Grundtanken inom kriminalvården är att de intagna ska kunna placeras med hänsyn till säkerhet och att den intagne ska kunna erbjudas den påverkan/behandling som han är i behov av. En förutsättning för att detta ska fungera är att det finns tillgång till platser med olika säkerhetsgrad.
I dag ser vi en ökning av antalet långtidsdömda, dels ökar gruppen som döms till 2 år och däröver, dels ökar den grupp som döms till 5 år och däröver.
I budgetpropositionen delar justitieministern kriminalvårdens bedömning i frågan om behovet av anstaltsplatser under de närmaste åren och att det talar för att planering av ytterligare en eller ett par slutna riksanstalter bör påbörjas.
Malmö-anstalten är idag en klass II-anstalt, och det pågår diskussioner om den verkligen uppfyller de säkerhetskrav som kan ställas på en sådan och att den på grund av tekniska och byggnadsmässiga skäl bör omvandlas till en anstalt med mindre säkerhetskrav. Naturligtvis ökar då behovet av en ny klass II-anstalt i regionen.
Inom Malmöregionen finns ett väl fungerande differentieringssystem för placering av intagna. Det finns behov av platser med hög säkerhetsgrad för att omhänderta ett rymningsbenäget och hotfullt klientel och att placera dem som dömts för narkotikabrott till långa straff på en klass II-anstalt avskilda från de missbrukare som kan nås med motivationsåtgärder. Vidare ökar antalet psykiskt störda klienter. De kräver särskilda åtgärder från kriminalvårdens sida och en ny anstalt skulle möjliggöra att de kan omhändertagas på ett bättre sätt. Av tradition placeras dömda som saknar anknytning till landet i landets södra del för att det ska vara lättare att verkställa utvisningar efter avtjänat straff. Denna grupp ökar.
Inom kriminalvården pågår en utveckling av olika påverkansprogram relaterade till brottstyp. I linje med detta kan vid en ny klass II-anstalt regionens långtidsdömda komma i åtnjutande av en sådan verksamhet under en längre tid av verkställigheten.
I övrigt vill vi peka på de goda samarbetsformer som finns i regionen mellan kriminalvården, polis, psykiatri, socialtjänst och andra. För att tillgodose behovet av sysselsättning för de intagna har KrimProd i regionen utvecklat god kvalitet i arbetet och många företagare vänder sig dit. Dessutom kan samverkan med universitetet i Lund och högskolan i Malmö medverka till en kvalitetshöjning av verksamheten på en ny anstalt och därmed bidra till en bättre kriminalvård.
Slutligen vill vi peka på att Malmöregionen har hög byggarbetslöshet. Att bygga en ny anstalt skulle innebära ett bra tillskott av arbetstillfällen till regionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till en ny sluten riksanstalt i Malmöregionen.
Stockholm den 25 januari 1994 Birthe Sörestedt (s) Karin Wegestål (s)