Yttrandefriheten är en av demokratins hörnstenar. Massmedia har en frihet under ansvar, en frihet som lätt kan missbrukas om den inte beledsagas av en stark känsla för etik. Massmedia kallas ibland den tredje statsmakten, den makt som granskar den politiska och ekonomiska makten och upprätthåller balansen i samhället. Massmedierna sägs ibland vara samhällets verkliga makthavare. De innehar också verktygen för opinionsbildning. Massmedierna har ett stort ansvar särskilt som den enskilde medborgaren har mycket små möjligheter att själv komma till tals och bemöta angrepp och felaktiga påståenden i medierna.
Massmedia har givits stort ansvar. För att infria detta ansvar har tidningarna på eget initiativ tillskapat pressetiska regler och en pressopinionsnämnd med en pressombudsman. Systemet fungerar dock dåligt. Enskilda är ofta i händerna på journalister utan att kunna försvara sig.
I avtalet mellan staten och Sveriges Radio finns inskrivet en vidgad genmälesrätt som ger den enskilde rätt till genmäle och beriktigande. Det är radionämnden som avgör om den enskilde ska få komma till tals.
Inom Radioutgivarföreningen, den nya lokalradions branschorganisation, har egna etiska regler utarbetats.
För satellit-TV finns i lagen inskrivet att den enskilde har rätt till beriktigande, men det behöver inte ske i det medium där felaktigheten begicks. Rätt till genmäle finns inte.
Rätten till genmäle och beriktigande måste stärkas för den enskilde. Om så skedde skulle det bli en rimlig balans i yttrandefriheten -- inte som nu att yttrandefriheten i media är på medias villkor. Rätten till genmäle och beriktigande ska också utformas lika för alla medier. Ny demokrati anser att en utredning bör tillsättas för att utreda förutsättningarna för en stärkt genmälesrätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning av förutsättningarna för en stärkt genmälesrätt.
Stockholm dem 25 januari 1994 Harriet Colliander (nyd) Ian Wachtmeister (nyd)