Reglerna för allmän rättshjälp vid bodelning har ändrats vid flera tillfällen, senast i proposition 1987/88:73 som bygger på rättshjälpskommitténs förslag. Kostnaderna för rättshjälp vid bodelning ökade kraftigt från 1979 och rättshjälpskommittén som avslutade sitt arbete 1986 föreslog de nya reglerna för bodelningsärenden och kommitténs förslag tillstyrktes i allmänhet av remissinstanserna eller lämnades utan erinran.
Lagstiftaren uttalade att det kan inte godtas att rättshjälp beviljas endast av det skälet att makarna har svårt att samarbeta och finner bodelningsfrågorna svårhanterliga. Den 1 januari 1988 trädde den gällande restriktiva lagen i kraft som lyder: ''Allmän rättshjälp får ej beviljas i angelägenhet rörande bodelning om det inte med hänsyn till boets beskaffenhet och makarnas eller sambornas personliga förhållanden finns särskilda skäl för rättshjälp.'' Båda skälen skall alltså vara uppfyllda.
Redan i betänkande 1988/89:JuU19 uttalade utskottet att det kunde finnas anledning att närmare studera om den nya regleringen i RHL i den praktiska tillämpningen kan ha medfört en alltför restriktiv bedömning av behovet av rättsligt bistånd i bodelningsärenden.
Under de år som gått sedan lagändringen har många motioner lagts angående rättshjälp vid bodelning. På initiativ av Justitiedepartementet hölls en hearing den 20 mars 1990 dit personer som i sitt dagliga värv kommer i kontakt med bodelningsärenden inbjudits. Det rådde stor enighet om att reglerna före 1988 varit för generösa men att praxis efter lagändringen måste ha blivit strängare än vad lagstiftaren tänkt sig.
I praktiken är rättshjälp i bodelningsärenden så gott som avskaffad utom när det gäller klander i bodelning. Vid Rättshjälpsmyndigheten och Rättshjälpsnämnden är det lätt att bedöma boets beskaffenhet men när det gäller makarnas personliga förhållanden känns det synnerligen otillfredsställande att inte kunna bevilja rättshjälp när det bevisligen förekommer misshandel, övergrepp och utslagning på grund av psykiska besvär. Likaså om makan eller maken vägrar medverka vid bodelning och t.o.m. gömmer undan eller säljer ut gemensamma tillgångar. Om Rättshjälpsmyndigheten beviljar rättshjälp i speciellt ömmande fall där det klart framgår att ena parten gör rättsförluster överklagar Domstolsverket beslutet till Rättshjälpsnämnden och påpekar att rättshjälp inte kan beviljas enligt rättshjälpslagen.
Senast aktualiserades bodelningsärenden vid en hearing som hölls i justitietuskottet den 23 november 1993 dit representanter för Rättshjälpsmyndigheten kallats. Även då bekräftades att lagstiftningen om rättshjälp vid bodelning är allför restriktiv och att reglerna bör ändras.
Generösare regler vid bodelningsärenden behöver inte innebära stora kostnader för staten eftersom Rättshjälpsmyndigheten med stöd av rättshjälpslagen under vissa förutsättningar kan ålägga motparten återbetalningsskyldighet. Dessutom har myndigheten möjlighet att jämka grundavgift och tilläggsavgift om det visar sig att sökanden genom t.ex. bodelningen fått ändrade ekonomiska förhållanden.
Den 24 juni 1993 beslöt regeringen att tillsätta en kommitté som gör en översyn av rättshjälpslagen. Uppdragen bör redovisas senast den 1 maj 1995. Enligt direktiven har kommittén möjlighet att ta upp frågan om rättshjälpsresurserna koncentreras till de områden där de bäst behövs. I detta sammanhang bör rättshjälp vi bodelningen behandlas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättshjälp i bodelningsärenden.
Stockholm den 12 januari 1994 Sigrid Bolkéus (s) Britta Sundin (s)