Den ekonomiska brottsligheten åderlåter samhällets resurser på tiotals miljarder kronor varje år. Konkurrensförhållandena i näringslivet snedvrids och irreguljära förmögenhetsöverföringar kommer till stånd. Såväl rättssäkerheten som den demokratiska kontrollen i vårt land hotas.
Bekämpningen av den ekonomiska brottsligheten måste ges hög prioritet genom en särskild satsning på det kriminalpolisiära området samt åklagarområdet. Satsningen bör inriktas på ökad samordning och kompetenshöjning.
En allvarlig brist i dagens rättsväsende är att åklagarkåren under senare år har dränerats på kvalificerad personal, på grund av bl.a. ofördelaktiga avtalsvillkor och en otillfredsställande lönenivå i jämförelse med vad näringslivet kan erbjuda. Uppgiften att utföra åtal i stora ekobrottmål är mycket krävande och fordrar stor kompetens, skicklighet och uthållighet. Personalen måste besitta kunskaper inom straffrätt, civilrätt, skatterätt, redovisning/ekonomi samt insikter om affärsteknink, bank- och finansverksamhet och internationell handel.
En central myndighet bör tillsättas för att samordna och utveckla den kompetens som är nödvändig på detta expansiva och dynamiska brottsområde. Myndighetens uppgift bör vara att utveckla och samordna mycket kvalificerad personal såsom specialutbildade poliser, åklagare, skatterevisorer, tullpersonal, kronofogdar från specialindrivningsenheterna och auktoriserade revisorer. Myndigheten bör också ha rätt att uppdra åt privatpraktiserande processadvokater att utföra åtal vid allmän domstol. Man bör mera frigöra processinsatsen från brottsutredningen. Statsadvokater och statsåklagare bör koncentrera sina insatser på att utföra talan i rätten. Myndigheten bör också bevaka vilka lagstiftningsåtgärder som erfordras för att skärpa rättsordningen inom området.
Inrättandet av en sådan central myndighet bör både kunna reducera de administrativa kostnaderna och öka slagkraften i kampen mot den ekonomiska brottsligheten.
Då den ekonomiska brottslighetens metoder och teknik utvecklas med stor snabbhet står samhällets rättsskipning inför stora problem. Att preskriptionstiderna hinner gå ut för de olika brotten för åtal och straff är en ytterligare komplikation. I syfte att stävja den negativa utvecklingen bör regeringen överväga en förlängning av preskriptionstiderna för ekonomisk brottslighet.
Detta är viktigt inte minst för att visa samhällets hållning till ekonomisk brottslighet och därmed markera lagstiftningens normgivande karaktär.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en central myndighet för bekämpande av den ekonomiska brottsligheten,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förlängning av preskriptionstiderna för ekonomisk brottslighet.
Stockholm den 19 januari 1994 Holger Gustafsson (kds)