Frågan om kostnadsansvaret och kvalifikationsgränsens utformning vad gäller vilka intrång som markägaren får tåla utan ersättning har utgjort ett problem för naturvården alltsedan Plan- och bygglagens tillkomst 1987. Innan dess beräknades intrångsersättningen i förhållande till hela fastigheten. Någon fastlagd gräns för hur stort intrång som markägaren alltid måste acceptera utan ersättning fanns inte, men i praktiken tillämpades oftast nivån 6--7 procent eller ibland upp till 10 procent av den berörda fastighetens värde.
Beslutet 1987 innebar dels att ersättning sedan dess beräknas i relation till ''berörd del'' av fastigheten (det vill säga det aktuella hygget eller den aktuella åkern), dels att en absolut gräns för hur stort intrång som kan krävas för ersättning infördes. I rättspraxis har denna gräns beräknats till knappt 9 000 kronor. Om intrånget beräknas överstiga detta belopp måste skadan ersättas fullt ut. Ersättningsbehovet i samband med krav på naturhänsyn har därmed kraftigt ökat och medfört att färre skyddsobjekt kunnat aktualiseras jämfört med tidigare. Regleringens utformning bäddar därtill för markägare att via till exempel taktisk avverkningsplanering i praktiken komma undan det naturvårdsansvar som fastslagits bland annat i riksdagens beslut om en ny skogspolitik.
De gällande ersättningsreglerna är förmodligen även orsak till att regeringen inte vågat föreslå ett generellt biotopskydd för skogsbruket, eftersom man då snabbt skulle förbruka de medel som avsatts för inköp av mark. Om det antagandet är riktigt har 1987 års beslut redan inneburit ett mycket stort avbräck för naturvården i vårt land.
Enligt propositionens förslag kommer bland annat följande text att ingå i RF 2 kap. 18 §:
Den som genom expropriation eller annat sådant förfogande tvingas avstå sin egendom skall vara tillförsäkrad ersättning för förlusten. Sådan ersättning skall också vara tillförsäkrad den för vilken det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad på sådant sätt att pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten avsevärt försvåras eller skada uppkommer som är betydande i förhållande till värdet på denna del av fastigheten. Ersättningen skall bestämmas enligt grunder som anges i lag.
Förutom att grundlagsskyddet utökas genom rätt till ersättning för förlusten vid både tvångsöverföringar och rådighetsinskränkningar innebär förslaget således att ersättningsregler för rådighetsinskränkningar grundlagsfästes.
Enligt såväl propositionen som Fri- och rättighetskommittén avses inte den föreslagna grundlagsändringen innebära någon ändring i nu gällande rätt. Vi vill dock påpeka att de nuvarande bestämmelserna i Plan- och bygglagen är en följd av en kompromiss i en kontroversiell fråga. Förre justitierådet och HD-ledamoten Bertil Bengtsson skriver om detta i sin bok Statsmakten och äganderätten (1987): ''Den nya plan- och bygglagen (PBL) antogs som bekant under stora politiska skiljaktigheter... Inte minst lagens ersättningsregler kom att livligt debatteras alltsedan lagförslaget remitterades till lagrådet.'' En mycket omdiskuterad lagstiftning är enligt vår mening ingen god grund för ett grundlagsstadgande.
Det nu framlagda grundlagsförslaget är även anmärkningsvärt i ett internationellt perspektiv. Inget annat land har grundlagsfäst en så detaljerad föreskrift. I stället har man som regel valt att grundlagsfästa äganderätten och hänvisa till vanlig lag för bestämmelser om dess innehåll och gränser. Som exempel kan nämnas den tyska grundlagen där detta uttrycks i artikel 14 första stycket. Ersättningsfrågorna regleras i artikelns tredje stycke, men endast på så sätt att det sägs att de skall bestämmas genom en ''rättvis'' avvägning mellan den berördes och det allmännas intressen. Vidare hänvisas till möjligheten till domstolsprövning. Vi ser ingen anledning till en längre gående precisering i den svenska regeringsformen.
Inte heller Europakonventionen, som sägs ha föranlett ändringen, innehåller någon sådan precisering som regeringen nu vill införa i den svenska grundlagen. Detta framgår också av propositionen. Regeringen skriver där: ''Som kommittén funnit bör en sådan bestämmelse, till skillnad från konventionen, också innehålla en uttrycklig regel om att ersättning skall utgå vid ingrepp i enskild egendom'' (vår kursivering).
De nu gällande ersättningsreglerna ingår som detaljbestämmelser bland många andra i markanvändningslagarna. Flera framstående jurister har uttalat att en sådan detaljföreskrift bättre hör hemma i följdlagstiftningen -- där den också är lättare att ändra i takt med förändrade förhållanden. Bland annat riktade förre justitiekanslern Bengt Hamdahl och professor Bertil Bengtsson i en debattartikel i Dagens Nyheter 11 december 1993 skarp kritik mot förslaget. Bland invändningarna har också påpekats att det, med en ändring som den föreslagna, uppstår oklarhet beträffande vilka typer av intrång som avses.
Bland de remissinstanser som har anfört allvarliga invändningar mot en grundlagsfästning av ersättningsreglerna finns även Statens naturvårdsverk och Svenska naturskyddsföreningen. Statens lantmäteriverk skriver i sitt remissyttrande att formuleringarna i förslaget till ersättningsreglering inte ger det övergripande innehåll och den tidlösa färg som bör utmärka en grundlag, en uppfattning som vi delar.
Vår omgivande miljö, dess betydelse och skydd hör till de områden där vår samlade kunskap stadigt ökar. Medvetenheten om vad naturen tål och vilka följder ett ovarsamt utnyttjande kan få sprider sig och kommer förhoppningsvis att sätta spår i de regler vi sätter upp för vårt gemensamma liv i denna miljö. Miljödepartementet påbörjade våren 1991 under den socialdemokratiska regeringen en utredning för att studera alternativ till PBL- uppgörelsens konstruktion för att bättre kunna hävda miljöintressena. Det arbetet har inte lett fram till några förslag från den nuvarande regeringens sida. Därför bör det nu återupptas med den inriktning som den föregående regeringen anslagit. Med de regler som gäller för grundlagsändringar och med mandatperioderna förlängda till fyra år kan ändringar i en grundlagsfäst ersättningsreglering knappast komma till stånd under innevarande sekel. Detta innebär en orimlig effekt för naturvården. Vi hemställer att förslaget inte läggs till grund för lagstiftning. En eventuell grundlagsfästning av ersättningsrätten även vid rådighetsinskränkningar måste föregås av en mycket mer omfattande analys och inte innehålla preciseringar av det slag som föreliggande lagförslag innebär.
Vi menar att Sveriges anseende som föregångsland på miljöområdet också tar skada av om vi i regeringsformen inför nämnda regel. Inte minst inför det ökande internationella samarbetet på miljöområdet är det av stor vikt att vi förstärker vårt miljöarbete och på alla områden strävar efter att flytta fram positionerna. Ett riksdagsbeslut i enlighet med föreliggande proposition skulle motverka framtida steg i den riktningen inom det område som här är aktuellt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om en ändring i 2 kap. 18 § regeringsformen bör bli föremål för ytterligare överväganden i parlamentarisk form.
Stockholm den 24 januari 1994 Ulla Pettersson (s) Berndt Ekholm (s)