I propositionen föreslås att nuvarande Brottsskadenämnden tillförs nya arbetsuppgifter och ombildas till Brottsoffermyndigheten. Av regionalpolitiska skäl skall myndigheten utlokaliseras från Stockholm senast den 30 juni 1995.
Vi delar regeringens uppfattning att det är viktigt att fullfölja decentraliseringen av statlig verksamhet. Samtidigt är det viktigt att det vid utlokaliseringar tas hänsyn till verksamhetens behov. Det handlar bl.a. om att föra samman myndigheter m.m. med likartad verksamhet i samma kommun/region. Därmed kan statliga utlokaliseringar förstärka lokala profiler och bidra till skapandet av kreativa miljöer.
Mot bakgrund av ovanstående vill vi göra riksdagen och regeringen uppmärksam på att det finns en rad verksamhetsskäl som talar för en lokalisering av den nya myndigheten till Norrköping.
För det första uppfyller Norrköping den bakomliggande utredningens grundkrav, dvs. att det finns en domstol och en åklagarmyndighet.
För det andra finns Kriminalvårdsstyrelsen samt tre anstalter i Norrköping. Eftersom Kriminalvårdsstyrelsen också skall arbeta förebyggande är kopplingen till den nya myndigheten naturlig.
Kriminalvårdsstyrelsen har i en rapport, och kortfattat inför riksdagens justitieutskott, presenterat planerna på en utvecklad internutbildning. Det finns alltså förutsättningar för att utveckla Norrköping till ett centrum för kompetensutveckling inom förebyggande och annan kriminalvård. En lokalisering av Brottsoffermyndigheten skulle på ett påtagligt sätt förstärka denna utveckling.
För det tredje finns projektet Frideborg i Norrköping. Bakom projektet, som innebär stöd till brottsoffer/misshandlade kvinnor, står kriminalvården, polisen och åklagarmyndigheten.
För det fjärde kan närheten till Universitetet i Linköping och Norrköping och dess internationellt uppmärksammade temaforskning få betydelse för myndighetens verksamhet. Ur kommunikationssynpunkt är Norrköping en lämplig lokaliseringsort.
Även renodlade regionalpolitiska hänsyn talar för Norrköping. Avvecklingen av flygflottiljen Bråvalla pågår för närvarande. Totalt berörs ca 1 000 personer. Staten har följaktligen ett särskilt ansvar för arbetsmarknadssituationen i Norrköpingsområdet. Det pågår samtal mellan staten och kommunen angående framtiden för Bråvallaområdet. Här finns väl underhållna lokaler, som är väl anpassade t.ex. för administrativ och utbildningsverksamhet. En lokalisering av Brottsoffermyndigheten skulle kunna bidra till omvandlingen och förnyelsen av området.
Vi är väl medvetna om att en eventuell ombildning av Brottsskadenämnden måste baseras på kriminalvårdspolitiska överväganden. Vi menar emellertid att våra synpunkter på utlokalisering av statlig verksamhet i allmänhet, och denna verksamhet i synnerhet, äger giltighet oavsett vilken organisatorisk lösning man väljer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av en eventuell ny brottsoffermyndighet.
Stockholm den 17 mars 1994 Lars Stjernkvist (s) Dan Ericsson (kds) Maj-Inger Klingvall (s) Pehr Löfgreen (m) Karl-Göran Biörsmark (fp)