Sverige har idag tre anstalter, som är avsedda att kunna hantera intagna på den högsta säkerhetsnivån -- Kumla, Hall och Tidaholm. Under senare år kan man notera en klientförändring, som pekar på fler intagna, som är långtidsdömda samt fler intagna, som kräver högsta säkerhet. Det visar sig också vara allt svårare att med ett begränsat antal anstalter av den här typen kunna bryta s.k. olämpliga konstellationer, t.ex. att hindra ligamedlemmar att vistas på samma anstalt och därigenom kunna planera nya allvarliga brott.
Med anledning av den ökande brottsligheten och de längre fängelsestraffen behövs nya vanliga anstalter och ny riksanstalt. Riksanstalten bör ha den högsta säkerheten garanterad redan från början.
Vi anser att den nya riksanstalten bör byggas i Skåne. I Skåne bor över en miljon människor. Vi har stora resurser inom all form av sjukvård och rehabilitering, nära till social service och polisiärt stöd. Detta är viktigt när incidenter inträffar på stora anstalter men är också viktigt i samband med planering av säkerhetsinsatser. På en stor anstalt har man också stora möjligheter till en differentierad placering av de intagna. Ett annat viktigt argument är att man kan hålla transportkostnaderna nere genom de korta avstånden. Det är också nära till landets gränser, när förvisning ska ske.
I Malmö finns idag en anstalt, som än så länge håller måttlig säkerhet. Men på grund av att anstalten är så gammal förlorar man möjligheten att använda sig av den tekniska utvecklingen i den utsträckning som skulle behövas.
Om det beslutas, att Malmöanstalten ska vara kvar behövs den som en lokal anstalt för besvärliga fångar, som inte kräver högsta säkerhet.
Den nya riksanstalten ska fungera som spindeln i ett nät bland andra, mindre anstalter med lägre säkerhetsnivå. Skåne har redan flera sådana.
Dessutom finns på den nuvarande Malmöanstalten både tradition och kompetens, som kan komma till god nytta i den nya riksanstalten både när den planeras och när den tas i drift.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny riksanstalt i Skåne.
Stockholm den 24 januari 1994 Siw Persson (fp) Margitta Edgren (fp) Bengt Harding Olson (fp) Olle Schmidt (fp)