Vi föreslår att den föreslagna Brottsoffermyndigheten tillsammans med den föreslagna Brottsofferfonden förläggs till Karlstad. En rad skäl talar för en sådan lokalisering. Vi skall peka på några av skälen.
För det första konstaterar vi att regeringen i propositionen 1993/94:143 anser att den föreslagna Brottsoffermyndigheten ''bl.a. av regionalpolitiska skäl bör utlokaliseras''.
För det andra vill vi erinra om den särskilda utredarens mening i sitt förslag (justitiedepartementet) att den nya myndigheten ''bör förläggas till en medelstor stad där det finns domstol och åklagarmyndighet''.
Detta finns i Karlstad. Det finns också en rad andra myndigheter och fora i Karlstad som gör staden (kommunen) särskilt lämplig som lokaliseringsort för Brottsoffermyndigheten.
Karlstad lyckades
Karlstad har traditioner som utlokaliseringsort. Ett stort antal myndigheter flyttades ut från Stockholm i början av 1970-talet och förlades i Karlstad där en stor förvaltningsbyggnad (Karolinen) anlades. Den är dimensionerad för närmare 1 200 tjänstemän.
Utlokaliseringen gick mycket bra. Både myndigheterna som sådana och de medflyttande anställda fann sig mycket väl till rätta i Karlstad. Ansvariga inom Karlstad kommun har samtidigt fått rik erfarenhet av planering och mottagande av inflyttade myndigheter och dess anställda med familjer.
I Karlstad finns både tingsrätt och länsrätt samt regionåklagarmyndighet för Värmlands och Örebro län. Detta nämnt med anledning av särskilde utredarens kravspecifikation.
Karlstad har kompetens
I Karlstad finns vidare en omfattande juridisk kompetens. Eftersom Brottsoffermyndigheten även skall verka som ''samordnare och kompetenscentrum'' och ha en utåtriktad organisation, kan mycket väl den tänkta forskningsverksamheten samverka med Högskolan i Karlstad som redan har en framskjuten forskning inom många områden.
Länsstyrelsen i Värmland har i en skrivelse till justitieutskottet bl.a. berättat om långt framskjutna planer på ett ''Centrum för brottsförebyggande arbete'' som pågår i Karlstad. Intressenter i denna verksamhet är bl.a. Karlstad kommun, länspolismästarmyndigheten, de fackliga organisationerna, Högskolan i Karlstad samt Centrum för Folkhälsoforskning.
Kammarkollegiet i Karlstad
Regeringen föreslår att Brottsoffermyndigheten även skall fördela medel i form av brottsskadeersättnig till enskilda samt beslut om ersättning från Brottsofferfonden till olika projekt. Här förtjänar att påpekas att stora delar av statens skadereglering i dag sköts av Kammarkollegiet som fr.o.m. den 1 juli 1993 övertagit Försvarets civilförvaltnings skadereglerande verksamhet. Kammarkollegiets enhet för skadereglering är placerad i Karlstad med 13 anställda bestående av jurister, skadereglerare och skadetekniker.
I sin skrivelse till justitieutskottet framhåller länsstyrelsen bl.a. den unika och för Brottsoffermyndigheten angelägna kompetens som finns i Kammarkollegiets enhet i Karlstad.
Vi motionärer vill gärna hänvisa till länsstyrelsens beskrivning av det nämnda och instämmer till fullo i länsstyrelsens åsikt att just Kammarkollegiets näraliggande verksamhet i Karlstad utgör ett särskilt starkt skäl för lokalisering till Karlstad av den föreslagna Brottsoffermyndigheten.
2 000 jobb försvunna
Naturligtvis kan vi motionärer även framhålla behovet av kompensation för de drygt 2000 tjänster inom försvaret, andra statliga myndigheter samt försvarsindustrin som försvunnit från Karlstad den senaste tiden. Likaså finns anledning peka på mängden tomma lokaler i Karolinen, som är mycket väl passande för Brottsoffermyndigheten. Även dessa faktorer bör tala för Karlstad.
Allra starkaste skälet för lokalisering till Karlstad bör dock vara det påtagliga samband som råder mellan Brottsoffermyndighetens verksamhet och den som redan bedrivs i Karlstad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar lokalisera brottsoffermyndigheten till Karlstad.
Stockholm den 17 mars 1994 Göthe Knutson (m) Isa Halvarsson (fp) Kjell Ericsson (c) Roland Lében (kds)