På justitiedepartementet pågår en översyn av specialdomstolarna. I promemorian (Ds 1993:34) föreslås bl.a. att Bostadsdomstolen skall avskaffas. Detsamma föreslås vad avser intresseledamöterna i såväl Bostadsdomstol som hyresnämnderna. Det bör dock påpekas att det inte har framförts några sakliga behov av ändringar i den nuvarande ordningen. Man har heller inte visat på vilket sätt förändringarna skulle leda till ökad rättssäkerhet.
Bostadsdomstolen och hyresnämnderna har visat sig vara mycket kompetenta att handlägga hyrestvister, och verksamheten fungerar utmärkt. Allmänheten, inte minst de enskilda hyresgästerna och hyresvärdarna, hyser ett stort förtroende för dessa instansers verksamhet. Handläggningstiderna är förhållandevis korta. Den nuvarande ordningen är även ur ekonomisk synpunkt mer fördelaktig för den enskilde hyresgästen, men också för samhället, vid jämförelse med processkostnaderna vid allmän domstol.
Hyresmålen är speciella inte minst för att prövningen i många fall måste ske utifrån vad som är att anse skäligt. För att kunna ha en uppfattning i sådana frågor, krävs det kunskaper om vad som gäller på hyresmarknaden. Intresseledamöternas uppgift är bl.a. att tillföra Bostadsdomstolen och hyresnämnderna sådana kunskaper.
För att ha den lämpligaste och mest kompetenta organisationen för hyresmålens handläggning är det angeläget att Bostadsdomstolen finns kvar som specialdomstol och att intresseledamöter även i fortsättningen finns både i Bostadsdomstolen och i hyresnämnderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bibehållande av Bostadsdomstolen och hyresnämnderna.
Stockholm den 25 januari 1994 Nils Nordh (s) Hans Göran Franck (s)