FN:s miljökonferens 1972 var epokgörande och ökade påtagligt miljömedvetandet i världen. Den blev startsignal för ett omfattande mellanstatligt miljösamarbete. Miljökonferensen i Rio de Janeiro 20 år senare blev ytterligare ett viktigt och betydelsefullt steg i miljöarbetet.
Riokonferensen (UNCED) hade miljö och utveckling som tema. Mycket tid ägnades åt miljöförstörelse och fattigdom samt utvecklingsländernas miljöproblem. Genom Riodeklarationen har de deltagande länderna åtagit sig att sträva mot en hållbar utveckling, som bygger på en anpassning till de naturliga kretsloppen. För första gången har vi fått ett långsiktigt miljömål som omfattas av alla länder.
På Riokonferensen antogs också Agenda 21, som är en handlingsplan och vägvisare för att uppfylla de långsiktiga mål som anges i Riodeklarationen. Agenda 21-arbetet har redan nu fått stort genomslag i vårt land och i världen. Många kommuner är igång med eget lokalt Agenda 21- arbete. Även miljögrupper, företag och enskilda personer arbetar aktivt för att Agenda 21 skall förverkligas.
Regeringens proposition 1992 överlämnade regeringen en skrivelse till riksdagen (1992/93:13) om UNCED. Där redovisades konferensresultatet, regeringens syn på detsamma och hur besluten från Riokonferensen skulle förverkligas. Det blev emellertid inte några konkreta förslag utan regeringen lovade återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder.
Nu har regeringen presenterat en proposition för hur man tänkt genomföra de beslut som fattades vid FN:s konferens om miljö och utveckling 1992. Riksdagen föreslås fatta två beslut; dels att godkänna den huvudsakliga inriktningen av arbetet med att genomföra Riobeslutet och dels att godkänna den huvudsakliga inriktningen av den svenska strategin för det globala samarbetet för hållbar utveckling.
Propositionen ger en genomgång av svensk miljöpolitik. Men precis som flera andra propositioner på miljöområdet innehåller den mycket få konkreta förslag. Detta trots löften om motsatsen i UNCED-skrivelsen. Återigen har regeringen presenterat en proposition som till karaktären mer liknar en skrivelse till riksdagen. Propositionens allmänna utformning med en beskrivning av dagsläget och främst förslag till en mängd utredningar bildar enligt vår mening inte tillräckligt underlag för de beslut som riksdagen föreslås att fatta.
Vi föreslår, att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med förslag till mer preciserade mål, strategier och medel.
Vi väljer ändå att kommentera en del tankar/förslag som förs fram i propositionen. Samtidigt hänvisar vi till andra socialdemokratiska motioner med denna inriktning som lagts fram för riksdagen, särskilt gäller det vår miljömotion ''Mot en grön ekonomi''.
Uppföljning av Riobeslutet
I tidigare motioner har vi föreslagit att Riokonferensen inklusive arbetet med Agenda 21 skall följas upp med en brett sammansatt kommission med företrädare för bl a riksdag, kommuner, näringsliv, fackliga organisationer, forskare och föreningar. Kommissionens uppgift bör vara att hålla samman den nationella uppföljningen och utgöra inspirationskälla och idéspruta för svenskt miljöarbete. Att vi valt en kommission beror på att den får en mer oberoende ställning och därmed en bredare förankring i samhället än regeringens förslag. Vår uppfattning delas av många av remissinstanserna till ''Riodeklarationen om miljö och utveckling och Agenda 21''.
Vi föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en brett sammansatt kommission för svenskt Agenda 21-arbete. Kommissionen bör också ha till uppgift att förbereda FN:s stora uppföljning av UNCED, som är planerad till 1997.
EES/EU
I regeringens strategi för uppföljning av Riobeslutet skrivs i propositionen att ökade resurser bör disponeras till miljöarbete inom ramen för EES och EU. I budgetpropositionen finns emellertid inga ökade anslag för sådant arbete. Möjligen kan en ökning av miljö- och naturresursdepartementets förvaltningsanslag ses som en sådan förstärkt resurs. Vad regeringen egentligen avser framgår inte.
Socialdemokraterna anser att en förstärkning av det europeiska miljöarbetet är nödvändigt, eftersom vi i så stor utsträckning påverkas av EU:s miljöarbete och miljöregler. Detta gäller antingen vi blir medlemmar i EU eller inte. Vi anser att ökade personella resurser behövs både i Bryssel och i andra europeiska länder. Det är ett effektivt sätt att hitta kanaler till beslutsfattare och opinionsbildare i de olika länderna.
