Allmänhetens förtroende för våra myndigheter har försämrats kraftigt de senaste tio åren. 1984 var 40 % positiva till statliga myndigheter, enligt opinionsundersökningar. 1992 var det bara 23 %. Denna utveckling måste bromsas. Allmänhetens förtroende för myndigheterna är avgörande för möjligheterna att med politiska medel påverka samhället.
Politiker och politiska partier har utnyttjat detta missnöje till att genomföra kraftiga nedskärningar i myndigheternas resurser. Besparingstryck kan leda till ökad effektivitet, men måste då kombineras med resurser för utveckling. Dessa har varit mycket begränsade för myndigheterna de senaste åren. Besparingar utan utvecklingsresurser leder till en negativ spiral där myndighetens möjligheter begränsas och allmänheten blir missnöjd. Därmed uppstår krav på ytterligare besparingar.
Denna utveckling måste nu vändas. Statsfinansiella skäl leder till att några stora ökningar av myndigheternas kostnader inte är realistiska. Däremot innebär fortsatta nedskärningar av myndigheternas anslag, i dagens arbetsmarknadsläge, till helt marginella besparingar, kanske inga alls.
Är det möjligt att utan stora kostnadsökningar förbättra myndigheternas sätt att fungera och deras förhållande till allmänheten? Det finns en hel del möjligheter till detta. Men då krävs en ny förvaltningspolitik -- en offensiv politik som har det uttalade syftet att förbätta allmänhetens inställning till myndigheterna.
Hur kan då en förvaltningspolitik se ut som leder till att allmänheten blir mindre missnöjd med myndigheterna? Här kan bara ges några drag i skissform av vad en sådan politik skulle kunna innehålla:En bred kvalitetskampanj initieras inom hela statsförvaltningen, som sedan leder till fortlöpande kvalitetsförbättringar.Myndigheter tar fortlöpande reda på allmänhetens uppfattning om hur myndigheten sköter sig och agerar för att minimera missnöje.Kunder och användare ges bättre möjlighet att påverka vilka tjänster de vill ha, hur de vill ha dem och vilka problem de upplever.Staten ges ett serviceinriktat arbetssätt, som innebär lyhördhet och engagemang för den enskildes situation.Myndighetens grunduppgift blir att hjälpa individen att, så fördelaktigt som möjligt, uppfylla gällande lagar och bestämmelser.Allmänhetens uppfattning av bemötande, kvalitet och effektivitet i statsförvaltningen skall förändras och förbättras. Myndigheter bör ta initiativ till ''branschorgan'' med uppgift att samordna olika intressenter, exempelvis företag och frivilliga organisationer inom ett myndighetsområde, för att sakligt och korrekt informera allmänheten om verksamheten inom området.Myndigheter skall ges resurser och motivation att korrigera felaktigheter och kommentera orsaker till beslut och åtgärder som berör dem i massmedia. Principen måste vara att felaktigheter i massmedia skall bemötas. Informationsansvariga måste finnas på varje myndighet (dvs. man skall inte hänvisa till politikerna i myndighetsfrågor).De statliga funktionerna skall vara mer lättillgängliga och mer samordnade än hittills.Handläggningstider skall minimeras.De olika formerna av kvardröjande och onödig byråkrati skall tas bort.En ''positiv informationsplikt'' införs, dvs. att tjänstemannens uppgift är att på allt sätt underlätta för politikern att fatta rätt beslut, informera om omständigheterna, gör att ett beslut behöver ändras eller inte går att genomföra.Ett ständigt lokalt effektiviseringsarbete sker inom statsförvaltningen av samma storleksordning som inom industrin. Dock inte i form av ensidiga besparingar som enbart leder till försämrad verksamhet och utarmad kvalitet.Alla anställda ges möjlighet att regelbundet och i organiserade former kunna påverka sitt och sin arbetsgrupps arbete. Modern organisationsteori påstår att här finns den största effektiviseringspotentialen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en effektiv och mer serviceinriktad myndighetsutövning.
Stockholm den 24 januari 1994 Inga-Britt Johansson (s) Lisbet Calner (s) Axel Andersson (s) Anders Nilsson (s) Maj-Lis Lööw (s)