Kriminalvårdsstyrelsens beslut om att avveckla de s.k. visitationspatrullerna är synnerligen anmärkningsvärt. Dessa visitationspatruller har stått för en klar merpart av de narkotikabeslag som gjorts på landets kriminalvårdsanstalter.
Narkotikafria fängelser är ett viktigt led i kampen mot narkotika. Möjligheten att minska antalet brott i framtiden är kopplad till situationen på fängelserna. En angelägen målsättning för regeringen är därför att skapa förutsättningar för narkotikafria anstalter.
I november 1992 gav justitieministern ett besked i riksdagens kammare angående dessa patruller. Utgångspunkten för den översyn av patrullernas arbete som då skedde var inte att dessa skulle försvinna utan att deras verksamhet skulle effektiviseras. I kammaren drogs slutsatsen att beskedet var att visitationspatrullerna skulle behållas, ett påstående som justitieministern då inte motsade.
Två månader senare, den 19 januari 1993, gav justitieministern ett annat besked, att hon inte hade anledning att ifrågasätta ett förslag om att lägga ned visitationspatrullerna.
I en motion till riksdagen tog jag förra året upp denna fråga och begärde att visitationspatrullerna skulle få fortsätta sin verksamhet. Justitieutskottet hänvisade då till att det var kriminalvårdsstyrelsens sak att sköta dessa frågor. Vad händer dock om verkets beslut leder till färre narkotikabeslag och sämre narkotikabekämpning? Riksdagen måste ta ett ansvar för att en sådan utveckling inte sker. Min uppfattning är att om statliga verks åtgärder går stick i stäv med regeringens uppfattning så måste regeringen reagera och säga ifrån. Avvecklingen av de särskilda visitationspatrullerna var enligt min uppfattning ett exempel på fall där regeringen skulle ha reagerat.
Vad som nu kan göras är att begära in statistik från kriminalvårdsstyrelsen avseende narkotikabeslag under visitationspatrullernas tid och jämföra det materialet med uppgifter om antalet beslag som görs idag. Materialet kan visa om inte den nu avvecklade formen för narkotikabekämpning bör återupprättas. Förslag på andra metoder för narkotikabekämpning kan i detta sammanhang också värderas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en undersökning vad gäller narkotikabeslag på kriminalvårdsanstalter före och efter visitationspatrullernas avveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förbättrad strategi för en effektivare narkotikabekämpning på fängelserna.
Stockholm den 24 januari 1994 Dan Ericsson (kds) i Kolmården