I utredningen om miljökonsekvenserna av ett medlemskap i EU anges flera miljökrav som behöver uppfyllas för att svensk miljö inte skall bli sämre vid ett medlemskap. Det gäller exempelvis att minska de ökade transporternas miljöeffekter. Utredningens slutsatser stärker vår tro att miljöarbetet gentemot övriga Europa måste stärkas.
Dessa tankar utvecklas mer i vår miljömotion ''Mot en grön ekonomi''. Där föreslår vi också riksdagen att anslå 2 miljoner kr till Kemikalieinspektionen för mer intensivt arbete gentemot EU. Detta område är särskilt angeläget med tanke på att EU skall se över sin kemikalielagstiftning och förhoppningsvis skärpa kraven så att de når vår nivå eller högre.
Miljökonsekvensbeskrivningar
Socialdemokraterna införde krav på miljökonsekvensbeskrivningar i NRL. Vi anser att dessa är bra instrument för att förebygga miljöproblem. En bredare användning av miljökonsekvensbeskrivningar är därför angeläget att införa. Viktiga beslut som tas av statliga verk och kommuner samt en mängd nationella beslut, som t ex skatteomläggningar, bör miljökonsekvensbeskrivas. Det får emellertid inte bli en papperstiger som försvårar ett effektivt beslutsfattande. I de flesta fall behövs endast en översiktlig beskrivning av konsekvenserna för miljön innan beslut fattas. I andra fall kan miljökonsekvenserna befaras vara så stora att mer omfattande beskrivande arbete bör läggas ner.
Vi ser positivt på regeringens förslag att se över regelsystem, instruktioner, författningar m m för att bedöma behovet av miljöanpassning. Men det får inte stanna. Konkreta förslag till hur miljöregler skall inlemmas i verksamheten måste utformas. Därför föreslår vi att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med en sådan redovisning snarast.
Miljöövervakning
I regeringens proposition diskuteras vikten av att öka engagemanget i den internationella miljöövervakningen liksom etablerandet av ett miljödatacentrum i Kiruna. Några beslut föreslås dock inte. Socialdemokraterna ställer sig positiva till resonemanget om miljöövervakning.
Det är också angeläget att utveckla redovisningen av hur väl miljömålen uppfyllts under året i samband med presentation av finansplanen. Denna redovisning bör kopplas till både en grön BNP och Naturvårdsverkets miljöindex. Det krävs en utveckling av dessa tankar för att miljöredovisningen skall bli förståelig för andra än experter.
Det är viktigt att miljöindex-systemet presenteras på ett sådant sätt att det blir möjligt att jämföra förändringar över tiden och koppla dem till hur väl landets miljömål uppfylls. Vi föreslår att ett sådant uppdrag läggs på Naturvårdsverket i samband med uppdraget att utveckla en strategi för internationellt miljöövervakningsarbete.
Fysisk planering
Krav på kommunala översiktsplaner infördes i och med plan- och bygglagen 1987. Meningen var att stärka kommunernas fysiska planering. Tanken var även att miljöhänsyn skulle tas med i planerna. Den första omgången översiktsplaner är nu färdiga och Boverket har sammanställt resultaten av detta arbete. Det verkar emellertid som om miljöaspekterna är dåligt behandlade i de flesta översiktsplaner. Detta är i så fall otillfredsställande.
Vi föreslår därför att riksdagen begär att regeringen redovisar Boverkets sammanställning. Därefter bör förslag till åtgärder för att stärka miljöinslaget i planerna samt ge dem större tyngd i det kommunala arbetet redovisas. Riktlinjer bör i samband med detta utarbetas för miljöanalyser och infogas i den föreslagna miljöbalken. Regeringen bör redovisa de förslag till ändringar i PBL respektive NRL som erfordras för att en skärpt miljöhänsyn skall kunna genomföras.
Vi vill också ta upp vikten av att länsstyrelserna mer aktivt arbetar med landskapsplanering. Den regionala överblicken gör det möjligt för länsstyrelsen att planera marken så att små biotoper, som är mycket värdefulla för naturmiljön inklusive växter och djur, bevaras i tillräcklig omfattning. Därtill behövs spridningskorridorer till näraliggande marker.
De areella näringarna
Regeringen beskriver olika miljömål som skall gälla de arella näringarna. Men när det kommer till konkreta åtgärder blir texten mager. Vi noterar även att regeringen förhåller sig passiv när det gäller stimulans till det ekologiska jordbruket. På detta område är det socialdemokraterna som drivit på. I årets jordbruksmotion anslår vi 50 miljoner kronor till det ekologiska jordbruket.
