På initiativ av Riksdagens revisorers arbetsutskott har en granskning av polisen genomförts. Granskningen har främst gällt styrningsfrågor, strukturfrågor, effektivitetsfrågor och frågor om verksamhetsinriktning och tillsyn. Revisorernas förslag har redovisats i granskningsrapporten Polisen i samhällets tjänst (1992/93:1). Rapporten har remissbehandlats.
Granskningsrapporten ger vid handen att styrningen av polisen inte fungerar till belåtenhet. Från centralt håll har angivits att polisen skall prioritera ekobrott, narkotikabrott och våldsbrott. Granskningsrapporten anger att en sådan prioritering inte gjorts med undantag för våldsbrott.
Vad gäller ekobrottsbekämpningen påpekas bl.a. att ekopolisen trots fortbildning befinner sig i kompetensmässigt underläge. Det påpekas vidare att en förklaring till att området är underförsörjt kan hänga ihop med att flera polismyndigheter slagit samman sina bedrägeri- och ekorotlar. Detta skulle ha medfört, enligt granskningsrapporten, att bedrägeriärendena kommit att ta resurser och utrymme från ekobrotten.
Granskningsrapporten anger att huvuddelen av polisarbetet löses bäst genom lokal styrning och nära samverkan med lokala organ. Ett polisarbete så nära människorna som möjligt och med god lokalkännedom anses vara en grundbult för polisens styrning och organisation. Detta har även ett brett stöd hos allmänheten, berörda polismyndigheter och andra rättsvårdande instanser.
På några områden har revisorerna avvikande uppfattning mot denna princip. Det gäller då ekobrott och trafikövervakning. För ekobrottsbekämpning anser man att mycket talar för att detta samlas i en nationellt organiserad ekopoliskår.
Flertalet av remissinstanserna är negativa och redovisar ett starkt motstånd till en sådan ordning. Efter remissbehandling och de synpunkter som där angivits avstår Riksdagens revisorer från att nu föreslå en centralt inrättad organisation för ekopolis.
Vi delar uppfattningen om vikten av att ekobrott ges största möjliga prioritering. En effektivare bekämpning skulle kunna leda till stora vinster för samhället. Enligt uppskattningar från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) skulle ytterligare ca tio miljarder kronor i undanhållna skatter ganska enkelt kunna drivas in, jämfört med vad som sker idag.
Under senare år har mycket gjorts för att öka resurserna och få fler fall till domstol. En regional kriminalpolis har inrättats. Mot den ekonomiska och organiserade brottsligheten har regeringen för kommande budgetår avsatt ytterligare 60 miljoner kronor. Riksåklagaren har fått resurser för att ha en särskild grupp med åklagare och revisorer. Straffen har höjts för vissa ekonomiska brott, såsom häleri och svindleri. En ny lag mot s k penningtvätt tvingar finansinstituten att granska och rapportera misstänkta penningtransaktioner på ett helt annat sätt än tidigare.
Ekobrott är ett synnerligen angeläget område för samhällets brottsbekämpning. Flera olyckliga konsekvenser följer i ekobrottens spår, undanhållande av skatt som leder till negativa effekter för fördelningspolitiken, den ekonomiska brottsligheten hotar marknadsmekanismen genom att kraftigt snedvrida konkurrensen i flera branscher. Den ekonomiska brottsligheten har även i stor utsträckning under senare år riktat sig mot olika delar av näringslivet, t ex mot leverantörer, kreditgivare och kunder. Ofta förekommer annan brottslig undervegetation i samband med ekobrott. Även ur en mer allmän brottsbekämpnings- och brottsförebyggande verksamhet är alltså extra insatser mot ekobrottslighet påkallade.
Det finns idag även starka skäl att höja ett varningens finger att inte nonchalera vissa av de traditionella ekobrotten. Utbrett momsfusk, systematiska konkurser och tömning av bolagstillgångar är idag ett så utbrett fenomen i vissa branscher, att det är svårt att bedriva verksamhet på ärliga villkor.
Liksom vid bekämpandet av annan brottslighet finns inte någon enkel lösning som eliminerar ekobrottslighet. Det handlar istället om att satsa på flera olika åtgärder.
Enligt förslag från Riksdagens revisorer borde en central myndighet för att bekämpa ekobrotten övervägas. Även om det behövs mer samordning mellan berörda myndigheter, förvaltare och revisorer är det inte fler centrala myndigheter som är lösningen.
Specialistkunskaper bör istället organiseras i ekorotlar på regional nivå. Samtidigt behövs en bättre personalpolitik, som gör att de som specialutbildats inom ekobrottsbekämpningen skall kunna behållas inom organisationen. Den stora rörligheten bland utbildad kompetent personal ger ingen bra utredningseffekt.
Skapa obligatoriska träffar mellan konkursförvaltare, kronofogdemyndigheter, revisorer och åklagare i en konkurs. Därigenom skulle en effektivare och mera samordnad myndighetskontroll kunna uppnås. Kunskapen finns i de flesta fall på lokal nivå. Ju närmare den konkreta verksamheten utredarna sitter desto bättre blir sakkunskapen.
Förebyggande insatser får inte förringas inom ekobrotts- och konkursbekämpningen.
Det behövs en ny skuldsaneringslag och en lag om företagsrekonstruktion. Prioriteringsordningen vid fördelning till gäldenärer måste ändras. Idag tvingas flera underleverantörer in i onödiga konkurser, eftersom de inte prioriteras vid konkurser. Resultatet har blivit en dominoeffekt, där en större konkurs lett till en serie mindre konkurser, trots att flera företag gått bra.
Bankerna måste ta ett större ansvar gentemot låntagare i ekonomiskt trångmål. Bolagslagarnas krav på upprättande av kontrollbalansräkningar måste skärpas. Idag upprättas dessa för sent om de upprättas alls.
I vissa fall kan det också vara nödvändigt med en översyn av straffskalorna och ytterligare kriminalisering för borgenärsbrotten i brottsbalken. Detsamma gäller rekvisiten för återvinning i en konkurs.
Vi vill med denna motion till riksdagen ge vår uppfattning tillkänna om en framtida organisation för ekobrottsbekämpning. Vi delar den skepsis och den kritik som remissinstanserna framför gentemot förslaget om en centralt organiserad ekopolis. Vi ser det inte motiverat att för ekobrottslighetens bekämpande frångå den närhetsprincip som gäller för övrig polisiär verksamhet, styrning och organisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska brottsligheten.
Stockholm den 20 oktober l993 Ingbritt Irhammar (c) Sven-Olof Petersson (c)