I propositionen föreslås bl.a. en närmare precisering av egendomsskyddet i regeringsformen, så att det också omfattar skydd mot inskränkningar i användningen av mark och byggnader. För att möjligheten till sådana rådighetsinskränkningar skall få utnyttjas krävs att de skall tillgodose angelägna allmänna intressen.
Regeringens förslag innebär alltså att skyddet för äganderätten förstärks. Detta ligger i linje med regeringsförklaringen 1991. Propositionen ingår i en bred politisk uppgörelse om konstitutionella reformer, som innebär bl.a. att mandatperioden förlängs och personval införs. Det finns all anledning att välkomna denna överenskommelse.
På en punkt finns det likafullt skäl att diskutera propositionen närmare. Förslaget innebär att rätten till ersättning för förluster vid tvångsöverföringar och rådighetsinskränkningar skall grundlagsskyddas. Det innehåller emellertid också en relativt detaljerad reglering i regeringsformen av kriterierna för ersättning. I förslaget anges bl.a. att ersättning skall utgå om ''pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten avsevärt försvåras''.
Regeringen framhåller att kvalifikationsgränserna är hämtade från gällande rätt på området. Avsikten är således inte att utvidga ersättningsrätten i förhållande till nu gällande ersättningsregler. Det är i och för sig en viktig markering.
Gällande rätt var emellertid omstridd när den fick sin nuvarande utformning 1987. Från folkpartiets sida motsatte vi oss -- i vår reservation till utskottets PBL-betänkande -- att kriteriet ''berörd del'' infördes i naturvårdslagens ersättningsregler, vilket ingick i den uppgörelse socialdemokraterna och centern träffade år 1986.
Folkpartiet bedömde att en relatering av ersättningen till berörd del av fastigheten skulle försvaga naturvårdens ställning. Områden som är värdefulla från naturvårdssynpunkt är fläckvist och olikformigt fördelade i landskapet. Det kan t.ex. gälla alkärr, örtrika s k bäckdrag eller mindre bestånd av mycket gammal skog. Ett område som utgör en liten del av en fastighet kan alltså utgöra en stor del av en tilltänkt skogsavverkning. Det betyder i en del fall att krav på naturvårdshänsyn inte längre kan ställas därför att de nu till skillnad från förr skulle överskrida kvalifikationsgränsen för ersättning. Kostnaderna för skydd av naturvårdsobjekt riskerar att öka.
Riksdagen har emellertid vid flera tillfällen avvisat förslag om en återgång till de ersättningsregler i naturvårdslagen som gällde före 1987.
Den borgerliga regeringen har i stället, dels i den skogspolitiska propositionen, dels i propositionen om biologisk mångfald aviserat några mindre långtgående men likafullt angelägna justeringar i gällande ersättningsregler. Det handlar bl.a. om att markägaren alltid skall svara för den kostnad som motsvarar ett intrång upp till den s.k. kvalifikationsgränsen. Regeringen har aviserat att den återkommer med lagförslagen i dessa delar i den kommande propositionen om miljöbalk. Här bör också noteras att resurserna för intrångsersättningar och bildande av naturreservat har ökat kraftigt under senare år, särskilt innevarande budgetår då anslaget på förslag av den borgerliga regeringen har höjts med 55 milj.kr. till 190 milj.kr.
Jag skall inte i detta sammanhang fortsätta diskussionen om hur ersättningsreglerna i naturvårdslagen skall utformas för att åstadkomma en rimlig avvägning mellan markägarens och miljövårdens intressen. Men enligt min uppfattning hör inte detaljregler, som är så omstridda som dessa, hemma i regeringsformen. Jag delar således den kritik som riktats mot förslaget bl.a. från Svenska naturskyddsföreningen.
Med tanke på att förslaget ingår i en större uppgörelse -- som totalt sett är utomordentligt värdefull för det politiska systemet i Sverige -- vill jag ändå inskränka mig till att föreslå en mer begränsad förändring av lagtexten.
Fri- och rättighetskommittén hade givit lagtexten en något annorlunda språklig utformning (andra meningen i det föreslagna andra stycket, 2 kap 18 § RF) : ''Sådan ersättning skall också vara tillförsäkrad den som tvingas till sådana inskränkningar i rätten att använda mark eller byggnad att pågående markanvändning avsevärt försvåras eller skada uppkommer som är betydande i förhållande till värdet på berörd del av fastigheten.''
Jag menar att denna formulering är att föredra framför regeringens förslag. Den har den fördelen att den inte grundlagsfäster kriteriet ''berörd del'' vid ersättning för rådighetsinskränkningar vid markreglerande åtgärder. En sådan språklig justering skulle således göra förslaget bättre från miljösynpunkt. Jag föreslår därför att riksdagen antar kommitténs förslag i stället för regeringens i denna del.
Av den uppgörelse som träffats mellan partierna framgår att språkligt-tekniska förändringar kan göras under riksdagsbehandlingen. I propositionen anges att den förändring som skett gentemot utredningens förslag är av språklig karaktär. Rimligen måste det då också kunna anses vara en språklig förändring att återgå till utredningens formulering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen -- med ändring i regeringens förslag -- beslutar ge 2 kap. 18 § andra stycket, andra meningen RF följande lydelse: Sådan ersättning skall också vara tillförsäkrad den som tvingas till sådana inskränkningar i rätten att använda mark eller byggnad att pågående markanvändning avsevärt försvåras eller skada uppkommer som är betydande i förhållande till värdet på berörd del av fastigheten.
Stockholm den 20 januari 1994 Lennart Fremling (fp)