Den nya Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, innebär en klar förstärkning av skyddet för yttrande- och informationsfriheten i elektroniska bild- och ljudmedier. Dess motsvarighet för tryckta medier utgör den betydligt äldre grundlagen, Tryckfrihetsförordningen, TF.
Dock, YGL:s 1 kap. 12 § 2:a stycket öppnar en möjlighet för lagstiftaren att genom vanlig lag utfärda generella förbud mot reklam i bild- och/eller ljudmedium. Bestämmelsen har tillkommit för att hålla de s.k. public- service-företagen fria från reklam men har i praktiken också kommit att tillämpas för andra, fristående radio- och TV- företag.
Lagrummet utgör enligt min mening en oacceptabel inskränkning av informations- och yttrandefriheten och bör te sig främmande för ett öppet, demokratiskt rättssamhälle.
Reklam som huvudsaklig eller kompletterande inkomstkälla för t ex radio- och TV-stationer kan anses vara en lika naturlig som nödvändig finansieringsform på samma sätt som annonser och reklam är en förutsättning för den fria pressens existens. Tryckfrihetsförordningen saknar därför en motsvarande förbudsparagraf.
Av samma skäl borde bestämmelsen i 1 kap. 12 § 2:a stycket Yttrandefrihetsgrundlagen avskaffas.
Sverige söker medlemskap i EG/EU och anpassar därför på många områden sin lagstiftning för att harmoniera den med EG:s. Såväl EG:s TV-direktiv som Internationella Handelskammarens etiska normer rörande reklam torde enligt min mening erbjuda ett fullgott skydd mot otillbörliga och oetiska former av reklam och marknadsföring.
En friare syn på reklam via eter-, satellit- och kabeldistribuerade elektroniska bild- och ljudmedier vore därför en logisk anpassning till dominerande förhållanden inom Europeiska Gemenskapen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar avskaffa bestämmelsen i 1 kap. 12 § andra stycket yttrandefrihetsgrundlagen.
Stockholm den 21 januari 1994 Henrik S Järrel (m)