Bestämmelserna om särskilda inlägg av statsråd är oklara. Grundlagsberedningen synes ha avsett att statsrådens rätt till särskilda inlägg skulle vara en motsvarighet till ledamöternas replikrätt. Denna uppfattning stöds av att statsrådens rätt till särskilda inlägg i riksdagsordningen har försetts med tillägget ''för att bemöta annan talare''. I praktiken har ett statsråds kortare inlägg inte betraktats som replik utan genomgående som ett huvudanförande. Detta har tidigare inte varit förenat med några olägenheter men har på senare tid i samband med skilda rekommenderade debattregler föranlett problem.
För att råda bot mot rådande osäkerhet vid hanteringen av statsrådens yttranderätt föreslås följande huvudregler. För ett statsråd som föranmäler sig till en debatt gäller liksom för ledamöterna ingen särskild tidsbegränsning.
Ett statsråd som inte har föranmält sig kan få ordet för ett eller flera särskilda inlägg om 10 minuter. Varje sådant inlägg betraktas som ett huvudanförande.
I övrigt har statsråden rätt till replik i huvudsak enligt samma regler som gäller för ledamöterna. Dock bör statsråden alltid få avsluta ett replikskifte, vilket medför att statsråden ibland får rätt till tre repliker. Detta blir fallet när ett statsråd begär replik på en ledamots anförande. Däremot blir det liksom hittills två repliker från vardera hållet vid replikskiften på ett statsråds anförande.
Någon gång kan det vara svårt att avgöra om statsrådet begär ordet för ett särskilt inlägg eller för en replik. Bortsett från att statsråden i allmänhet går fram till talmannen när han/hon vill ha ordet för ett särskilt inlägg, så lär det oftast framgå av sammanhanget vad statsrådet avser. Om statsrådet begär ordet efter en talare från oppositionen är det naturligen fråga om replik. Om ordet begärs efter en företrädare för ett regeringsparti gäller begäran ett särskilt inlägg. I sista hand avgör statsrådet om det är fråga om ett särskilt inlägg.
Statsrådens inlägg kallas i RO ibland ''kortare'' inlägg och ibland ''särskilda'' inlägg. Eftersom ett inlägg på 10 minuter inte är påtagligt kort, föreslås att inläggen i fortsättningen betecknas som ''särskilda inlägg''.
Föreskriften i tilläggsbestämmelsen 6.1.3, som gäller statsrådens yttranderätt i interpellationsdebatter, bör också ändras. Sista stycket i denna paragraf bör ersättas av en bestämmelse, som innebär att statsrådet alltid har rätt till sista ordet i debatten.
I bilaga till denna motion lämnas de förslag till ändringar i riksdagsordningen som motionen föranleder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar anta det i bilaga till denna motion intagna förslaget till lag om ändring i riksdagsordningen.
