Vänsterpartiet har sedan lång tid drivit krav på kraftfulla åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten. För Vänsterpartiet är detta en fråga om lag och rättvisa. På senare tid har vi kunnat konstatera att våra uppfattningar delas av allt fler. Krav på resoluta insatser mot den ekonomiska brottsligheten ställs från allt fler grupper. I årets budgetproposition finns vissa tecken på att regeringen äntligen börjar inse hur ytterst allvarligt läget är på detta område. Det är positivt, men åtgärderna är fortfarande helt otillräckliga i förhållande till vad som krävs.
För två år sedan överlämnade Riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen en gemensam utredning angående vissa frågor om ekonomisk brottslighet till regeringen. Dessa myndigheter har insett frågans allvar. Deras analys av vikten av att angripa den ekonomiska brottsligheten är så insiktsfull att den förtjänar att citeras också i årets motion. I sina allmänna utgångspunkter säger man i utredningen bl.a. följande:
Något som inte går att mäta ekonomiskt är de allmänna effekter som en alltmer utbredd ekonomisk kriminalitet kan ge upphov till. Näringsidkare som driver sin verksamhet under lagliga former riskerar redan i dag att bli utkonkurrerade av oseriösa näringsidkare som sätter sig över bl.a. skatte-, miljö- och arbetarskyddslagstiftningen. Om bekämpningen av den ekonomiska brottsligheten eftersätts kan läget snabbt försämras ytterligare och innebära en hämsko på den seriösa näringsverksamheten. I första hand är det den stora mängd mindre företag och näringsidkare som drabbas, samtidigt som de torde ha de sämsta förutsättningarna att bära oväntade förluster. Om den ekonomiska brottsligheten får fäste mer allmänt riskerar på sikt hela branscher att snedvridas konkurrensmässigt. Detta kan få indirekta effekter för hela samhället genom t.ex. ökade kostnader för varor och tjänster.
Förutom de samhällsekonomiska effekterna drabbas alltså många enskilda direkt av den ekonomiska kriminaliteten som den i dag ter sig. Det är fråga om en vid krets av personer som kan drabbas. Leverantörer, långivare och andra som gör stora förluster genom brott mot borgenärer kan tvingas inskränka sin egen verksamhet och i sämsta fall t.o.m. gå i konkurs. Kunder får inte de varor eller tjänster de betalat för och arbetstagare förlorar sitt arbete genom att företag går omkull. Bedrägerier, förskingringar och svindlerier inom ramen för näringsverksamhet drabbar ofta ett stort antal enskilda eller näringsidkare. Alla dessa grupper har rätt att kräva av samhället att brottsligheten utreds och att lagföring kommer till stånd.
Även i de fall där skadan drabbar staten t.ex. vid skattebrott, kommer ytterst skadan att få betydelse för alla medborgare. Som exempel kan nämnas att de 5 000 skalbolag som förekommer hos kronofogdemyndigheterna, och av vilka flertalet i någon form ingår i härvor av mycket omfattande ekonomisk kriminalitet, är restförda för skatter och avgifter m.m. med sammanlagt drygt sex miljarder kronor.
Det som här anförts av Riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen visar att den ekonomiska brottsligheten ingalunda bara drabbar det allmänna utan att den till syvende och sist slår med full kraft mot enskilda och mot företag. Vänsterpartiet kan till fullo instämma i Riksåklagarens och Rikspolisstyrelsens bedömning.
Det aktuella läget
I Vänsterpartiets motion om ekonomisk brottslighet i januari 1993 hänvisades till ett uttalande från advokaten Rolf Åbjörnsson, som är ordförande för konkursförvaltarna. Åbjörnsson sade att hans intryck var att kampen mot den ekonomiska brottsligheten givits upp och att ekobrotten nu var ett direkt hot mot det civiliserade samhällets överlevnad.
Därefter har Åbjörnsson på nytt yttrat sig i frågan i samband med en utfrågning om den ekonomiska brottsligheten anordnad av justitieutskottet och sagt:'' Läget är helt oförändrat. Möjligen är det nu värre ute på fältet än det var när vi började. Självfallet är det så. Detta är som en präriebrand. Det blir bara värre och värre om man inte gör någonting. Det borde möjligen stämma till eftertanke om huruvida man skulle öka handlingstakten.''
Hotell- och restauranganställdas förbund har kunnat konstatera att s.k. beskyddarverksamhet breder ut sig alltmer i restaurangbranschen. Nu rekryteras våldsverkare från landets fängelser för denna typ av brott. Svart arbetskraft och fiffel med skatten är snarare regel än undantag.
Dan Magnusson, som forskar om ekonomisk brottslighet vid Brottsförebyggande rådet, sade i en tidningsintervju den 8 januari i år: ''Den ekonomiska brottsligheten är ett hot mot marknadsekonomin. Det är inte bara välfärdssystemet och den sociala rättvisan som hotas utan också den privata äganderätten och därmed hela det kapitalistiska systemet.''
