Bifall -- ett undantag
Det hör till de absoluta undantagen att riksdagen bifaller en motion. Nästan alla motioner -- även de som behandlas välvilligt och ligger ett bifall mycket nära -- avslås.
Ibland kan ett utskott göra ett tillkännagivande ''med anledning av motion xx''. Även detta är något relativt unikt.
En motionär kan ibland ''föra en fråga framåt'' genom att motionera i ärendet. Även när så sker och till exempel utskottet anser att förslaget i motionen bör biträdas eller åtminstone utredas blir svaret regelmässigt avslag, till exempel med följande formulering ''enligt uppgift kommer regeringen att lägga fram förslag i ärendet i enlighet med motionen. Motionen bör därför avslås.''
Ibland kommenterar utskottet alltså motionen på ett sådant sätt att motionären känner sig relativt nöjd utifrån det sätt varje ledamot lärt sig att motioner hanteras på i riksdagen. Sjävklart avslås dock motionen.
I kontakten med väljare om riksdagsmotioner kan det då bli egendomliga samtal: ''Hur gick det med Din motion om....? ''Ja, den puffade på i frågan och utskottet skrev ganska välvilligt. Jag tror det blir ett förslag så småningom.'' ''Jo jo, men vad hände blev det bifall eller avslag på idén som Du kom med i motionen.'' ''Nja, det blev avslag men frågan har förts framåt!'' ''Det blev alltså avslag!!''
Ett bifall är ett bifall
Självklart skall motioner som innehåller förslag och tankegångar som man vill avvisa också tydligt avslås i riksdagsbehandlingen. På den punkten skall ingen oklarhet råda. Men det finns en hel del andra fall, där beslutet blir avslag trots att det de facto underförstått är ett bifall.
Nästan alla riksdagsledamöter och alla som följer riksdagen har erfarenheter från hur man behandlar motioner i andra sammanhang. I kommuner och landsting, på partistämmor och kongresser behandlas utlåtanden om motioner. På liknande sätt som i riksdagens utskottsbetänkanden resoneras om förslagen i motionerna.
Självfallet finns det ''bifall'' i de relativt få fall förslaget kan bli så ''rent''. Avslag är relativt vanligt förekommande när det beredande organet tydligt vill avvisa innehållet i en motion. Men i alla de relativt vanliga fall då utlåtandet utmynnar i en välvillig behandlig ''xx förutsätts överväga förslaget'', ''närmare utredning erfordras innan slutlig ställning kan tas'', ''intressant men tiden möjligen ännu inte mogen'' etc, etc blir förslaget till beslut i fullmäktige, på stämman/kongressen i regel att ''motionen skall anses besvarad med hänvisning till vad styrelsen/utskottet anfört''.
Man torde kunna säga att det utbildat sig en mycket tydlig praxis i Sverige för hur motioner besvaras. Just riksdagen ligger delvis vid sidan av denna praxis. Människor som följer riksdagens behandling av motioner har därför svårt att känna igen sig från verksamheter där de själva varit eller är verksamma.
Riksdagen avviker
Det ter sig egendomligt att riksdagen inte anser sig kunna besvara motioner på samma sätt som bland annat riksdagsledamöter gör i andra sammanhang, det vill säga ''med hänvisning till vad utskottet anfört i frågan''. Skulle så ske ges ju utskottets skrivning en högre dignitet än i dag. De organ som har att följa uttalanden i riksdagen har då lättare att hämta vägledning ur riksdagsprotokoll.
Alla de människor som har fostrats i Föreningssverige skulle då också ha lättare att känna igen sig. Kommunikationen med väljarna av vad som hände med en motion skulle också underlättas.
Det sägs ju att varje regering eftersträvar att inte få alltför många ''tillkännagivanden'' från riksdagen. Visheten finns ju i regeringen och då förutsätts den komma med de goda förslagen. Ett förslag i en motion bör därför avslås, för att därefter eventuellt kunna återkomma som regeringsförslag, kan det heta.
Med den ordning som jag här gör mig till tolk för behöver inte med nödvändighet antalet tillkännagivanden till regeringen öka. Skillnaden blir närmast att utskottens skrivningar i skilda frågor automatiskt med större uppmärksamhet skulle få studeras av till exempel regeringskansliet, eftersom en sådan skrivning kan innefatta utskottets bedömning av frågan med en underförstådd önskan att regeringen utreder eller vidareutvecklar lämpligheten av ett förslag i enlighet med den behandlade motionen. Och motionärer som väcker kloka motioner ''som för frågan framåt'' känner nog större tillfredsställelse med den ordningen (att motionen besvaras med hänvisning till vad utskottet anfört) än med dagens förfarande där även sådana motioner formellt avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om nya former för behandling av riksdagsmotioner i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1994 Lennart Hedquist (m)