Under det gångna året har i några mål vid våra domstolar uppmärksammats gränsdragningen mellan olika sexualbrott mot barn. Det gäller särskilt mellan brotten våldtäkt (6 kap. 1 § brottsbalken) å ena sidan, och brotten sexuellt utnyttjande av underårig (6 kap. 4 § brottsbalken) eller sexuellt umgänge med barn (6 kap. 5 § brottsbalken) å andra sidan. För att våldtäkt skall anses föreligga fordras att någon tvingat barnet till samlag ''genom våld eller hot som innebär eller för den hotade framstår som tvingande fara''. Om sådant våld eller hot inte föreligger kan man inte döma för våldtäkt men väl för något av de andra nämnda brotten. Straffskalan för dessa brott är lägre än för våldtäkt.
När det gäller barn utövar den vuxne, som ofta har en relation till barnet och psykiskt övertag, normalt inte kraftigt fysiskt våld mot barnet. Det blir då en svår fråga för domstolen att bedöma om våldet varit så kraftigt att brottet kan rubriceras som våldtäkt. Högsta domstolen har nyligen i ett mål (DB 367/1993) prövat frågan om vilken grad av våld som krävs för att ansvar för våldtäkt på ett barn skall kunna utkrävas. Domstolen fann, att en sextioårig man som haft samlag med en åttaårig flicka under det att han legat på barnet och hållit hennes armar över huvudet utövat sådant våld som konstituerar våldtäkt. Det finns emellertid situationer där den vuxne utnyttjat barnets förtroende och genom beröring eller på annat sätt utfört sexuella handlingar mot barnet utan att något våld förekommit. Domstolarna har då inte funnit det möjligt att rubricera brottet som våldtäkt.
Den gärning som den vuxne begått mot barnet framstår ofta som lika klandervärd oavsett om direkt våld eller hot mot barnet förekommit eller ej. När det gäller sexuella förfaranden mot barn är det nästan omöjligt att dra en gräns för vad som skall anses som våld. En sådan gräns är heller ej motiverad. Nuvarande regler har också uppfattats som stötande av allmänheten. Det är svårt att göra innebörden i dessa begripliga.
En översyn av sexualbrotten mot barn pågår för närvarande. I departementspromemorian ''Ökat skydd för barn'' (Ds 1993:80) behandlas vissa frågor om sexualbrott mot barn. Något förslag som löser den fråga som behandlas ovan har inte lagts fram i promemorian. Det vore lämpligt om en översyn av bestämmelserna om våldsrekvisitet vid sexualbrott mot barn kunde tas med i en sådan översyn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en vidgad översyn av reglerna i 6 kap. brottsbalken rörande sexualbrott mot barn.
Stockholm den 18 januari 1994 Ingbritt Irhammar (c) Marianne Jönsson (c)