I propositionen föreslås att i stället för som tidigare regeringen försvarsmakten får besluta att chefen för det förband eller den enhet vid vilken krigsman tjänstgör eller senast har tjänstgjort får pröva ärenden om disciplinförseelse, såvida chefen har lägst överstes eller kommendörs tjänstegrad.
Försvarsmakten får dock besluta att någon annan chef vid förbandet eller enheten som har lägst överstelöjtnants eller kommendörkaptens tjänstegrad får pröva ärendena.
En chef enligt ovan får överlämna åt andra chefer som tjänstgör under honom, dock lägst en kompanichef eller motsvarande chef, att besluta om disciplinansvar för personal som står under deras befäl under förutsättning att förfarandet inte kan antagas utgöra brott, att förseelsen har erkänts och att förseelsen inte bör medföra svårare påföljd än varning, extratjänst, löneavdrag för högst 10 dagar eller utegångsförbud i högst fem dagar.
Förändringen är att påföljderna utökats med möjligheten till löneavdrag för högst tio dagar. En kompanichef eller motsvarande chef får dock inte ålägga löneavdrag tillsammans med utegångsförbud.
Förändringen motiveras av praktiska skäl då utegångsförbud av olika anledningar inte alltid kan användas.
Regeringen föreslår också att i tingsrätten och hovrätten skall det allmännas talan i ärenden om disciplinansvar och ersättningsskyldighet enligt disciplinlagen föras av försvarsmakten eller annan myndighet som handlägger disciplinärenden.
Det allmännas talan har hittills förts av allmän åklagare. Det är vår uppfattning att en åklagare är bättre skickad att sköta det rättsliga förfarandet inför domstol.
Med anledning av att hela värnpliktssystemet står inför förändringar bör de värnpliktigas situation bli föremål för utredning, när det gäller rättssäkerhet, inflytande och sociala förhållanden. I detta sammanhang anser vi att även disciplinsystemet bör utredas i sin helhet.
Antalet förseelser har minskat under senare år men nya frågor dyker upp, som t.ex. spänningar mellan olika etniska grupper och politiska ytterlighetsgrupper.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1993/94:112 vad avser möjlighet för kompanichef eller motsvarande chef att besluta om löneavdrag,
2. att riksdagen avslår proposition 1993/94:112 vad avser att det allmännas talan skall föras av försvarsmakten eller annan myndighet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att disciplinsystemet utreds samt att värnpliktigas situation blir föremål för utredning, när det gäller rättssäkerhet, inflytande och sociala förhållanden.
Stockholm den 31 januari 1994 Sture Ericson (s) Lars Ulander (s) Iréne Vestlund (s) Ingvar Björk (s) Christer Skoog (s) Sven Lundberg (s) Karin Wegestål (s) Britt Bohlin (s) Alf Egnerfors (s)