Vänsterpartiet har tidigare, senast i motion 1992/93:K207, ställt förslag om att den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter införlivas i svensk rätt. Vi hälsar därför propositionen i denna del med tillfredsställelse.
När Sverige har skrivit under en internationell konvention är detta en handling som skall vara allvarligt menad och följas av att vi i praktiken ska stå för det vi undertecknat. Detta är till gagn för kampen för demokrati i många andra länder.
Dessvärre följer inte Sverige denna linje konsekvent. Men det är bra att det nu slås fast beträffande den europeiska konventionen.
I propositionen föreslås också att alla barns rätt till utbildning skall skrivas in i grundlagen. Inte heller i denna del har vi någon erinran mot propositionens förslag.
Däremot kan vi inte bifalla förslagen till införande av grundlagsskydd för näringsfriheten och förstärkning av skyddet för äganderätten.
Grundlagsskydd för näringsfriheten är snarast en ideologisk markering i grundlagen utan särskild praktisk innebörd. Om en sådan innebörd finns är den att överföra tolkningen av vad som är ett angeläget allmänt intresse från folkvalda instanser till juridiska. Genom att vi avslår grundlagsfästande av näringsfriheten (propositionens förslag till ny 20 § 2 kap RF i stycket) kan rennäringslagen fortsätta att gälla utan att detta särskilt påpekas i grundlagen. Dock borde övervägas om samers ställning som urbefolkning skall grundlagsfästas.
Att grundlagsskydda såväl näringsfrihet som äganderätt är en rent borgerlig ståndpunkt och är liktydig med att grundlagsfästa ett kapitalistiskt system.
Grundlagsskyddet för egendom gäller formellt all egendom. Men det är stor skillnad på egendom och egendom. Personligt ägande skiljer sig från ägande av naturresurser, produktionsmedel och stora kapital som bildar grund för makt över andra. Egendomsskyddet i grundlagen har i praktiken bara betydelse för den senare typen av egendom.
Många stora egendomar har byggts upp genom expropriering eller exploatering av andras egendom och arbete. Den makt som följer av vissa stora egendomar ger makt över andras möjlighet till fri- och rättigheter; makt över ett företag ger makt över de anställda som t.ex. kan användas för att begränsa deras yttrandefrihet vad avser företaget (jfr det uppmärksammade avskedandet vid Värö bruk).
Att ge grundlagsskydd åt äganderätten är att ge grundlagsskydd åt maktolikheten. Därför har vänstern bekämpat att det finns ett generellt egendomsskydd i grundlagen. Vi är följaktligen mot den föreslagna förstärkningen av detta skydd.
Såsom förslaget är konstruerat innebär det att jurister i stället för folkvalda instanser får tolka vad som är allmänintresse.
Enligt förslaget fastslås att en egendomsägare ska ersättas ''för förlusten'' om ''pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten avsevärt försvåras''. Detta innebär att en markägare ska kompenseras för att han exempelvis inte får fortsätta med att fördärva svårersättliga naturvärden eller om han tvingas upphöra med en verksamhet som visar sig miljöförstörande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår förslaget i proposition 1993/94:117 till ny lydelse av 2 kap. 18 § regeringsformen,
2. att riksdagen avslår förslaget i proposition 1993/94:117 till ny 20 § i 2 kap. regeringsformen.
Stockholm den 20 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v)