Propositionen föreslår att en ny myndighet inrättas inom mediaområdet. Den nuvarande organisationen med Radionämnden, Kabelnämnden, Närradionämnden och Styrelsen för lokalradiotillstånd skall ersättas med två nya myndigheter, Radio- och TV-verket samt Granskningsnämnden för Radio och TV.
Den föreslagna organisationsmodellen anser vi bör ge ökad effektivitet och rättssäkerhet. Det är till fördel att tillsynen och efterlevnaden av programregler utövas av en myndighet, fristående från den som beslutar om sändningstillstånd.
Radio- och TV-verksamheten har en bred medborgerlig betydelse och når in i varje svenskt hem. Myndigheternas ledningsfunktioner bör bestå av styrelser med bred folklig förankring. Radio- och TV-verkets styrelse bör vara parlamentariskt sammansatt och inte ett enrådighetsverk med rådgivande expertis. Granskningsnämnden kommer att ha en mängd arbetskrävande uppgifter. Detta ställer stora krav på kunskaper inom olika samhällsområden. Även inom granskningsnämnden bör en styrelse med bred kompetens eftersträvas med inslag av parlamentariskt valda ledamöter. Naturligtvis bör en viss juridisk kompetens också finnas i denna styrelse.
Propositionen anger inte var någonstans i landet den nya myndigheten skall placeras. Med dagens möjligheter till kommunikation på dataområdet är det inte nödvändigt att placera myndigheten i Stockholm.
Jönköping är en av de orter som har ett såväl brett medieutbud som juridisk kompetens, Göta hovrätt och Domstolsverket, och bör därför ses som en mycket lämplig placeringsort för den nya myndigheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrelsernas sammansättning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya myndigheten bör placeras i Jönköping.
Stockholm den 17 mars 1994 Nils Nordh (s) Martin Nilsson (s) Åke Gustavsson (s) Allan Larsson (s)