En ändring av grundlagen föreslås, som inskränker regeringens och riksdagens makt att besluta över statens budget. Detta förslag kan ses som en anpassning till EUs ekonomiska och monetära union, EMU, där medlemsstaternas statsbudgetar ska övervakas så att de möjliggör en gemensam valuta i EU. Redan i den nu pågående andra fasen av EMU förbjuds medlemsländerna att bedriva en egen finanspolitik som parerar konjunkturväxlingar. Den monetaristiska teori som ligger bakom har visat sig leda till hög arbetslöshet.
Enligt förslaget hindras regeringen, utom i extrema nödlägen, från att lägga fram särpropositioner med ''uppbrutna budgetförslag'' (sid 17). I en tid när miljarder byter ägare på nanosekunder ska regeringen veta vad som behöver göras ett år i förväg.
I riksdagen ska inte längre utskottens kompetens i sakfrågor fälla avgörandet. De får yttra sig om sin föreslagna budgetram till finansutskottet utan att ha haft möjlighet att pröva förslagen. Därefter låses de vid den ram finans- utskottet beslutar. De har inte heller rätt att med anledning av någon motion gå utanför sin ram.
Statsbudgeten kan ju endast vara en uppskattning av vilka utgifter och inkomster staten beräknas få. Under vissa år har inkomsterna ökat på grund av omständigheter som inte kunnat förutses. Nu räknar vissa bedömare med att statens lånebehov för innevarande budgetår kan bli 50 miljarder mindre än väntat.
Riksdagens utskott börjar nu följa upp budgetresultatet. Inom utrikesutskottets område fanns 9,5 miljarder kronor reserverade från budgetåret 1992/93. Det mesta är intecknat, t ex när det gäller utlovade biståndspengar. Men statsbudgeten för förra budgetåret upptog alltså enbart från UUs område 9,5 miljarder mer än vad som i verkligheten belastade den.
Riksdagsutredningens förslag inskränker statsmakternas möjligheter att prioritera full sysselsättning. Det bör avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar avslå talmanskonferensens förslag om ändring av budgetprocessen.
Stockholm den 24 mars 1994 Birgitta Hambraeus (c)