Våldet på gatorna har blivit råare och våldsverkarna fler. Det är ofta utrustade med knivar, järnrör och basebollträn. I brist på bättre fritidssysselsättning söker sig ungdomar till olika gängbildningar i de centrala delarna av kommunerna och fördriver tiden med att bråka med varandra. Ungdomar känner uppgivenhet inför framtiden och saknar ofta medkänsla för varandra. De söker hos de olika gängen en trygghet och ett sätt hävda sig som de inte kan nå på annat sätt i samhället.
Samhällets besparingar drabbar också ungdomens möjligheter till kulturupplevelser och möjligheter till att skapa och utöva sin egen kultur.
Det finns ett rikt utbud av våldsfilmer, videogram och reklam för fram allt mer glamorösa och glättiga livsstilar. I det s.k underhållningsvåldet finns normer och värderingar om att äga och konsumera och våldet begås nästan enbart i syfte att komma åt pengar eller saker, inte av hat, kärlek eller politisk passion. Mediautbudet ger sken av att dessa livsstilar skall vara rådande i samhället och det handlar många gånger om makt och förtryck.
Under senare år har också diskuterats hur det alltmer förekommande råa våldet i film, videogram och på TV, påverkar och utarmar andra upplevelser. Genom opinionsyttringar, debatter m.m skärptes lagstiftningen 1991 när det gällde granskning och kontroll av filmer och videogram och det beslutades om ett åtgärdsprogram för att komma tillrätta med skadeverkningarna av hela utbudet av våldsskildringar på bio, video och TV och däri inbegripen satellit- och kabel-TV. Justitiekanslern har haft i uppdrag att utreda behovet av åtgärder angående bestämmelserna om olaga våldsskildring. Justitiekanslern föreslår inte några författningsändringar men anger att han inte anser att man ska slå sig till ro med vad som gjorts. När det gäller spridningen av våldspornografisk, olaga våldsskildring, anser han att det ännu inte är definitivt löst hur det ska kunna stävjas.
Våldsskildringsrådet fick till uppgift att initiera forskning, utbildning och information och att som motvikt satsa på kvalitetsfilm och kvalitetsvideogram. De har bla pekat på en rad olika områden där den nuvarande lagstiftningen inte är tillfredsställande. Det gäller exempelvis registreringsplikten där endast ca 80% av distributörerna registrerat sig. Det ligger i sakens natur att de som avser att gå utanför reglerna inte registrerar sig. Våldsskildringsrådet pekar också på att videogramsverksamheten är i stark utveckling och svår att överblicka. Inom detta område finns också en s.k. svart marknad, med kopiering och försäljning utav olika videogram med våldsskildringar, denna typ av verksamhet är kopplad till postorderförsäljning och klubbverksamhet. Vidare så lämnar man inte till frivillig granskning de videogram som man vet inte håller sig inom givna regler.
Vi upplever inte att det skett några förändringar i utbudet av det s.k. underhållningsvåldet utan snarare tvärtom är utbudet mer fixerat just vid våldsscener. Det finns undersökningar som tyder på att vissa grupper barn, ungdomar och vuxna p.g.a tittande på underhållningsvåld och även på mer sensationellt nyhetsvåld, får felaktiga föreställningar om våldet i verkligheten. En annan fråga som också diskuterats är hurvida barn och ungdomar genom att se på våld på TV, filmer, video får bristande förståelse för hur allvarliga följderna av slag och sparkar kan vara. Det saknas forskning där säkra slutsatser kan dras hur underhållningsvåldet ger upphov till våldet ute i samhället och därför bör snarast initiativ tas till en sådan forskning. Vidare är det dags att utvärdera den lagstiftning som tillkom vid 1990 års riksdagsbeslut för att ta initiativ till de åtgärder som krävs för att dämpa våldsskildringarna i mediautbudet och få till stånd en bred forskning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av de förändringar som tillkom genom 1990 års riksdagsbeslut om våldsskildringar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskning om det s.k. underhållningsvåldets effekter.
Stockholm den 25 januari 1994 Birthe Sörestedt (s) Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s)