Den ekonomiska brottsligheten hotar grundläggande värden och den ekonomiska ordningen i landet. Välfärdssystemet och den sociala rättvisan hotas. Samhället undandras skatteinkomster. Oseriösa företag skaffar sig ett övertag över de seriösa och konkurrensvillkoren snedvrids. Den allmänna moralen luckras upp och samhällssolidariteten urholkas.
Hur stora belopp som samhället går miste om är svårt att avgöra. Men forskning och undersökningar visar att mycket stora belopp undanhålls från beskattning, kanske hundratals miljarder. Därav kan man också dra slutsatsem att det är flera tiotals miljarder som samhället förlorar.
Ekobrotten ökar i omfattning samtidigt som samhällets insatser för bekämpning inte alls följer samma utveckling. Men bekämpningen av ekobrott handlar inte enbart om resurser. Det handlar lika mycket om hur arbetet organiseras. Idag arbetar de olika myndigheterna var för sig. Samordningen fungerar inte på ett bra och effektivt sätt. Myndigheterna skickar papper mellan sig samtidigt som ekobrottslingarna planerar hur man ska komma undan personligen och gömma de vinster brottsligheten inbringat.
Ett sätt att möta ett allt mer utstuderat handlingsmönster hos ekobrottslingarna är att skapa en effektiv organisation för bekämpningen. Inrätta samordnade enheter i varje län där åklagare, polis, revisorer, kronofogdar, tullare m.fl. arbetar sida vid sida. I det här fallet betyder sida vid sida att man finns under samma tak och ständigt kan samarbeta. En bättre samordning leder till att ekobrottslingarnas försprång minskar och brottsbekämpningen blir mera effektiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av samordning av myndigheternas bekämpning av ekobrottslighet.
Stockholm den 24 januari 1994 Hans Karlsson (s) Håkan Strömberg (s) Inger Lundberg (s) Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s)