Sveriges befolkning består sedan urminnes tider av tre språkgrupper: den svenska, den finska och den samiska. I denna motion kommer jag i huvudsak att beröra det finska språkets ställning. Nyare arkeologisk forskning har visat att Tornedalen sedan nära 1 000 år haft en till övervägande del finsk befolkning. Tornedalingarna uppfattar sig som en ursprunglig inhemsk minoritet och talar ett finskt språk (meän kieli= vårt språk) som skiljer sig från den standardiserade finskan. Denna befolkningsgrupp består i dag uppskattningsvis av 50 000 personer varav majoriteten, trots en omfattande utflyttning, fortfarande lever i svenska Tornedalen.
Överenskommelsen år 1954 om en gemensam nordisk arbetsmarknad innebar rättighet för nordiska medborgare att fritt kunna ta arbete och bosätta sig i ett annat nordiskt land. Detta medförde att många finska medborgare under 50- till 70-talen flyttade till Sverige. Totalt uppskattar man att ca 400 000 personer i dag har finska som modersmål i Sverige.
De historiska banden mellan Sverige och Finland är både gamla och starka. Både finnar och tornedalingar har alltsedan 1500-talet kämpat i Sveriges arméer. Kommandospråket inom Torneå kompani var finska under hela stormaktstiden. I förhållande till befolkningens storlek och skattekraft bidrog Tornedalen med betydligt fler soldater än landet i övrigt. Mer än 600 år som gemensamt rike borde ha givit finska språket en särställning i Sverige men i dag behandlas finskan som vilket invandrarspråk som helst. Både Svenska Tornedalingars Riksförbund (STR-T) och Sverigefinska Riksförbundet (SFRF) anser att den svenska invandrarpolitiken och den svenska lagstiftningen har jämställt den finskspråkiga gruppen med övriga invandrare. Sammantaget kan sägas att företrädare för andra invandrargrupper framhåller språkfrågan som den absolut viktigaste frågan för gruppen.
Antalet finlandssvenskar (300 000) är mindre än antalet sverigefinländare inklusive tornedalingar (ca 400 000). Trots detta har det svenska språket en helt annan ställning i Finland än vad det finska språket har i Sverige. I de finska grundlagarna fastslås att finska och svenska är Finlands nationalspråk. Lagar och förordningar, såsom regeringens propositioner till riksdagen samt riksdagens svar, framställningar och övriga skrivelser avfattas på finska och svenska språken. Vid den finska riksdagens förhandlingar användes finska eller svenska språken. Däremot anges inte i Sveriges grundlagar, vilket eller vilka som är landets språk. Inte heller anges vilka som är modersmålen för landets infödda befolkning. Svenska är underförstått Sveriges nationalspråk.
I Finland har man ett parlamentariskt organ, Folktinget, vid sidan av riksdagen, för att bevaka frågor av intresse för den finlandsvenska befolkningen. Något motsvarande organ i Sverige för de finsktalande finns inte, däremot har som bekant den samiska minoriteten numera ett sådant organ, nämligen Sametinget. Den europeiska konventionen om språkliga minoriteter togs nyligen av Europarådet. Sverige har beklagligt nog inte undertecknat konventionen! Ett sådant undertecknande medför med all säkerhet behov av ett definitivt politiskt ställningstagande i Sverige angående den finska gruppens eventuella minoritetsställning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tornedalingar och sverigefinnar bör betraktas som och ges status av inhemsk minoritet.
Stockholm den 20 januari 1994 Leif Bergdahl (nyd)