Den tekniska utvecklingen går allt snabbare. För några år sedan var t.ex. persondatorer, mobiltelefoner och telefaxar ovanliga i de svenska hemmen. Nu är förhållandet helt annorlunda. Försäljningen av faxar, persondatorer och mobiltelefoner har skjutit fart. Under år 1991 såldes ca 225 000 faxar, ca. 300 000 persondatorer och över 100 000 mobiltelefoner i Sverige. Faxar, persondatorer och mobiltelefoner börjar bli mycket vanliga i de svenska hemmen. Nya telefonmodeller, som samtidigt också är fax och persondator, utvecklas och kommer att bli försedda med en mängd tekniska finesser.
Informationsteknologin genomgår en mycket snabb utveckling. Telefaxkommunikation är ett av flera segment inom området datorkommunikation. Skilda tekniska förfaranden smälter också snabbt samman som t.ex. telefaxsändning, elektronisk datorpost, elektronisk meddelandeutväxling mellan datorer m.fl. Lagstiftning och regelverk har inte hunnit hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. För att något belysa detta kommer två olika områden att beröras.
Exempel 1:
Domstolsutredningen har i sitt betänkande ''Domstolarna inför 2000-talet'' (SOU 1991:106) föreslagit att ett meddelande skall godtas som egenhändigt undertecknat utan hinder av att det kommit in genom telefaxsändning, om det har avsänts från en telefon med nummer som kan hänföras till någon som undertecknat meddelandet. Datastraffrättsutredningen kritiserar detta synsätt i sitt betänkande ''Information och den nya Informationsteknologin'' (SOU 1992:110).
Ett ärende som rör ett telefaxmeddelande från ett advokatkontor till en tingsrätt har nyligen avgjorts i Högsta domstolen. HD uttalade: ''Enligt tingsrättens yttrande har emellertid vadeinlagan inte kommit rätten till handa, något som skulle kunna förklaras exempelvis med att fel förekommit vid sändningen av telefaxmeddelandet. Det finns därför inte underlag för antagande att vadeinlaga kommit in till tingsrätten inom rätt tid.''
I domstolssammanhang och även i andra sammanhang är rättsfrågorna och de praktiska frågorna kring telefaxanvändningen många. Hur skall säkerhetskraven kunna uppfyllas samtidigt som den nya tekniken ur effektivitetssynpunkt är att föredra? Vilka administrativa regler skall gälla? Vilka skyddsåtgärder behöver vidtas? Många frågor väntar på att bli besvarade.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna att en utredning snarast bör tillsättas med uppgift att komma med förslag på kompletterande lagstiftning och övrigt regelverk inom området. I andra länder t.ex. Finland har man kommit längre än Sverige i lagstiftningshänseende inom detta område.
Exempel 2:
I USA har problemet med oönskad faxreklam uppmärksammats. USA har i december 1992 genom lagstiftning förbjudit oönskad faxreklam. Det gäller tydligen all marknadsföring med telefaxsändningar till både företagare och konsumenter, om det inte redan finns etablerade kundkontakter. Även i vissa europeiska länder har diskussioner startat om skyddet av konsumenternas privatliv och integritet och om vilka konkreta möjligheter som allmänheten bör ha att välja bort den reklam som via fax m.m. tränger in i hemmen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om telefaxkommunikation.
Stockholm den 24 januari 1994 Birger Andersson (c) Rune Thorén (c)