Utgångspunkter
Miljöförstöringen och slöseriet med naturresurser framstår nu som de allvarligaste hoten mot mänsklighetens framtid. Vi har miljön och naturen till låns för att lämna arvet vidare till kommande generationer. Vi får inte utveckla vårt samhälle så att unika naturvärden offras för alltid. Det är ett centralt inslag i den förvaltarskapstanke som ligger till grund för folkpartiet liberalernas miljöpolitik. Kampen mot miljöförstöring och för bättre hushållning med naturresurser är vår generations viktigaste uppgift, vilket betonats starkt genom FN:s miljökonferens i Rio 1992.
Även en storstad skall ha en bra miljö, t.ex. ren luft, rent vatten och tillgång till grönområden. Koncentrationen av människor, verksamheter, byggnader och anläggningar innebär dock att belastningen på miljön blir särskilt stor. Miljösituationen i Stockholmsområdet är gynnsammare än i många storstäder utomlands. Vi måste ta lärdom av misstag som gjorts i storstäder på andra håll i världen, så att dessa inte upprepas här, t ex avseende trafikens miljöpåverkan.
I Stockholms län har formerna för och innehållet i miljövårdsarbetet utvecklats snabbt under de senaste åren. Ett miljövårdsprogram för länet har tagits fram i samarbete mellan Länsstyrelsen, Kommunförbundet Stockholms län (KSL) och Stockholms läns landsting. En revidering av programmet inleds under 1994.
Stockholms läns luftvårdsförbund (LVF) bildades 1992 på initiativ av KSL och i samverkan med landstinget och Länsstyrelsen. Målet är att samordna luftmiljöövervakningen, bygga upp en emissionsdatabas, genomföra mätningar, göra spridningsberäkningar och analyser bl a som underlag för miljökonsekvensbeskrivningar. Med detta system lägger sig LVF i täten vad avser utveckling av regionala och lokala modeller i luftövervakningsarbetet, vilket bör stimuleras genom att Stockholms län tillförs en ökad del av naturvårdsverkets resurser för miljöövervakning.
KSL samordnar på länsplanet det arbete med Lokal Agenda 21, som nu utgör bl a kommunernas viktiga bidrag till förverkligandet av Riokonferensen. Ett annat utvecklingsarbete avser ekonomiska modeller i kommunalt miljöarbete, ett angeläget område inom vilket KSL tagit uppmärksammade generella initiativ som nu är beroende av statliga forskningsbidrag. Detta bör liksom resursbehovet för miljöövervakning ges regeringen tillkänna.
Tecken tyder på att den ekologiska balansen på flera håll i Stockholmsregionen är allvarligt hotad. Det är därför angeläget att tillämpa miljökvalitetsnormer och miljökonsekvensbeskrivningar som underlag för beslut som kan påverka miljön. Särskilt viktigt är det inför storskaliga beslut som genomförandet av Dennisöverenskommelsen. Bl a bör de undersökningar och utvärderingar som genomförts under senare år om sambanden mellan trafik, luftföroreningar och hälsa nyttiggöras, fortgå och fördjupas. Särskilt angeläget är det att analysera den samlade påverkan som olika omgivningshygieniska faktorer har på människan.
I denna motion exemplifierar vi miljöfrågorna i Stockholms län genom att titta närmare på några områden.
Luftföroreningar och buller
Förutsättningarna för biologiskt liv på jorden ändras nu snabbt genom de ökande luftföroreningarna. Klimatpåverkan och nedbrytning av ozonskiktet har blivit allt allvarligare hot som särskilt uppmärksammats vid Riokonferensen och i internationella överenskommelser. Riksdagens beslut 1993 om regeringens klimatproposition var en viktig uppföljning med särskild betydelse för Stockholmsregionen med dess koncentration av miljöstörande verksamheter.
Luftförorening och då särskilt försurning framstår sedan länge som ett av den industrialiserade världens största hot mot skogar, sjöar och grundvatten. Försurningen måste återigen komma i förgrunden i miljöarbetet eftersom gränsen för markens buffertkapacitet -- motståndskraft mot försurning -- börjar nås på olika håll i Stockholmsregionen. En stor del av nedfallet av försurande ämnen härrör från utsläpp utanför regionen, oftast utomlands. Dessa utsläpp kan begränsas väsentligt först på längre sikt. Därför måste vi kortsiktigt framför allt minska våra egna utsläpp.
Luftföroreningarna påverkar inte bara människor och natur. Vi riskerar också att för alltid förlora omistliga kulturella värden när skulpturer och byggnader allt mer vittrar sönder. Korrosion av metaller och vittring av betong skapar olycksrisker och medför stora materiella förluster.
