Med den borgerliga regeringens tillträde hösten 1991 har uppmärksamheten på och intresset för att inleda avregleringar inom olika samhällssektorer ökat i ej obetydlig omfattning.
Inte bara i den meningen att stora och viktiga frihetsreformer inom vitala delar av samhällslivet har genomdrivits, utan också så tillvida att onödig detaljreglering och överspelad lagstiftning i viss utsträckning utrangerats. Förenklingar, där så kan ske utan allvarligare olägenheter, och avbyråkratisering är ett av regeringens riktmärken.
I den mån regeringen inte redan har utarbetat en sådan borde en handlingsplan för en systematisk genomgång av lagar och förordningar tas fram med sikte på att föreslå riksdagen förenklingar -- där så kan ske -- eller slopande av inaktuell och/eller överflödig lagstiftning inom skilda samhällssektorer.
Lagstiftningen är inom många områden luddig, snårig, svåröverskådlig och ett plottrigt lappverk. T.ex. inom skatte-, byggnads- och miljölagstiftningen. Klara, entydiga, inte alltför detaljrika, någorlunda bestående lagar måste vara en vägledande princip. Visserligen svår att leva upp till i ett modernt och komplicerat samhälle men för den skull inte desto mindre eftersträvansvärd.
Endast en borgerlig regering torde med någon konsekvens och framgång kunna driva en målmedveten avregleringspolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatta avregleringar,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en handlingsplan tas fram för avregleringar, om möjligt förenklingar av gällande lagstiftning samt gallring av föråldrade, överflödiga eller eljest uttjänta lagar.
Stockholm den 21 januari 1994 Henrik S Järrel (m)