Riksdagen har nyligen genomfört en översyn och förändringar av vallagen. Däri togs inte ställning till antalet riksdagsledamöter.
Jämfört med andra länder har Sverige, i förhållande till sin folkmängd, ovanligt stort antal parlamentsledamöter. I Sverige väljs en riksdagsledamot per ca 18 000 valberättigade.
Trots den korta tid under vilken jag har haft förtroendet att delta i riksdagens arbete är det mitt intryck att detta arbete skulle effektiviseras om antalet ledamöter minskades till förslagsvis 251. En förutsättning för en sådan reform är dock att problemen kring representationen av glesbygden i riksdagen kan lösas. Detta beaktades också i andra länder som, liksom Sverige, har stora och viktiga glesbygdsområden vilka måste ha en adekvat representation i parlamentet.
Mot den bakgrunden föreslås att riksdagen ger regeringen till känna att man önskar en utredning om önskvärt antal riksdagsledamöter, alternativt att berört utskott uppmanar talmannen att tillsätta en sådan utredning.
I utredningens uppgift bör bl.a. ingå:att göra jämförelser främst beträffande antalet invånare per parlamentsledamot i ett antal representativa länder, bland dessa samtliga EES-länder,att utarbeta ett förslag till vallag som, på samma sätt som redan skett i flera andra länder möjliggör att glesare bebodda delar av landet även i fortsättningen får nödvändig representation i riksdagen trots minskning av antalet ledamöter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av antalet riksdagsledamöter.
Stockholm den 18 januari 1994 Jerzy Einhorn (kds)