Bakgrund
Till de centrala värdena i en demokrati hör tryckfriheten. Sverige kan berömma sig av att vara det första landet i världen som fick en lagstadgad tryckfrihet, genom tryckfrihetsförordningen av år 1766. Det kan också framhållas att nu gällande tryckfrihetsförordning är den mest liberala i världen och att den till medborgarnas fromma ger en mycket vidsträckt frihet till opinionsbildning och information.
Men till frihet hör också ansvar. För pressens del innebär det att publiciteten måste utövas med hänsynstagande till personer vilkas angelägenheter behandlas i tidningarna. Den svenska pressen visade också tidigt att den var medveten om detta då den var först i världen med att inrätta en Pressens Opinionsnämnd (POn). Denna har sedan kompletterats med en Allmänhetens Pressombudsman (PO).
Pressens och övriga massmedias roll är att informera om vad som händer i samhället, att granska och kritisera maktutövare och på grundval av informationen och granskningen skapa opinioner bland medborgarna. Ingen bestrider den rollen, som vår tryckfrihet slår vakt om. Och ingen bestrider att massmedia härigenom har en utomordentligt stor makt. Medierna bestämmer vad de vill berätta, hur de vill framställa vad eller vem de berättar om och de drar själva slutsatserna om vad de berättat. Så vad allmänheten får veta, det behöver inte vara vad som hänt utan vad media föredrar att berätta om vad som hänt och inte hänt.
Vem granskar granskaren?
För att upprätthålla en rimlig maktbalans i vårt demokratiska samhälle kontrolleras och granskas regering, riksdag, myndigheter, företag och enskilda oavhängigt och utifrån, bl.a. av media. Men med den oerhörda makt som massmedia fått i dagens samhälle -- det är inte utan fog den betecknas som den tredje statsmakten -- så är det också viktigt att massmedias egen maktutövning underkastas en effektiv kontroll. Både från samhällelig synpunkt och med tanke på den enskildes rättssäkerhet behövs ett system, som innebär att maktmissbruk från medias sida undviks eller beivras. Och maktmissbruk är det, när media på ett osant, vinklat eller onyanserat sätt beskriver en händelse, en person eller ett företag och därigenom skapar en felaktig bild till men för den enskilde eller företaget och i längden även för allmänheten.
Hur granskas då massmedia och hur beivras maktmissbruk? Brottsbalken och tryckfrihetsförordningen har regler som gäller förtal av enskilda personer men för juridiska personer -- som företag -- finns ej någon sådan lagstiftning. Och det är en komplicerad process för en enskild att stämma en tidning och den kan bli mycket dyrbar.
Den andra möjligheten är att vända sig till PO eller POn för att få ett ärende bedömt utifrån de etiska regler som pressens organisationer fastställt. PO har till uppgift att på eget initiativ eller efter anmälan påtala avvikelser från god publicistisk sed. Han kan medverka till beriktiganden i aktuell tidning, han kan göra eget uttalande som tidningen har att publicera och han kan hänskjuta ett ärende till POn. Om POn anser att en tidning har brutit mot god publicistisk sed så förväntas också att tidningen -- enligt de etiska reglerna -- publicerar uttalandet. Vidare får tidningen betala en s.k. expeditionsavgift som idag för de minsta tidningarna uppgår till 7 600 kr + moms, för övriga till 20 700 kr + moms.
Det finns enligt min uppfattning inte anledning att rikta någon kritik mot de etiska regler som pressen ställt upp. Men på detta, liksom på andra områden, utbildas praxis och trender, och man kan konstatera att medan journalistiken hos oss -- liksom internationellt -- blivit alltmer aggressiv så har PO och POn blivit alltmer anonyma.
För några år sedan inträffade den sensationen att dåvarande PO fick en egen tidningsartikel fälld av POn. Det ledde till att han avgick. Under mer än ett år fanns det ej någon ordinarie PO. Hösten 1993 utnämndes en ny PO, för första gången blev det inte någon jurist utan en chefredaktör, som enligt Svenska Dagbladet fått på sig ett stort antal anmälningar till POn.
Den nye PO skall naturligtvis få tid på sig att växa in i sin uppgift. Det är ej något som hindrar att det kan visa sig bli en bra lösning. Men det är heller ingen tvekan om att de senare årens turbulens ytterligare har skadat tilltron till pressens egen vilja och förmåga att genom självsanerande verksamhet hålla pressetiken på en acceptabel nivå.
Aggressiv personjournalistik
F.d. hovrättslagmannen Lennart Groll som var PO under 1970-talet är kritisk till PO:s passivitet och anonymitet. I en artikel i Svenska Dagbladet 20/11-92 hävdar han bl.a. att POn:s praxis präglas av eftergivenhet mot den aggressiva personjournalistiken.
