I propositionen föreslås att kompanichefen skall kunna besluta om upp till tio dagars löneavdrag för värnpliktiga som gör sig skyldiga till disciplinförseelser. Daglönen är nu 38 kr.
Förslaget förstärker makten för kompanichefen som redan beslutar om varning, extratjänst och utegångsförbud. Detta samtidigt som antalet disciplinförseelser per värnpliktig konstant minskar. Beslut om löneavdrag kan med gällande lagstiftning bara beslutas av regementschefen eller motsvarande. Regeringens förslag innebär att samma person beslutar om straff, verkställer samt ansvarar för den budget där löneavdragen hamnar.
Enligt regeringen garanteras rättssäkerheten genom att kompanichefens beslut alltid kan överklagas till regementschefen och vidare till vanlig domstol. I praktiken överklagar en värnpliktig sällan eller aldrig med tanke på kommande tjänstgöring under det kompanibefäl som fattat beslutet och med tanke på slutbetyget. Av samma skäl undviker värnpliktiga att påtala att ett befäl kan ha överskridit sina befogenheter.
En enkätundersökning som gjordes 1993 bland 8 000 av landets 38 000 värnpliktiga visar att 40 % blivit utsatta för kollektiv bestraffning och var fjärde värnpliktig blivit utsatt för ''grå'' bestraffning. Dessa ''straff'' är ej reglerade i lag. Undersökningen visar också att var fjärde värnpliktig inte över huvud taget blivit informerad om de militära regler som gäller inom försvaret.
Liksom Sveriges Centrala Värnpliktsråd anser vi att propositionens förslag om att kompanichefen skall kunna besluta om löneavdrag bör avslås och att en total översyn görs av disciplinsystemet.
Vi ifrågasätter rättssäkerheten när samma person kan besluta om både straff och verkställighet. Det bör övervägas ifall beslut om straff vid disciplinförseelser skall flyttas till högre nivå än kompanibefälen. Värnpliktsrådet föreslår en juridisk nämnd bestående av ett rättsvårdsbefäl, personalvårdsbefäl och en värnpliktig utan beslutsrätt men med yttranderätt. Dessa personer finns redan ute på förbanden, vilket möjliggör en snabb handläggning. En jävssituation uppkommer inte och nämnden kan döma objektivt utan personliga värderingar. Dessutom skulle mera enhetliga regler tillämpas på kompanierna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå förslaget om att kompanibefäl skall få rätt att besluta om löneavdrag,
2. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av disciplinsystemet inom försvaret.
Stockholm den 22 januari 1994 Sigrid Bolkéus (s) Lena Klevenås (s)