Denna beskrivning kunde göras oerhört mycket längre. Regeringen har förlorat kontrollen över utvecklingen och hittills har den inte visat vilja eller kraft att vidta nödvändiga åtgärder.
Den pågående utvecklingen innebär att lagstiftningens moralbildande funktion snabbt håller på att luckras upp. Det som under lång tid mödosamt byggts upp raseras på kort tid.
Åtgärder
Polisen
Ekorotlarna
En viss förbättring har skett under 1993 genom att rikskriminalens ekorotel och ekoroteln i Stockholms polisdistrikt fått personalförstärkningar. Vänsterpartiet välkomnar detta som ett första steg i rätt riktning. Men med hänsyn till det katastrofala läget måste ytterligare kraftfulla satsningar göras.
Rikspolisstyrelsen bör tillföras ytterligare medel för fyra polismanstjänster och två tjänster som ekonomer vid Rikskriminalens ekorotel, tio polismanstjänster och fem tjänster som ekonomer vid ekoroteln i Stockholm, åtta polismanstjänster och fyra tjänster som ekonomer vid ekoroteln i Göteborg och sex polismanstjänster och tre tjänster som ekonomer vid ekoroteln i Malmö.
Enligt Vänsterpartiets mening bör riksdagen anslå medel för dessa förstärkningar av ekorotlarna med 100 miljoner kronor.
Åklagarna
Riksåklagaren har i en skrivelse till regeringen 931108 förklarat att åklagarväsendet håller på att bli den trånga sektorn vid bekämpningen av ekonomisk brottslighet. Tillskottet av 30 åklagare för att bekämpa ekonomisk brottslighet behövs därför i sin helhet under kommande budgetår. Därför bör ytterligare 15 miljoner kronor tillföras under anslaget i bil. 3, C 2.
Styrning av resursanvändningen
Systemet med fri resursanvändning som infördes för polisen 1985 har lett till att framför allt de lokala polismyndigheterna prioriterat annan verksamhet framför bekämpningen av ekonomisk brottslighet. Rikspolisstyrelsen bör av statsmakterna ges erforderliga styrmedel för att kunna styra resursanvändningen inom ekobrottsområdet.
Skatteväsendet
En väl fungerande skatteförvaltning ger alla medborgare möjlighet till en likformig och rättvis behandling.
Skattemyndigheternas kontrollverksamhet leder varje år till att avsevärda belopp tillförs statskassan. Regeringen bedömde i kompletteringspropositionen (prop 1992/93:150) att en förstärkning av skattemyndigheternas kontrollverksamhet med omkring 200 miljoner kronor om året skulle ge skatteintäkter motsvarande fyra miljarder kronor.
Riksskatteverket gör i sin anslagsframställan en något mer försiktig bedömning av skatteintäkterna vid en sådan förstärkning av kontrollverksamheten. Man bedömer skatteintäkterna till två till tre miljarder kronor, då har hänsyn också tagits till de preventiva effekterna. Det betyder ändå ett utfall på tio gånger de satsade resurserna. Det är tveksamt om det finns någon annan statlig verksamhet som genererar sådana intäkter i förhållande till satsningen.
Till detta kommer att skattemyndigheternas arbete ger en förutsättning för att de skattskyldiga som betalat in för höga skatter snabbt skall få dessa återbetalda. Skattekontrollen är vidare ett näringspolitiskt instrument som skall garantera att ingen verksamhet utsätts för en konkurrens som bygger på skattefusk och skatteundandragande.
Riksskatteverket omnämner i sitt anslagsäskande att ett stort antal förändringar av skattesystemet har föreslagits eller aviserats. Verket konstaterar vidare att förändringarna i stor utsträckning leder till att skattelagstiftningen kompliceras och betonar vikten av att administrativa överväganden beaktas vid utformningen av nya skatteförslag. Vänsterpartiet delar denna uppfattning och tar den oro som verket uttrycker, för den alltmer ökande komplexiteten i skattesystemet, på största allvar. I Vänsterpartiets skattemotion till årets budgetproposition lämnar vi på en rad punkter förslag till mer enhetliga och lättöverskådliga skatter.
För att skattemyndigheterna skall kunna fullfölja den av regeringen aviserade utbyggnaden av skattekontrollen har Riksskatteverket äskat 150 miljoner kronor för budgetåret 1994/95. Tyvärr anvisar regeringen endast 100 miljoner kronor under budgetåret.
Vi menar att det tillskott som Riksskatteverket begärt är väl använda pengar inte minst mot bakgrund av vissa av de skattelättnader som den borgerliga riksdagsmajoriteten genomdrivit och som ger utrymme för ökade manipulationer med syfte att minimera skatteunderlaget.
Generalklausulen
Riksdagen har beslutat att avskaffa den s.k. generalklausulen mot skattebrott fr.o.m. 1 januari 1993.