När det gäller s.k. offentliga personer är praxis numera att POn accepterar att pressen på lösa grunder ger en ofullständig och tendentiös information om något som inträffat varvid man fritt blandar egna förklenande kommentarer med de upplysningar man tycker bäst tjänar den negativt kommenterande rollen.
Personer som Jacob Palmstierna från SE-Banken, Kjell Brändström från SCA och Stefan Sjölander från Finansdepartementet har i olika presskampanjer på lösa grunder utmålats som ekonomiska brottslingar. I de fall som lagföring skett har dessa visat att tidningarna saknat grund för sina anklagelser.
Fortsätter denna utveckling så kommer det allmänna förtroendet för att det som pressen informerar om är korrekt att minska. Det är inte bra för det stora flertalet journalister som är hederliga yrkesutövare.
I en debattartikel i Dagens Nyheter 9/5-93 anklagade Björn Persson, journalist vid TV3, Expressen för att systematiskt köpa ut personer som anmäler tidningen till PO. De utsatta får en summa pengar för att dra tillbaka sin anmälan och samtidigt beläggs de med munkavle. Persson anser att när Expressen kringgår den granskningsmodell tidningen själv står bakom undergrävs förtroendet för PO- ämbetet.
Det är uppseendeväckande att inte PO själv i något av de 16 fall som Persson redovisar -- där anmälan dragits tillbaka -- på eget initiativ kunnat påtala avvikelse från god publicistisk sed. I stället har PO tagit det unika beslutet att hemligstämpla samtliga 16 anmälningar.
Man kommer som utomstående betraktare därmed inte ifrån frågeställningen vilken uppgift som pressen anser är den viktigaste för PO? Är den att skydda pressen från anmärkningar från allmänheten eller att skydda allmänheten från påhopp från pressen?
Om inte den nytillträdde PO förmår visa att han aktivt kommer att ta tillvara allmänhetens intresse gentemot pressen så kommer kravet på en statlig PO att öka. På flera andra områden har vi statliga ombudsmän och i dessa fall finns det ingen tvekan om vilken kategori de företräder.
Små företag saknar skydd
Det skydd som POn kan bereda juridiska personer såsom företag och organisationer har genom ändring av de egna stadgarna kraftigt begränsats. Tidigare kunde anmälan mot en tidning göras av ett litet företag som utsatts för oriktig och skadande publicitet. Anmälan kunde leda till klander från POn:s sida. Numera tar POn endast upp klagomål som gäller rätt till genmäle. Detta är särskilt allvarligt eftersom juridiska personer inte har laglig möjlighet att föra talan vid domstol om ekonomiskt förtal. Internationellt är detta mycket ovanligt, i de flesta länder har juridiska personer samma möjligheter som fysiska i detta avseende.
Vi lever i en tid med mycket stor arbetslöshet. Antalet konkurser är fortfarande mycket högt och ett stor antal företag kämpar för sin överlevnad. Alla är idag överens om att det är de små företagen som kan få vår tillväxt och sysselsättning att öka. De flesta småföretag drivs idag i form av aktiebolag och därmed utgör de juridiska personer.
Att i en sådan situation tillåta att tidningar utan någon som helst risk för korrektiv från samhällets sida eller skadeståndsansvar utsätter små företag för oriktig och skadande publicitet hämmar utvecklingen. Det är att ge vissa personer en total frihet utan något krav på ansvar vilket är mycket ovanligt i vårt land.
Det är inte bara i vårt land som utvecklingen gått mot en allt mer aggressiv journalistik och en allt mindre aktivitet när det gäller självsanering från pressens sida. I Danmark har man infört etiska regler direkt i lagstiftningen. I England har Press Council -- en motsvarighet till POn -- avskaffats och en skärpt presslagstiftning förbereds.
Jag väckte i januari 1993 en motion på pressetikens område vilken motion i riksdagen avslogs av ett enigt konstitutionsutskott.
Med risk för att i pressen åter framställas som en mörkerman som är ute efter att begränsa tryckfriheten och yttrandefriheten -- vilket det inte är fråga om -- föreslår jag att en parlamentarisk arbetsgrupp tillsätts med uppdrag att utvärdera situationen på det pressetiska området och att lägga förslag som stärker allmänhetens samt juridiska personers -- främst små företags och organisationers -- ställning gentemot pressen. Med hänsyn till den betydelse som andra media -- radio och TV -- numera fått, och då de här behandlade problemen även gäller dem, bör utredningen även omfatta dessa media.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning på pressetikens område med uppgift att lägga fram förslag som stärker allmänhetens samt juridiska personers -- främst små företags och organisationers -- ställning gentemot massmedia.
Stockholm den 25 januari 1994 Bengt Rosén (fp)