Stockholm den 25 januari 1994 Bertil Fiskesjö (c)
Förslag till ändring i riksdagsordningen K315 Bilaga Gällande lydelse Föreslagen lydelse 2.14.l
Den som önskar ordet vid överläggning i kammaren skall såvitt möjligt göra anmälan därom till kammarkansliet senast dagen före det sammanträde då överläggningen skall inledas. Sådan anmälan skall uppta den beräknade tiden för anförandet. Den som önskar ordet vid överläggning i kammaren skall såvitt möjligt göra anmälan därom till kammarkansliet senast dagen före det sammanträde då överläggningen skall inledas. Sådan anmälan skall uppta den beräknade tiden för anförandet. Anförande från den som har underlåtit förhandsanmälan får ej överstiga sex minuter, om icke talmannen finner skäl att medgiva längre tid. Anförande från den som har underlåtit förhandsanmälan får ej överstiga för ledamot sex minuter och för statsråd tio minuter, om icke talmannen finner skäl att medgiva längre tid. Nytt anförande från den som tidigare haft ordet vid överläggningen i en viss fråga får inte överstiga tre minuter. Nytt anförande från ledamot som tidigare haft ordet vid överläggningen i en viss fråga får inte överstiga tre minuter. Vad som föreskrives i första, andra och tredje stycket skall ej tillämpas när interpellation eller fråga besvaras. Vad som föreskrives i första, andra och tredje stycket skall ej tillämpas när interpellation eller fråga besvaras. 2 kap. 15 §
Talmannen bestämmer ordningen mellan dem som före överläggningen i en viss fråga har anmält att de vill yttra sig. De som begär ordet under överläggningen yttrar sig i den ordning de har anmält sig. Talmannen bestämmer ordningen mellan dem som före överläggningen i en viss fråga har anmält att de vill yttra sig. De som begär ordet under överläggningen yttrar sig i den ordning de har anmält sig. Statsråd får utan hinder av vad som sägs i första stycket göra kortare inlägg för att bemöta annan talare. Med talmannens medgivande kan ledamot oberoende av talarordningen få ordet för genmäle till annan talare. Statsråd kan utan hinder av vad som sägs i första stycket få ordet för särskilt inlägg. Med talmannens medgivande kan ledamot eller statsråd oberoende av talarordningen få ordet för genmäle till annan talare. 2.15.1
Oberoende av talarordningen kan talmannen lämna ordet till ledamot för genmäle som innehåller upplysning eller rättelse med anledning av föregående talares anförande eller bemötande av angrepp från dennes sida. Tiden för genmäle för ej överstiga tre minuter, om ej talmannen av särskilda skäl medgiver utsträckning till sex minuter. Varje talare kan få avgiva två genmälen på samma huvudanförande. Oberoende av talarordningen kan talmannen lämna ordet till ledamot eller statsråd för genmäle som innehåller upplysning eller rättelse med anledning av föregående talares anförande eller bemötande av angrepp från dennes sida. Tiden för genmäle för ej överstiga tre minuter, om ej talmannen av särskilda skäl medgiver utsträckning till sex minuter. En ledamot kan få avgiva två och ett statsråd tre genmälen på samma huvudanförande. 2.15.3
Särskilt inlägg från statsråd till bemötande av annan talare får ej överstiga tio minuter. Har talmannen redan beviljat ledamot rätt till genmäle, får denne yttra sig före statsrådet. Särskilt inlägg från statsråd får ej överstiga tio minuter. Har talmannen redan beviljat ledamot rätt till genmäle, får denne yttra sig före statsrådet. 6.1.3
När ett statsråd besvarar en interpellation får svaret lämnas i ett anförande som räcker längst tio minuter. Statsrådet kan därutöver få ordet för ytterligare två anföranden i interpellationsdebatten om vardera längst sex minuter. När ett statsråd besvarar en interpellation får svaret lämnas i ett anförande som räcker längst tio minuter. Statsrådet kan därutöver få ordet för ytterligare två anföranden i interpellationsdebatten om vardera längst sex minuter. Interpellanten kan få ordet för högst tre anföranden, varav det första får räcka längst sex minuter och övriga två längst tre minuter. Detsamma gäller för de ledamöter som senast dagen före det sammanträde då svaret skall lämnas har anmält att de önskar ordet vid överläggningen. Interpellanten kan få ordet för högst tre anföranden, varav det första får räcka längst sex minuter och övriga två längst tre minuter. Detsamma gäller för de ledamöter som senast dagen före det sammanträde då svaret skall lämnas har anmält att de önskar ordet vid överläggningen. Andra talare kan få ordet för högst två anföranden, varav det första får räcka längst sex minuter och det andra längst tre minuter. Andra talare kan få ordet för högst två anföranden, varav det första får räcka längst sex minuter och det andra längst tre minuter. Kortare inlägg från statsråd som avses i 2 kap. 15 § får i en interpellationsdebatt ej överstiga tre minuter. På sådana inlägg får inte avges genmäle. Utan hinder av vad ovan sagts kan det statsråd som besvarar interpellationen vid behov få ordet för ytterligare anförande om längst tre minuter för att avsluta interpellationsdebatten.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1994.