Vår allemansrätt är inte lagreglerad. Det är en gammal sedvanerätt. Det enda ställe där det finns något angett om allemansrätten är i naturvårdslagen. Där står att naturen utgör en nationell tillgång som skall skyddas och vårdas. Den är tillgänglig för alla enligt allemansrätten.
Detta är något unikt för vårt land. Här kan man fritt ströva i skog och mark, slå upp sitt tält över natten, grilla sin korv över öppen eld om brandrisken det tillåter, ja, ha känslan att det är ens egen skog man vistas i. Det sägs att det är en nationell tillgång, något vi skall värna och slå vakt om.
Detta gör man nog säkrast genom att denna rätt nyttjas på ett sätt så att ingen part eller intressent börjar ifrågasätta den. Frågan är om inte så är fallet nu, en viss utveckling pekar åt det hållet, att en reglering måste till, att allemansrätten som den nu brukas måste förbehållas enbart de i Sverige boende.
Till stöd för ett sådant antagande kan följande anföras. I allemansrätten ingår att man fritt får plocka bär och svamp, utom i inhägnade områden eller i trädgårdar. Det är en rättighet som också utnyttjats. Många människor i skogsbygderna har här sett och tagit vara på en möjlighet att dryga ut sin kassa med att plocka bär.
Nu är det även andra som upptäckt möjligheten att tjäna pengar på bärplockning, nämligen utländska bärplockare. När det gäller besök av bärplockare från andra länder har vi under lång tid haft besök från Norge, vilket veterligt inte medfört några större kontroverser. Detta beror nog i hög grad av att det är ett grannland, vilket vi under lång tid haft goda relationer med.
För några år sedan kom de första besökarna från Polen och nu börjar även folk från Tyskland och Ryssland att komma. De här besöken ökar kraftigt år från år och trots våra stora skogsmarker börjar det bli konkurrens om bären; alla vill ju av förklarliga skäl plocka sina bär så nära vägar som möjligt.
Det har också blivit allt vanligare att besökarna stannar en längre tid för att plocka bär. Man kommer i slutet av juli för att plocka hjortron, fortsätter sedan med blåbär för att sluta med lingon. Det innebär att vistelsen varar ca 2,5 månader. Under den tiden har man upprättat tältläger, ofta vid vattendrag, detta utan att några som helst sanitära anordningar gjorts. Det kan på sina håll röra sig om ganska stora tältläger.
En fråga som ortsbefolkningen undrar över är hur utländska bärplockare kan få plocka så mycket man hinner utan att betala skatt. En svensk medborgare får plocka bär för sammanlagt 5 000 kr skattefritt per år. En annan fråga är huruvida ett anställningsförhållande finns när svenska bäruppköpare skriver kontrakt med de utländska bärplockarna. Till saken hör också att de utländska bärplockarna utnyttjas på vissa håll. Det har hänt att polacker har köpt ''bärlicenser''; här kommer polska resebyråer och bussföretag in i bilden.
Tidningen Miljö o Framtid har på ett förtjänstfullt sätt pekat på ett annat område där man rent kommersiellt utnyttjar vår allemansrätt, nämligen vildmarksturism. Sjöar och vattendrag ingår också i allemansrätten, så tillvida att alla fritt får färdas på dem. Tidigare har svenska företag genom uthyrning av kanoter, tält och annan utrustning exploaterat vår natur. Nu har också utländska företag och då huvudsakligen tyska sådana etablerat sig i branschen.
I tidningen sägs: -- I Tyskland marknadsförs ''vildmarksresor'' och ''sagoresor'' till Sverige som kompletta ''kanotpaket'' inklusive färdledare. Enbart i Årjängs kommun har minst sju tyska företag varit verksamma under sommaren. De har totalt sänt ca 2 000 tyska kanotister till kommunens sjöar och vattendrag.
Den kände miljöexperten Björn O. Gillberg som skrivit artikeln befarar att den kommersiella exploateringen av allemansrätten, som vi nu upplever, är bara början på vad som komma kan. I artikeln erinras om att i det tätbefolkade Europa finns miljoner människor, som vill få uppleva den nordiska naturen och dess vildmarker. Frågan är om våra marker tål en obegränsad ''vildmarksturism'' och hur länge markägare och ortsbefolkning stillatigande kommer att åse denna verksamhet.
Den slutsats som Björn O. Gillberg drar, är att ett utnyttjande av vår allemansrätt på det sätt som nu sker och utvecklas, är ett miljöhot. Det är uppenbart, säger Gillberg, att vi genom lagstiftning måste göra inskränkningar i allemansrätten och att vi begränsar allemansrätten till att enbart gälla för i Sverige boende.
Alltfler ställer sig nu undrande till hur vår unika allemansrätt utnyttjas i rent kommersiella syften och efterlyser åtgärder i anledning därav. Undertecknad motionär, som redan 1991 i en riksdagsmotion aktualiserade den här problematiken och begärde utredning och åtgärder, noterar självfallet den ökade insikten hos allt fler om att något måste göras och att detta sker snabbt.
De senaste årens utveckling och tendenser visar att det finns all anledning att se till att vi inte fullständigt tappar kontrollen över hur vår natur nyttjas. Självfallet bör detta ske på ett så obyråkratiskt sätt som möjligt, och med ett minimum av regler och lagstiftning.
Åtgärder
En utgångspunkt för en lagstiftning bör då vara att vår allemansrätt med den omfattning som hitintills varit vedertagen enbart skulle gälla för i Sverige boende. Det skulle innebära att det inte behövs någon lagstiftning i det avseendet, allt väsentligt skulle bli vid det gamla. Möjligen kan det bli nödvändigt att i viss mån reglera även svenskt kommersiellt utnyttjande av natur och andras marker.
När det gäller utländska medborgare och deras besök i vårt land, så skall dessa självfallet ha möjlighet att vistas i och få uppleva vår nordiska natur. Men enligt min mening måste regler fastställas och gränser dras mellan vad som ingår i att fritt ströva i naturen och vad som är rena näringsverksamheter med stöd av allemansrätten. Att det i allt större utsträckning är utländska företag som har vår natur gratis för kommersiella vinningar är ett mycket starkt skäl för att få en bättre kontroll på området. Det hela kräver att hela frågekomplexet kring vår allemansrätt snabbt utreds för att finna acceptabla lösningar på de problem som nu finns och som framöver kan väntas bli ännu större.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allemansrätten.
Stockholm den 11 januari 1994 John Andersson (-)