Bakgrund
Biologisk mångfald är ett generellt begrepp för den enorma och till stor del okända variationen som finns i levande organismer. Denna variation kommer bl.a. till uttryck i form av olika arter, variation inom arten och variation på molekylär nivå.
Vår planets biologiska mångfald hotas. Problemet är synnerligen allvarligt ur flera aspekter. Dels pågår en omfattande accelererande utarmning av den biologiska mångfalden, dels kan en stor del av skadorna inte återställas. Har en gång en art eller genetisk variation försvunnit kan den icke återskapas.
Därför måste kraftfulla åtgärder sättas in för att så snabbt som möjligt minimera skadorna. Ju längre man väntar desto dyrare blir lösningarna.
Situationen i Sverige skiljer sig inte nämnvärt när det gäller omfattningen av problemen. Ca 5 % av våra vilda arter hotas av utrotning och ytterligare arter kräver stor hänsyn om de på sikt ska kunna fortsätta existera. Även variationen och den genetiska mångfalden i och bland våra kulturväxter och djur hotas i takt med att jordbruket förändras.
Sverige har i kraft av sin relativt långt gångna utveckling möjlighet och ansvar för att driva på arbetet med att säkerställa den biologiska mångfalden. Detta arbete ska bygga på besluten som fattades på Rio-konferensen.
Den biologiska mångfaldens betydelse
Det finns en rad skäl till att skydda och bevara biologisk mångfald. I korthet kan följande skäl uppmärksammas:
1. Behovet av att bevara genetisk diversitet. Genom att bevara arter skyddar vi utgångsmaterialet för framtida växtoch djurförädling. Har gener och arter en gång gått förlorade, kan de inte återskapas.
2. Det vetenskapliga. Vi vet väldigt lite om vissa delar av naturen. Därför bör dessa skyddas för att möjliggöra framtida vetenskapliga studier. Hit kan man också räkna det pedagogiska argumentet, att opåverkade delar av naturen tjänar som naturliga exempel.
3. Ekologisk stabilitet. Som beskrevs ovan finns det olika definitioner av ekologisk stabilitet. Att ekologisk stabilitet skall bevaras kan motiveras med att minska risken för katastrofala skeenden.
4. Det etiska. Det hävdas att vilda arter har rätt att sammanleva med oss på jorden, och att vi inte har rätt att utrota dem; naturen är inte bara till för människan.
5. Det estetiska. Växter och djur är -- liksom det landskap de lever i -- vackra och berikar oss.
6. Rekreation. Många arter är viktiga för olika former av rekreationsverksamhet, t.ex. fiske. En art som inte själv betraktas som viktig för rekreationsverksamhet kan indirekt vara viktig för rekreation, t.ex. mygg som fiskföda.
7. Det finns en rad rent ekonomiska skäl att söka bevara biologisk diversitet. Det är i dag vanligt att man pekar på hur många av våra livsmedel och mediciner som har sitt ursprung i den tropiska regnskogen; en poäng är att det är mycket troligt att man kommer att finna ytterligare ekonomiskt värdefulla arter och ämnen allteftersom kunskapen om de biologiska systemen ökar. Dronten t.ex., delikat hönsfågel utrotad på 1700-talet, skulle idag haft ett högt värde.
8. Hänsyn till våra efterlevande. En etisk princip är att framtida generationer skall ha samma förutsättningar och möjligheter vad gäller naturresurser som de nutida.
9. Oavsiktliga effekter. Eftersom man inte kan förutse effekterna av att arter försvinner, bör man för säkerhets skull se till att de bevaras (försiktighetsprincip).
Regeringens proposition ett steg i rätt riktning men tandlös
Regeringen ska ha en eloge för att den presenterar en proposition om biologisk mångfald. Problemet är att den är mycket tunn -- som en rad andra propositioner som regeringen lagt inom miljöpolitik. Denna proposition kommer såsom skogspropositionen och klimatpropositionen att ha en knappt mätbar effekt på verkligheten. Till stor del är det en arbetsbeskrivning på vad man arbetar med på vissa departement och myndigheter. Det finns egentligen inte mycket i propositionen för riksdagen att ta ställning till. Det finns också förslag och bedömningar som till stor del slår in öppna dörrar. En seriös remissomgång saknas även.
''En fortlöpande dialog mellan miljö- och sektorsmyndigheter och företrädare för näringar är av central betydelse för naturvårdsarbetet'', sägs det i propositionen -- vem kan säga emot?
''Att inrätta skyddade områden är viktigt även i fortsättningen.'' Tror regeringen att riksdagen skulle ha någon annan uppfattning?
De strategier och övergripande mål regeringen presenterar har riksdagen redan till stor del fattat beslut om, utifrån t.ex. 1991 års miljöproposition. Nu gäller det att gå vidare.
Ekonomiska medel saknas
Samma kritik som riktades mot Rio-konferensen kan riktas mot regeringens miljöpropositioner. Bra problembeskrivningar men inga resurser till att lösa problemen. Symptomatiskt är att det inte finns en enda krona med i propositionens förslag.
