Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige väljs för tre år räknat från och med den 1 november valåret enligt 5 kap 5 § kommunallagen. Ledamöter och ersättare i styrelser och nämnder väljs för tre år, räknat från och med den 1 januari året efter det år då val av fullmäktige har ägt rum. Det kan sägas vara grundregeln i kommunallagen för förtroendeuppdragens längd.
En nyhet i 1991 års kommunallag är regler för entledigande av förtroendevalda. Sådana regler har praktiskt taget inte funnits tidigare.
4 kap 10 § KL säger:
Fullmäktige får återkalla uppdraget för en förtroendevald som valts av fullmäktige, om den förtroendevalde 1. har vägrats ansvarsfrihet, eller 2. genom en dom som har vunnit laga kraft har dömts för ett brott för vilket det är föreskrivet fängelse i två år eller däröver.
Kommunallagen innehåller inte några särskilda regler om kommunalråd eller landstingsråd. Som regel har råd även annat förtroendeuppdrag. Som framgår ovan kan fullmäktige endast entlediga förtroendevald/kommunalråd mot sin vilja i de fall som anges i 4 kap 10 §. Regler för entledigande av kommunalråd som saknar det egna partiets förtroende eller för partilöst råd finns inte.
Lokaldemokratikommittén föreslår i betänkandet SOU 1993:90 att det införs en möjlighet att välja nämnder i kommuner och landsting tills vidare, och att reglerna om viss tid tas bort. Tillsvidarevalet skall dock gälla längst till mandatperiodens utgång. Kommitténs förslag skulle kräva en ändring i kommunallagen.
I boken Den nya kommunallagen -- kommentar och praxis av Ingvar Paulsson m.fl. berörs frågan om entledigande av förtroendevalda. Där görs jämförelsen med misstroendeförklaring gentemot statsråd enligt regeringsformen och möjligheterna att entlediga ledmöter i bolagsstyrelser. Att det införs ett system för utkrävande av ansvar motiveras med att det är viktigt för allmänhetens förtroende för politik och politiker.
Efter remissbehandlingen av Lokaldemokratikommitténs betänkande avser regeringen att under våren 1994 förelägga riksdagen proposition. I samband därmed bör regeringen överväga frågan om hur entlediganden av kommunal- och landstingsråd i olika situationer kan göras under valperiodens gång.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att entlediga kommunal- och landstingsråd före valperiods utgång.
Stockholm den 24 januari 1994 Gudrun Norberg (fp)