Norges planer på att provborra efter olja i Skagerrak upplevs som ett hot mot Bohuskusten.
Skagerrak räknas som ett av världens mest produktiva havsområden för fisk. Här fångas 100 000-tals ton fisk och skaldjur. Utmed Skagerraks stränder finner någon miljon människor avkoppling och skönhetsupplevelser. Flora och fauna har stort intresse för forskning och utveckling. Skador på det rika fågellivet har vi redan erfarenhet av. Oljeskadade fåglar påträffas när det har varit något oljeutsläpp från oljeutvinning i Nordsjön.
Erfarenheter från provborrningar i andra delar av världen visar att de kan förorsaka allvarliga oljeutsläpp. Enligt tidningsuppgifter finns det en miljökonsekvensutredning men den gäller enbart provborrningarna, inte en eventuell utvinning.
Detta är naturligtvis en brist som måste åtgärdas. Norska undersökningar visar att den så kallade ''Norskerenna'' i Skagerrak fungerar som uppsamlingsplats för farliga miljögifter. Merparten av miljögifterna PCB och PAH (polyaromatiska kolväten) kommer med havsströmmarna från de andra nordsjöländerna. Dessa lagras på botten och det är risk för att djuphavsfisk får i sig miljögifterna.
Skagerrak får inte förorenas mer. Vi ska i stället skapa förutsättningar för bättre miljö i våra vatten. Vi förutsätter att regeringen i överläggningar med den norska regeringen kommer fram till ett för våra båda länder bra resultat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om risk för miljöskador i anslutning till provborrningar i Skagerrak.
Stockholm den 25 januari 1994 Lisbet Calner (s) Karl-Erik Svartberg (s) Lennart Nilsson (s) Sverre Palm (s)