I övrigt hänvisar vi till jordbruks- och miljömotionen där vi närmare redogör för vårt alternativ.
Försvaret och miljön
Försvaret och miljön behandlas mycket översiktligt i propositionen. Inga förslag med anknytning till miljön läggs fram. Trots att den militära verksamheten har ankytning till miljön på flera sätt; själva verksamheten förorenar miljön, rester av gamla vapen m.m. finns kvar i naturen och slutligen kan militären användas för att hjälpa till vid miljökatastrofer. En stor del av den militära forskningen borde också kunna användas i miljövårdens tjänst.
1993 års uppdrag att redovisa miljökonsekvenser av den militära verksamheten är ett steg i rätt riktning. Men vi skall inte stanna där. I första hand anser vi att militären i möjligaste mån skall omfattas av de miljöregler som gäller i samhällets övriga verksamheter. Detta gäller även substitutionsprincipen. Dessutom bör all militär verksamhet miljökonsekvensbeskrivas och bedömas utifrån dessa kriterier. Det är också angeläget att områden som är i behov av sanering åtgärdas. Detta bör ske inom ramen för det normala försvarsanslaget. För övrigt hänvisar vi till den socialdemokratiska motionen om fred och nedrustning.
Kommunerna och Agenda 21
Precis som regeringen anser vi att det lokala Agenda 21- arbetet är viktigt. Under senare år har miljön fått stort genomslag i kommunerna och miljöplaner och miljöprogram har utformats. Ofta ligger detta arbete väl i linje med Agenda 21. Men det måste även in en större del nytänkande i miljöarbetet.
Därför är det viktigt att dra in ideella organisationer, företag och innovativa personer. Ett sådant arbete bör initieras och samordnas av kommunerna via exempelvis miljövårdsråd eller dylikt. Men det är också bra att få ett regionalt och nationellt samarbete där idéer och goda exempel kan spridas -- ett arbete som leder mot attitydförändringar och början till nya livsmönster. Den nationella kommissionen vi tidigare föreslagit bör här ha en viktig uppgift att stimulera detta arbete.
För att förändra det traditionella västerländska livsmönstret till en livsstil som leder till en hållbar utveckling i världen krävs förutom information och utbildning att folk aktivt stimuleras att anpassa sig till mer miljövänligt handlande. Naturskyddsföreningen med flera organisationer har gjort en stor insats för att förmå människor att köpa och efterfråga miljövänliga produkter. Nu måste kommunerna och samhället fortsätta att stimulera detta beteende.
Ett exempel på sådan stimulans utgör den sänkta avfallstaxan som praktiseras i alltfler kommuner. Även andra kommunala taxor bör utformas för att styra över mot ett mer miljövänligt och resurssnålt livsmönster. Konkreta idéer och praktiska pedagogiska exempel inom många områden krävs för att vi skall kunna börja styra mot en hållbar utveckling. Det krävs ett nytänkande av stora mått. Genom att samhället inklusive kommunerna aktivt verkar för ett okonventionellt arbete i samarbete med organisationer, företag och enskilda personer kan idéer komma fram och förverkligas. Men en del trögheter i systemet måste byggas bort och riskvilligt kapital tas fram för utveckling av idéer och produkter.
Det gäller exempelvis mer storskaliga projekt som att ersätta dagens slösaktiga och föga effektiva avloppssystem med något som bättre tar vara på avloppets resurser i form av näringsämnen och värme -- ett system som infogar hushållsavloppet i samhällets kretslopp.
I budgetpropositionen anslog regeringen 7 miljoner kr för det kommunala arbetet med Agenda 21. Det ställer vi oss positiva till, men det krävs ytterligare åtgärder för att stimulera detta arbete i en mängd samhällsektorer. Därför bör tydliga miljöuppdrag läggas in i samhällets alla sektorer. Ett bra sätt att påskynda integreringen av miljöåtgärder i olika samhällssektorer är att utnyttja miljöhandlingsprogram som pådrivare.
Utvecklingssamarbete
Risken att miljöförstörelse leder till allvarliga hälsoproblem måste beaktas mer i biståndsarbetet. Därtill kommer att miljöproblemen kan leda till sämre jordbruksproduktion både vad gäller kvantitet och kvalitet och därmed till svält och sjukdomar. Redan nu har Sverige börjat få en del miljöflyktingar, framför allt från Östeuropa. I biståndsarbetet måste risken för miljöflyktingar uppmärksammas mer. I det perspektivet är miljöbiståndet oerhört angeläget. Det handlar inte bara om global miljöförstörelse utan i detta fall även om fred och säkerhet.