Utgår man från propositionen kan man då lätt tro att bevarandet av den biologiska mångfalden inte kräver någon omfördelning av våra ekonomiska resurser. Detta är fel.
Det aviseras pengar i kommande budget och regeringen menar att arbetsmarknadsmedel kan användas. Nivåer och hur detta ska gå till framgår dock inte.
Vänsterpartiets förslag inom jordbruk, skogsbruk och marina miljöer
Hoten mot den biologiska mångfalden i Sverige är av två karaktärer. Dels är det de areella näringarnas verksamhet (skogs- och jordbruk) som med sina storskaliga och moderna metoder utraderar arter och deras livsmiljöer.
Dels är det miljögifter -- t.ex. försurande nedfall -- som slår ut hela regioners naturliga miljöer. Vi behandlar i denna motion i huvudsak åtgärder som direkt berör de areella näringarna och den marina miljön. Miljögifter och andra indirekta effekter tar vi upp i andra motioner.
Jordbruk
Vänsterpartiet föreslår en informationskampanj för både producenter och konsumenter om biologisk mångfald och vilka förändringar som krävs i jordbruket för att skapa ett jordbruk som inte hotar den miljön.
Avgörande är då att man klargör att ett sådant mer miljövänligt jordbruk ger lite dyrare livsmedel och att det i huvudsak blir konsumenterna som måste betala detta.
Det positiva är att färska undersökningar -- från bl.a. Konsumentberedningen -- visar att konsumenterna är beredda att betala lite mer för produkter från ett jordbruk som inte är en belastning på miljön och ett hot mot den biologiska mångfalden. Den enda möjliga framtiden för svenskt jordbruk är, av både ekonomiska och ekologiska skäl, ett miljöanpassat produktionssätt.
I Sverige har vi en växande marknad för produkter från ekologiskt jordbruk. Det är då märkligt att regeringen inte föreslår några konkreta åtgärder för att ytterligare stödja och påskynda denna utveckling.
Även ur arbetsmarknadssynpunkt är detta synnerligen angeläget eftersom ekologisk odling genererar fler arbetstillfällen. Vänsterpartiet begär förslag om hur ekologisk odling ska stödjas på ett effektivare sätt.
Stödet till ekologisk odling kan utformas på olika sätt; det kan vara möjligheter till lån med gynnsamma villkor, det kan vara en ökad skattedifferentiering mellan konventionella jordbruksprodukter och ekologiskt odlade, det kan vara utbildningsstöd till producenter. En ökad intäkt på jordbruksprodukter ska gå tillbaka till näringen (sektorsansvar). Intäkterna ska gynna utvecklingen av det ekologiska jordbruket.
Utvärdering av den förda jordbruks- och livsmedelspolitiken visar att syftet med den livsmedelspolitiska reformen misslyckats. Ett syfte med denna reform var att öka eller bevara biologisk mångfald, bevara kulturlandskap, återställa våtmarker och ädellövskog, etc.
Regeringen bör återkomma med förslag till hur dessa mål ska uppfyllas. Att bara konstatera att fortsatta insatser är nödvändiga duger inte som regeringsförslag.
Regeringen har tidigare istället motverkat omställningen av jordbruket i ekologisk riktning genom att mildra beskattningen av bl.a. konstgödning. Regeringen bör få i uppdrag att återkomma med förslag till hur konstgödning och bekämpningsmedel ska skattebelastas korrekt ur miljösynpunkt.
Skogsbruk
Njakafjälls-debatten visar mycket tydligt på att regeringens ambitioner på pappret och i verkligheten skiljer sig åt. Här hotas ett unikt urskogsområde av utplåning därför att medel saknas till att skapa ett skyddat område. Hade regeringen agerat förnuftigt hade det funnits möjligheter att skapa medel till att bevara den biologiska mångfalden i skogsmiljöer.
Vänsterpartiet föreslog våren 1993 en naturvårdsavgift på skogsprodukter. Vi upprepar här kravet. Avgiften kan sättas lågt. Intäkterna ska gå till en fond som ska finansiera reservatbildning och mer ekologiskt skogsbruk.
Även detta innebär lite dyrare produkter för konsumenterna, men människor är nu beredda att betala några ören mer för en tidning eller bräda om man vet att pengarna går till att bevara den sista rest av biologisk mångfald som vi ännu inte utraderat i våra skogar. Även miljövårdsberedningen föreslår det i rapport 1992:3. De föreslår att kostnaden för bildningen av nya skogsvårdsområden ska bekostas till 60 % av denna miljöavgift och till 40 % av allmänna skattemedel. Vänsterpartiet anser att denna fördelning är någorlunda rimlig. Det är märkligt att regeringen inte tar till sig sina egna departements förslag.
Biologisk mångfald i sjöar och hav
Våra sjöar och hav hotas av förgiftning och övergödning. Man beräknar att räddningen av t.ex. Östersjön kommer att kosta minst 130 miljarder; regeringen satsar hittills ca 140 miljoner, dvs. en promille. Det betyder att med regeringens tempo kommer vi att ha räddat Östersjön om 1 000 år.