Buller är ett annat, ofta undervärderat, miljöproblem i ett storstadsområde. Folkpartiet liberalerna har varit pådrivande i riksdag och regering för att få fram det samlade handlingsprogram mot buller, som regeringen har aviserat till årets vårriksdag. Det är angeläget att erforderliga resurser ställs till förfogande i Stockholms län för snabba åtgärder mot detta miljöproblem som hundratusentals länsbor lider allvarligt av.
Trafiken orsakar den övervägande delen av luftföroreningar och buller i Stockholms län. Väg-, flyg- och båttrafiken (särskilt med Finlandsfärjorna) måste styras så att utsläppen minskar. Det gäller också arbetsfordon och motorredskap som svarar för en oväntat stor del av föroreningarna. För detta krävs både restriktioner och stimulanser och inte minst ekonomiska styrmedel.
Trafikbullret domineras av däck/vägbanebuller som kan reduceras väsentligt genom val av lågbullrande vägbeläggningar. Särskilt lovande är s k poroelastisk vägbeläggning som i huvudsak består av gummigranulat från kasserade bildäck, som i sin tur är ett stort avfallsproblem. Det är angeläget, inte minst inför Dennispaketets vägbyggande, att återstående tekniska problem med denna beläggning snabbt löses genom statliga utvecklingsinsatser. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Miljöavgifterna för flyget har lett till minskade luftföroreningar, bl a genom modifiering av planens motorer. För nya generationer av flygplan ska ekonomiska styrmedel göra att det ska löna sig att ytterligare reducera luftföroreningar och buller.
Reducering av luftföroreningar och buller bör i första hand ske genom åtgärder vid källan, d.v.s. före utsläpp, genom övergång till trafik med miljövänligare motorer och bränslen, effektivare utnyttjande av transportapparaten och av energin samt på sikt genom en annan bebyggelseplanering av bostäder och arbetsplatser som minskar behovet av arbetsresor. Att kraftfullt förbättra och miljöanpassa kollektivtrafiken, bygga ut infartsparkeringar och successivt bygga ut en ringled inkl Österleden runt Stockholm bidrar verksamt till att få bort en stor del av biltrafiken från city.
Den katalytiska avgasreningen i nya personbilar från 1989 års modell får endast begränsat genomslag i bilparken till 1995, då enligt riksdagens tidigare beslutade målsättning utsläppen av kväveoxider skulle ha minskat med minst 30 % i hela landet. Detta mål har senarelagts till 1998. Vi vill att riksdagen ger regeringen till känna att åtgärder för och konsekvenser av att minska utsläppen av kväveoxider med 50 % till 1998 bör redovisas. Högre miljökrav på drivmedel, motorunderhåll och nya dieselmotorer kan ge verksamma bidrag.
Även traktorer, maskiner och andra arbetsredskap, även t ex bensindrivna gräsklippare, står för stora utsläpp av avgaser och för buller. Det är därför angeläget att efterfrågan på nya miljöanpassade lösningar stärks genom att staten och statliga verk, gärna i samverkan med kommuner, vid upphandling av arbeten och entreprenader, för t.ex. väg- och järnvägsbyggen, föreskriver att bästa tillgängliga teknik skall användas. Samordnad teknikupphandling av nya fordon och maskiner är ett annat effektivt instrument. För att underlätta detta är det angeläget att normer för miljöklassificering av traktorer, maskiner och arbetsredskap tas fram snabbt. Utvecklingen av teknik för miljöanpassning av både ny och befintlig kollektivtrafik och bilar måste stimuleras. Detta bör ges regeringen till känna.
I en motion om arbetsmarknad, utbildning och kommunikationer i Stockholms län har vi utvecklat argumenten för att Stockholms län bör få tillgång till en rimligare andel av riksdagens anslag till väg- och trafikinvesteringar. I första hand måste Dennisöverenskommelsen från 1991 följas av erforderliga återstående beslut och ett genomförande säkras. Nya styrmedel bör också utvecklas, t.ex. vägavgifter på vissa vägsträckor och miljöavgifter på bilismen i form av t.ex. trängselavgifter, så att riksdagens miljömål ska kunna uppfyllas.
Riksdagen har beslutat om utökning av skyldigheten att upprätta miljökonsekvensbeskrivningar. Detta beslut innefattar dock ej översikts- och detaljplaner enligt plan- och bygglagen. Det bör nu som miljöskyddskommittén föreslagit bli krav på miljökonsekvensbeskrivningar också i underlag för beslut om översikts- och detaljplaner. I en storstadsregion är ett sådant krav särskilt angeläget för att redovisa effekter av trafik.
