Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har redovisat en nedslående statistik vad gäller brottsutvecklingen i landet. Uppgifterna visar att antalet anmälda brott sedan 1950 ökat från 195 000 till 1,2 milj. Även om en förklaring kan vara att anmälningsbenägenheten ökat, menar BRÅ att siffrorna ändå i stort avspeglar den faktiska ökningen av brottsligheten. Trots att den uppåtgående trenden brutits under åren -91 och -92, vågar man ännu inte tolka detta som ett allmänt trendbrott. Enligt BRÅ:s prognos fram till år 2000 kommer antalet brott att i genomsnitt öka med ca 25 000 årligen.
Behovet av kraftfulla åtgärder för att nedbringa brottsligheten är således oförändrat stort. ''Att bryta utvecklingen mot allt fler brott är en avgörande fråga för allas vår trygghet i samhället'' heter det i regeringens budgetproposition. I samma proposition anförs också att alla åtgärder mot redan begångna brott kan ses som ett misslyckande i ambitionen att förebygga och förhindra brott. Det pekas på att det, utöver alla de faktorer av allmän karaktär som är avgörande för tryggheten i samhället, också behövs direkt riktade brottsförebyggande åtgärder.
Att behovet av brottsförebyggande verksamhet är allra störst i storstadsregionerna bekräftas av BRÅ:s rapport. Där framgår att ju mer urbaniserad en region är, desto högre är såväl brottsnivån som brottsökningen. Allra högst är brottsnivån i Stockholmsregionen.
Med tanke på den spridningseffekt brottsligheten har och dess negativa påverkan på samhällsekonomin, ligger det i hela landets intresse att söka bemästra storstadsproblemen.
Ett synnerligen viktigt brottsförebyggande arbete utförs sedan mer än 20 år av Frivårdens Behandlingscentral (FBC) i Stockholm. Här arbetar ett team av psykologer, psykoterapeuter, socialläkare, kuratorer, sjuksköterskor m fl yrkesgrupper, som genom kunskap och lång erfarenhet byggt upp en specialkompetens för arbetet med den speciella och komplicerade problematik som finns hos kriminalvårdens patienter.
Enligt samstämmiga uppgifter hotas verksamheten av nedläggning. Skälet för detta har inte angetts vara samhällsekonomisk, utan att den s k normaliseringsprincipen skall fullföljas. Den i och för sig goda tanken är att klienter som står under övervakning skall ha exakt samma rätt som andra medborgare till samhällets utbud av resurser, psykiatrisk sjukvård, psykoterapi m m.
Tyvärr torde inte normaliseringsprincipen fungera särskilt väl i dessa sammanhang. Hälso- och sjukvården har redan idag ett mycket stort åtagande som skall klaras med försämrad ekonomi. Om den därutöver ensam skall ansvara för kriminalvårdens klienter, krävs ökade resurser och en ny ''kulturkompetens'' som man idag inte förfogar över. Det psykoterapeutiska arbetet inom frivården är uppbyggt för att klara sin dubbla uppgift: att möta klientens behov och att fungera brottsförebyggande. Att de enskilda klienterna ges tillfälle att bearbeta sina problem minskar avsevärt allmänhetens risker att bli brottsoffer. Antalet patienter hos FBC var förra budgetåret 673 st.
I mars 1993 tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté, Trygghetsutredningen, som har till uppgift att se över rollfördelningen mellan de aktörer som har betydelse för att skapa trygghet i det lokala samhället. Målet för utredningen är att finna former för att upprätthålla lag och ordning och för att tillgodose medborgarnas behov av skydd mot brott. Utredningsarbetet skall vara avslutat före utgången av mars 1995.
BRÅ har i sin ovan nämnda kriminalpolitiska rapport pekat på behovet av en nationell brottsförebyggande strategi. Där bör enligt BRÅ innefattas frågor om huvudmannaskap för den brottsförebyggande verksamheten, lokala brottsförebyggande program, en årlig förbättrad brottsofferundersökning m m. I budgetpropositionen uppger regeringen att man avser att uppdra åt BRÅ att utarbeta ett sådant program.
Regeringen har alltså i både ord och handling visat att man menar allvar i fråga om att ta itu med brottsbekämpningen i allmänhet och det förebyggande arbetet i synnerhet. Utredningsuppdragen bevisar också att frågorna måste bli föremål för ytterligare belysning.
Det finns enligt min uppfattning inget som helst skäl för att nu avveckla den typ av brottsförebyggande verksamhet som bedrivs vid FBC i Stockholm. Den samlade kompetens som finns där kan inte ersättas med splittrade insatser hos flera samhällsorgan utan att det går ut över kvaliteten i arbetet. Ett försämrat förebyggande resultat leder med säkerhet till ytterligare ökad belastning på kriminalvårdsanstalterna. En avveckling skulle med andra ord vara ett samhällsekonomiskt vågspel.
Under alla förhållanden bör pågående och kommande utredningsarbete avvaktas innan avveckling av fungerande verksamhet genomförs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt behov av brottsförebyggande verksamhet i den form den bedrivs av Frivårdens Behandlingscentral i Stockholm.
Stockholm den 24 januari 1994 Rosa Östh (c)