Det säger sig självt att detta är orimligt. Regeringen bör få i uppdrag att presentera en rimlig plan för återställandet av Östersjön tillsammans med övriga berörda länder. Viktigast är naturligtvis att presentera finansieringsförslag. Ytterligare beskrivningar av situationen är inte just nu det mest aktuella.
Förslaget om t.ex. en miljöavgift på fossila bränslen som förbrukas i Östersjöländerna är ett konstruktivt förslag som bör prövas närmare. Avgifterna ska bygga upp en fond vars tillgångar ska finansiera Östersjöns restaurering.
Även det praktiska utnyttjandet av sjöarna och haven -- fiske, transporter etc -- måste regleras hårdare om vi inte ska slå ut den vattenlevande biologiska mångfalden. Regeringen bör få i uppdrag att återkomma med förslag kring detta.
Naturligtvis kan inte heller nya verksamheter som hotar haven och dess biologiska mångfald accepteras, såsom Öresundsbron.
Övrigt
Tredje världen och biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden är mest hotad och sårbar i många fattiga länder. Sverige bör som övergripande mål ha att den biologiska mångfalden ska bevaras vid olika internationella åtaganden och projekt. Detta mål ska gälla bistånd, handel, internationella förhandlingar, etc. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Våtmarker
Det är bra att det införs dikningsförbud (markavvattning) i södra delen av landet. Problemet är att där är redan nästan allt utdikat som är möjligt att dika ut. Det måste till mer offensiva förslag som verkligen har effekt i praktiken. Annars klarar vi inte de arter och livsmiljöer som är knutna till våtmarker.
Vänsterpartiet föreslår att ett dikningsförbud införs i hela landet bl.a. i avvaktan på att våtmarksinventeringen i Norrland ska bli klar.
Regeringen bör återkomma med förslag om hur våtmarker ska kunna återskapas i södra Sverige -- ett offensivt och framåtsyftande förslag.
Vägkanter och kraftledningsgator
Regeringen och dess medarbetare visar prov på nytänkande och fantasi när de tar upp vägkanternas betydelse för den biologiska mångfalden. Rätt hanterade utgör vägkanter refuger för många arter. Man har dock glömt kraftledningsgator -- kanske för att man inte färdas längs dem.
Även kraftledningsgator kan användas till att bevara biologisk mångfald. Regeringen bör få i uppdrag att utreda detta.
Naturresurslagen bör gälla skogs- och jordbruk
Naturresurslagen (NRL) gäller ej de areella näringarna. För att stärka skyddet och möjligheterna att bevara värdefulla naturmiljöer bör NRL ändras så att den även omfattar de areella näringarna.
Forskning om biologisk mångfald
Det är bra att det inrättas ett nationellt centrum för biologisk mångfald. Det hade varit riktigt bra och seriöst om man även anslagit ekonomiska medel till det. Risken nu är att det i praktiken endast blir ett namnbyte på redan existerande verksamhet. Regeringen säger själv i propositionen att mycket kunskap saknas.
Regeringen bör återkomma med ett förslag där forskningen får ekonomiska möjligheter att nå en nödvändig kvalitet och kvantitet. Detta ska ske i internationellt samarbete eftersom den biologiska mångfalden inte känner av de gränser människan för stunden skapat. Denna forskning ska finansieras av de medel som miljöavgifterna inom främst skogs- och jordbruk genererar.
Grönområden nära tätorter
Vänsterpartiet krävde i riksdagsmotion 1993/94:Jo71 att regeringen skulle återkomma med förslag om hur naturområden nära tätorter ska ges ökat skydd. Det är tillfredsställande att regeringen nu tagit detta till sig och utreder detta. Vi väntar oss förslag som har effekt i praktiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en informationskampanj för livsmedelskonsumenter och -producenter om ett mer ekologiskt inriktat jordbruk,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur ekologisk odling effektivare skall stödjas,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur miljömålen i den livsmedelspolitiska reformen skall uppfyllas,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur konstgödning och bekämpningsmedel skall skattebelastas korrekt ur miljösynpunkt,
5. att riksdagen beslutar om en naturvårdsavgift på skogsprodukter,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en finansieringsplan för Östersjöns restaurering,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur mänskliga aktiviteter inte skall minska den biologiska mångfalden i våra vattendrag och hav,
8. att riksdagen beslutar att bevarandet av den biologiska mångfalden skall vara ett övergripande mål i alla slags åtaganden och projekt som berör tredje världens länder,
9. att riksdagen beslutar om ett generellt markavvattningsförbud tills vidare i hela landet,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur våtmarker -- särskilt i södra Sverige -- skall kunna återskapas,
11. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur kraftledningsgator skall kunna användas till att bevara biologisk mångfald,
12. att riksdagen beslutar om sådan ändring i naturresurslagen (NRL) att den även skall omfatta de areella näringarna,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att forskningen kring biologisk mångfald skall få möjlighet att driva sin verksamhet på en acceptabel nivå ur kvantitativ och kvalitativ synvinkel.
Stockholm den 28 oktober 1993 Jan Jennehag (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Karl-Erik Persson (v)