I ''Förslag till riksdagen 1993/94:RR2 Riksdagens revisorers förslag angående polisen'' konstaterar revisorerna att antalet anmälda och statistikförda brott sedan början av 1950talet ökat med nästan 500 %. Från drygt 200 000 per år till för närvarande ca 1 200 000 per år. Endast en mycket ringa del av ökningen kan förklaras av att folkmängden under samma tid ökat med drygt 20 %. Naturligtvis har det sedan 1950-talet skett många förändringar i samhället. Ett ökat tätortsboende, stöldobjektens lättåtkomlighet och mycket annat har bidragit till den katastrofala brottsutvecklingen.
De mest angelägna grundläggande frågorna återstår dock att ge svar på: Vilka är huvudorsakerna till att antalet gärningsmän har ökat och fortsätter att öka? Hur skall denna utveckling kunna brytas och antalet brottslingar på lång sikt minskas?
I revisorernas förslag sägs under avsnittet Inledande synpunkter bl a följande:
Det viktigaste och egentligen enda verkligt effektiva brottsförhindrande instrumentet är människornas samveten. Moraluppbyggnaden syftar till att inpränta respekt för andra människors liv, välbefinnande och egendom. Processen startar redan i tidig ålder. En av vuxenvärldens viktigaste uppgifter är att överföra grundläggande värderingar till det uppväxande släktet.
Detta uttalande ger anledning att ställa frågan: Är en eftersatt normöverföring till barn och ungdom samt en attitydförändring i normhänseende hos vuxenvärlden huvudorsaker till att antalet gärningsmän ökat och brottsutvecklingen varit så extremt negativ?
Flera andra frågor är också värda att ställas i detta sammanhang, t ex vilken roll i brottsutvecklingen spelar det faktum att antalet skilsmässobarn och antalet enföräldershushåll drastiskt ökat sedan 1950-talet? Vilken påverkan har utbudet av videovåld, porrvideor och liknande? Vilken påverkan på brottsutvecklingen har ungdomars attityder till alkohol och narkotika haft?
Svar på dessa och liknande frågor kan endast fås genom forskning. Det behövs en bas för ett grundläggande åtgärdsprogram i syfte att åstadkomma en förbättrad moraluppbyggnad. Detta kan på lång sikt leda till att brottsfrekvensen minskar. För att kunna lägga denna bas krävs att relevant forskning på berörda områden sammanställs till ett politiskt hanterligt och praktiskt användbart underlag. Dessutom måste en fördjupad forskning genomföras på viktiga områden inom nämnda brottsförebyggandesfär om sådan forskning saknas eller är otillräcklig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en sammanställning av forskningen om moralbildningens betydelse för en minskad brottslighet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande en fördjupad forskning om moralbildningens betydelse för en minskad brottslighet.
Stockholm den 20 oktober 1993 Fanny Rizell (kds)