Vi kan också konstatera att kretsloppet inte nämns, trots att kretslopp och avfallsfrågor är betydelsefulla även i utvecklingsländerna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas risken för handel med avfall och särskilt miljöfarligt avfall till länder med dåliga möjligheter att omhänderta de industrialiserade ländernas restprodukter. Detta kan komma att bli ett stort framtida miljöproblem, trots att de flesta industriländer skrivit på Bernkonventionen som reglerar handel med farligt avfall.
Även den fysiska planeringen bör ägnas stor uppmärksamhet i det internationella biståndsarbetet liksom den urbana miljön. Många av utvecklingsländernas storstäder har en usel miljö. Luftföroreningar och trängsel liksom olyckor då bilar, fotgängare och djur möts är allvarliga problem. Det är angeläget att Sverige arbetar för att dessa frågor tas upp vid uppföljningen av UNCED 1997.
Jordbruk och genmaterial
I propositionen behandlas jordbruket i utvecklingsländerna mycket summariskt, trots att detta borde vara en av de mest angelägna frågorna. De fattiga länderna bör få hjälp att odla mat till sin egen befolkning utan att förstöra landets jord eller människors hälsa. Den ''gröna revolutionen'' då hybridgrödor, som kräver stora insatser av bekämpningsmedel och handelsgödsel, lanserades har delvis kommit av sig. Men den strukturomvandling som påbörjades under 1960- och 1970- talen finns fortfarande kvar.
Exportgrödor har fått ersätta de inhemska matvarorna som ris och bönor. Självhushållningen har delvis slagits ut och många småjordbrukare har tvingats i konkurs då världsmarknadspriserna sjunkit och fått flytta till områden med sämre jordar. Samtidigt blir hälsoeffekterna av jordbrukets kemikalisering allt tydligare med ökad frekvens cancer, allergier och fosterskador.
Fortfarande kräver Världsbanken och Internationella Valutafonden strukturell anpassning, dvs en anpasssning till världsekonomin och en ökad satsning på export för att bevilja lån. I första hand anser vi att den fruktbara jorden i utvecklingsländerna skall användas till att försörja den egna befolkningen. Som ett led i denna utveckling måste skulderna skrivas av. Detta utvecklar vi mer i vår motion om fred och säkerhet.
Från miljösynpunkt är det viktigt att stimulera till ett resurssnålt jordbruk med inhemska grödor som är anpassade till landets jordar och landets klimat. Idag försvinner stora delar av det inhemska frömaterialet till förmån för mer förädlade grödor, ofta anpassade till västerländska jordbruksmetoder. Företag och forskare får idag gratis tillgång till tredje världens genetiska material. Ofta förädlas det och patenteras för att sedan säljas tillbaka för dyra pengar. Denna utveckling måste motarbetas och landets egna genetiska resurser bör utvecklas till att bli en tillgång för landet. Internationellt bör regler utarbetas för handel med genetiska resurser. Det är också nödvändigt att ge stöd till nationella genbanker med fröer som landets bönder själva kan använda utan kommersiella mellanhänder.
I bioteknikens spår blir många utvecklingsländers genmaterial kommersiellt viktigt. Det finns även risk att utvecklingsländerna med sin sämre miljölagstiftning och sämre kontroll blir försöksfält för utplantering av genetiskt modifierade grödor eller andra organismer. Dessa problem togs upp under Riokonferensen och ingår delvis i konventionen om biologisk mångfald. Men Sverige bör verka för skarpare regler vad gäller användning av ländernas genetiska resurser och forskning och användning av genetiskt modifierade organismer.
Handel och miljö
När det gäller möjligheterna att driva miljöfrågorna inom ramen för GATT hänvisar vi till vad som anförs i den socialdemokratiska miljömotionen ''Mot en grön ekonomi''. Vi instämmer med regeringens förslag att arbeta för att få till stånd förhandlingar om miljö och handel inom ramen för GATT. Frihandelsavtal bör kunna bli ett effektivt sätt att styra världen mot en hållbar utveckling.
En anledning är att olika miljökrav i skilda länder naturligtvis snedvrider konkurrensen till förmån för länder med de lägsta miljökraven. Därför måste man inom GATT börja diskutera också gemensamma lägsta miljökrav för produktionsprocesser. Det är också viktigt att krav ställs på att trafiken skall bära sina egna kostnader och åtgärder för att åstadkomma detta förs fram. Sverige bör än mer aktivt verka för att inga frihandelsregler skall motarbeta införandet av nationella regler som följer av ingångna internationella konventioner.
