De senaste åren har antalet motioner lämnade av riksdagens ledamöter under den allmänna motionstiden ökat kraftigt. Vad mängden blir under 1994 års allmänna motionstid vet vi ännu inte, men de tidigare åren indikerar en mängd mellan 3 000 och 4 000 motioner. Den stora mängden leder till problem i riksdagsarbetet. Så som det har uppmärksammats i Riksdagsutredningen blir det ingen eller kraftigt begränsad tid över för utskotten att göra uppföljnings-, utvärderingsoch mer principiella överväganden.
Kring detta motionerande finns ofta en hel del fördomar och myter. Ofta framställs det i media som om motionerande bara handlar om att åsamka staten nya utgifter till mindre väsentliga uppgifter. Självklart finns det en del sådana motioner men det finns också ett intresse hos media att lyfta upp kuriosa och det som sticker ut från mängden.
Samtidigt kan man inte komma ifrån att många av motionerna är ett uttryck för missförhållande i lagstiftning, vilja till hushållning med statens ekonomi eller verkligt angelägna reformkrav. De enskilda motionernas inverkan på det statsfinansiella läget är i det närmaste obefintlig på kort sikt med tanke på att en försvinnande liten andel av de enskilda motionerna bifalls. Det är dock vanligt att enskilda motioner uppmärksammas av partierna och vid ett senare tillfälle kan vägas in i partiernas egna budgetförslag och därmed finansieras. På så sätt utgör de enskilda motionerna ett värdefullt instrument att kanalisera opinioner in i det politiska livet. Den unika fria motionsrätten bör därmed också bibehållas.
Den bör emellertid reformeras. Precis som ovan anges är den stora motionsmängden i dag ett reellt problem. Orsaken till detta är i grunden den allmänna motionstiden. Denna bör därför avskaffas till förmån för en helt fri motionsrätt under hela året.
Med dagens system av allmän motionstid uppstår en hysteri utan dess like. Alla ledamöter skall visa upp sig för hemmaopinionen och skriva fler än sina motståndare från länet. Därför uppstår också motioner som formellt sett inte berör riksdagens beslutskompetens, och därför återupprepas samma motion år efter år med endast marginella förändringar.
Därmed är konsekvensen att ytterst viktiga motioner och uppslag fritt blandas med mindre viktiga motioner. Alla formella vägar att hindra dessa mindre viktiga motioner är dömda att också drabba de viktiga och angelägna.
I stället bör riksdagen ändra systemet så att motivationen att minska antalet motioner under januari månad ökar. En öppen motionsrätt året runt, kombinerad med ett krav från riksdagen att ta upp motionen till behandling inom exempelvis ett år, borde övervägas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ger talmanskonferensen i uppdrag att komma med förslag till ändringar av motionsrätten i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1994 Martin Nilsson (s) Ulrica Messing (s)