Detta motiverades med att lagen stärkt det allmännas ställning gentemot den enskilde på ett sätt som inte är rimligt i ett rättssamhälle. Dessutom skulle lagen medfört svårigheter för den enskilde att bedöma skattekonsekvenserna av olika rättshandlingar.
I betänkandet av Skatteflyktsutredningen (SOU 1989:81) gjordes en genomgång av utländsk rätt på detta område. Av de sex länder som studerats visade det sig att fem hade liknande generalklausuler mot skatteflykt som den svenska. Det gällde Storbritannien, Finland, Kanada, dåvarande Förbundsrepubliken Tyskland och Frankrike. Samtliga dessa stater brukar normalt anses som rättssamhällen.
I Sverige har det hittills ansetts som en god regel att utvärdera om tillämpningen av den aktuella lagstiftningen inneburit problem. I detta fall har Justitiekanslern vid två tillfällen fått i uppdrag att granska tillämpningen av skatteflyktslagen ur rättssäkerhetssynvinkel. JK har funnit att tillämpningen av lagen präglats av stor försiktighet och att det inte finns något stöd för antagandet att kraven på rättssäkerhet och förutsebarhet åsidosatts.
I propositionen hävdades att lagen mot skatteflykt gör att det allmännas ställning gentemot den enskilde stärks på ett sätt som inte är rimligt. En genomgång av de domar där lagen mot skatteflykt tillämpats ger föga stöd för denna uppfattning. Det totala antalet domar gällande skatteflyktslagen 1981--1988 är 41 och inte i något av dessa fall har det påståtts att den enskildes rättssäkerhet åsidosatts. Antalet förhandsbesked där skatteflyktslagen ansetts tillämplig har under samma period varit 24, och inte heller beträffande dessa har kritik framförts beträffande rättssäkerheten.
Det finns därför starka skäl att riva upp beslutet att avskaffa lagen mot skatteflykt. Avskaffandet av generalklausulen mot skatteflykt var en felaktig åtgärd vid fel tidpunkt. Riksdagen kan under våren 1994 rätta till denna missbedömning genom att återinföra lagen mot skatteflykt.
EES-avtalet
Riksdagen antog våren 1993 proposition 1992/93:207 om lag mot penningtvätt. Lagen är avsedd att utgöra en implementering av ett EG-direktiv (91/308 EEG) om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för tvättning av pengar. Direktivet ingår i EES- avtalet.
Tyvärr underlät regeringen och riksdagen att implementera en avgörande del av direktivet, nämligen den del som avser skyldigheten att särskilt föreskriva vilka påföljder som skall gälla vid överträdelser av regler som antagits på grund av direktivet.
När det gäller åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten är den annars så EU-positiva regeringen till den grad passiv att man t.o.m. är beredd att bryta mot EES- avtalet. Detta direktiv måste omgående implementeras på ett korrekt och fullständigt sätt.
En specialkommission mot ekobrotten
I den tidigare nämnda utredningen av Riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen görs en genomgång av en lång rad förändringar av gällande rätt som borde övervägas för att försvåra ekonomisk brottslighet. Några av dessa förslag har överlämnats till Aktiebolagskommittén, några andra förslag bereds inom Finansdepartementet. Det är inte tillräckligt. Det är nödvändigt att det snarast tillsätts en parlamentarisk beredning, en specialkommission, med tydliga direktiv att med utgångspunkt i RÅ och RPS utredning lägga förslag om förändringar av gällande rätt inom civil-, närings-, exekutions- och strafflagstiftningen i syfte att motverka den ekonomiska brottsligheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personella förstärkningar vid rikskriminalens ekorotel och ekorotlarna vid polismyndigheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö,
2. att riksdagen under andra huvudtiteln, anslaget B 1, till Rikspolisstyrelsen för budgetåret 1994/95 anvisar 100 000 000 kr utöver regeringens förslag eller således 564 528 000 kr,
3. att riksdagen under andra huvudtiteln, anslaget C 2, till Åklagarmyndigheterna för budgetåret 1994/95 anvisar 15 000 000 kr utöver regeringens förslag eller således 569 948 000 kr,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Rikspolisstyrelsen bör ges erforderliga styrmedel för att kunna styra resursanvändningen inom ekobrottsområdet,
5. att riksdagen för budgetåret 1994/95 under sjunde huvudtiteln anslaget Riksskatteverket A 1 anvisar 50 000 000 kr utöver vad regeringen anslår eller således 406 296 000 kr,1
6. att riksdagen beslutar att återinföra lagen mot skatteflykt,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fullständig implementering av direktiv 91/308 EEG,
8. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk beredning (specialkommission) tillsätts som får i uppdrag att göra en samlad översyn av relevant civil-, närings-, exekutions- och strafflagstiftning för att motverka ekonomisk brottslighet.
Stockholm den 24 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Lars Bäckström (v) 1 Yrkandena 5 och 6 hänvisade till SkU