Konventioner och fördrag
De internationella konventionerna utvecklas i takt med ländernas egna ökade krav på miljön och i takt med att nya problem blir uppmärksammade. När det gäller klimatkonventionen anser vi det angeläget att regeringen arbetar för en skärpning som innebär att målet att stabilisera koldioxidutsläppen till år 2000 på 1990 års nivå blir bindande samt att det utvidgas till att även innehålla målsättningen att därefter minska dem.
Antarktisfördraget har nyligen godkänts av riksdagen. Dock har inte den ökande turismen uppmärksammats tillräckligt. Socialdemokraterna anser att regeringen skall verka för att ett särskilt protokoll antas med regler för hur turismen skall regleras och att regler för miljökonsekvensbeskrivningar av denna verksamhet utformas inom ramen för ett tilläggsprotokoll.
Sverige bör överväga om det behövs en ny konvention om spridning av spårämnen och långlivade organiska ämnen.
Arbetet inom FN:s ram
FN:s kommission för en hållbar utveckling, CSD, har en viktig roll i uppföljningen av Riokonferensen. Vi ser positivt på de årliga temakonferenserna liksom den samlade uppföljningen 1997.
En svensk kommission, enligt vårt tidigare förslag, kan verksamt bidra till genomarbetade och väl förankrade svenska positioner inför uppföljningsmötet. Det är också viktigt att Sverige inför temamötet i år driver de urbana miljöfrågorna.
Det vore värdefullt om Riodeklarationen skulle kunna utvecklas till en bindande Earth Charter, vilket var meningen från början. Detta skulle kunna bli en parallell till stadgan om de mänskliga rättigheterna. Vi anser att Sverige bör arbeta för att få fram en sådan stadga. Den bör vara färdig senast 1997 då FN planerar sin uppföljning av Riokonferensen.
FN:s generalsekreterare har bildat en rådgivande grupp på hög nivå för att arbeta med miljö- och utvecklingsfrågor. Sverige har fått en god möjlighet till insyn och påverkan genom att den tidigare miljöministern och socialdemokraten Birgitta Dahl har utsetts till vice ordförande.
Vi anser det viktigt att FN:s miljöprogram, UNEP, får behålla sin starka ställning. Detta synsätt delar vi med regeringen. Vi ger även regeringen vårt stöd i arbetet med att öka den mellanstatliga styrningen av UNEP:s verksamhet och införande av årliga möten med UNEP:s styrelse. Detta tror vi är nödvändigt för att få en bred förankring av miljöarbetet inom FN.
Vi delar regeringens uppfattning att att skogprinciperna på sikt bör bli centralt bindande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen återkommer med ett mer preciserat förslag till inriktning av genomförandet av Riobesluten i Sverige,
2. att riksdagen begär att regeringen återkommer med ett mer preciserat förslag till inriktning av den svenska strategin för det globala samarbetet för hållbar utveckling,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kommission för uppföljning av Riokonferensen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöarbetet gentemot Europa,
5. att riksdagen begär att regeringen återkommer med en redovisning av hur miljöregler bättre skall inlemmas i den statliga verksamheten,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av miljömålen i samband med finansplanen,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om presentationsformer för ett miljöindexsystem,
8. att riksdagen begär att regeringen till riksdagen redovisar resultatet av den första översiktsplaneomgången samt de åtgärder för bättre miljö som föranleds härav,2
9. att riksdagen begär att regeringen redovisar förslag till ändringar av PBL resp. NRL med anledning av en skärpt miljöhänsyn,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsstyrelserna och landskapsplanering,2
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvaret och miljön,3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det lokala Agenda 21-arbetet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingssamarbete,4
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utnyttjande av genetiskt material och genmodifierade organismer,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skärpning av klimatkonventionen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett särskilt protokoll med regler för turism i Antarktis,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny konvention om spridning av spårämnen och långlivade organiska ämnen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de urbana miljöfrågorna,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av Riodeklarationen till en bindande stadga.4
Stockholm den 25 januari 1994 Margareta Winberg (s) Inga-Britt Johansson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Kaj Larsson (s) Ulla Pettersson (s) Sinikka Bohlin (s) Lena Klevenås (s) Berndt Ekholm (s) Björn Ericson (s)
1 Yrkande 6 hänvisat till FiU. 2 Yrkandena 8--10 hänvisade till BoU. 3 Yrkande 11 hänvisat till FöU. 4 Yrkandena 13 och 19 hänvisade till UU.