Många kommuner har idag en s.k. vänort i annat land. En vänortsrelation är ett bra sätt att öka förståelsen för varandras kulturer, historia och synsätt på många andra viktiga frågor såsom ekonomi, utbildning, demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter och mycket annat.
Allt fler kommuner har under senare år skaffat sig vänort i de s.k. öststaterna t.ex. Polen och de baltiska staterna. De flesta av dessa stater har i många avseenden väsentligt halkat efter den västerländska utvecklingen också rent materiellt t.ex. beträffande industriproduktion, jordbruk och miljömässigt hänsynstagande.
Kommunernas möjligheter till direkt hjälp till vänorten i ekonomiskt avseende inskränker sig emellertid högst väsentligt. Vanligt är studie- och seminarieutbyte, förmedlande av kontakter med svenska företag och konsulter samt medhjälp via frivilligorganisationer till distribution av insamlade kläder, sjukvårdsartiklar, jordbruksredskap och annat som kan vara av värde för enskilda personer, men också för att lindra bristerna i samhällsverksamheter på mottagarorten.
För att stärka vänortsutbytet ytterligare och för att snabba på miljöförbättringar, förbättringar av värmeproduktionen, modernisering av jordbruket osv. skulle det vara en stor fördel om de svenska kommunerna hade möjlighet att inom den kommunala kompetensen också kunna bidra ekonomiskt till specifika projekt i detta syfte. Gärna med utnyttjande av svenska företags kompetens på de aktuella områdena. Givetvis i samförstånd med mottagaren.
Det ekonomiska bidraget skulle kunna bestå av två delar, var för sig eller i kombination. Dels direkt kommunalt ekonomiskt bidrag och dels för specificerade projekt ur statliga biståndspengar ansökt bidrag.
Biståndsmöjligheter enligt dessa alternativ borde därför snarast införas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av kommunala biståndsmöjligheter.
Stockholm den 20 januari 1994 Kjell Eldensjö (kds)