Farlederna i skärgården och i Mälaren är hårt trafikerade av fartyg som fortfarande ofta drivs med högsvavlig olja även om färjerederierna frivilligt övergått till lågsvavlig olja. Delvis har detta påverkats av att Stockholms hamn börjat använda hamnavgiften som ett ekonomiskt styrmedel för bättre miljö. Trots mycket hårda krav för eldningsoljor på land så är det inte olagligt att i fartygen använda drivmedel med svavelhalter som förbjöds för t.ex. fastighetsuppvärmning för många år sedan. Särskilt allvarligt är att en del färjor ligger i hamn med dieselmotorer igång för elgenerering. Katalytisk avgasrening eller anslutning till elnät i land måste snarast införas, liksom avgasrening på huvudmotorerna. Ekonomiska styrmedel bör företrädesvis användas för snabba resultat. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Anledningar till att denna omfattande miljöförstöring kunnat pågå är bl.a. avsaknad av internationella överenskommelser och svensk lagstiftning samt att farleder inte faller under miljöskyddslagen. En ändring bör komma till stånd. Riksdagen bör hos regeringen begära förslag till lagändring så att miljöskyddslagen också gäller våra farleder. Ett steg i den riktningen togs när farledslagen underordnades naturresurslagen.
Ekologiskt inriktad energiförsörjning
Det är viktigt att också Stockholmsregionen nu ställer om till ett mer balanserat och mer ekologiskt inriktat energisystem för att så långt det är möjligt ersätta fossila bränslen som kol, olja och gas. Både från miljö- och sårbarhetssynpunkt är detta angeläget.
I länet har på flera håll genomförts energiprojekt, t.ex. stora värmepumpar, som kraftfullt bidragit till att sänka oljeförbrukningen. Fjärrvärmen är väl utbyggd även om det fortfarande finns en hel del ytterligare att göra bl a med att binda ihop värmesystemen.
I länet är dock andelen biobränsle mycket låg. Det beror inte på brist på bränsleresurser eller svag ekonomi utan i första hand på brist på eldningsanläggningar.
Man behöver inte förflytta sig långt från Stockholm för att komma till städer som får merparten av sin fjärrvärme från biobränsleeldade värmeverk. I Uppsala utnyttjas t ex delvis källsorterat hushållsavfall, som ju i stor utsträckning är biobränsle, från norra Storstockholm.
I Mälardalen bedöms mer än 8 TWh biobränsle finnas tekniskt/ekonomiskt tillgängligt. Denna siffra kan jämföras med ett totalt värmebehov i Stockholms län på ca 20 TWh. Dessutom finns det mycket goda möjligheter att tillföra biobränsle med båt eller järnväg från längre håll, t.ex. Norrland, Småland, Finland eller Baltikum. Även bränslefraktioner ur hushålls- och byggavfall och metangas från avfallsbehandling är viktiga biobränslen som måste utnyttjas som energiråvaror istället för att direkt belasta miljön. För att detta skall bli en realitet krävs dock att nya eldningsanläggningar byggs eller gamla byggs om.
I riksdagens energipolitiska beslut 1991 baserat på en överenskommelse om energin, som träffades mellan folkpartiet liberalerna, centern och socialdemokraterna, framgår tydligt att denna typ av omläggningar av energiproduktionen kan omfattas av stimulanser från statlig sida. Förändringen av energianläggningar i Stockholms län bör få del av sådana resurser.
Miljöfarliga sjötransporter
De oljetransporter i stor skala som nu går genom Stockholms skärgård och Mälaren är fortfarande ett hot mot miljön. Säkerheten vid dessa transporter måste därför successivt höjas ytterligare. Delar av oljetransporterna till Stockholm bör gå via Nynäshamn. Möjligheten att bygga rörledningar för oljetransporter bör prövas även för andra tillämpningar än flygbränsle till Arlanda.
Mälaren, som är landets största dricksvattentäkt, bör skyddas genom införande av särskilda restriktioner som bl a avser vattenintagen och begränsar kemikalieanvändning och -transporter på tillrinningsområden. Vid transporter på Mälaren bör särskilt stränga skyddskrav gälla.
Vid ett större oljeutsläpp i Mälaren skulle huvudstadens dricksvatten allvarligt hotas och Mälarens stränder och djurliv skadas allvarligt för lång tid. Kemikalietransporter sker i fartyg med dubbelskrov. Samma krav bör nu snabbt införas för tankfartyg för oljeprodukter enligt ett förslag från Sjöfartsverket avseende Mälaren, vilket bör tillämpas även för skärgården. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
När det gäller säkerheten i övrigt i Mälaren så finns önskemål från lotsarnas sida att kunna ha en mer exakt rapportering av fartygens position. Man har upprättat två rapportpunkter och det räcker med ett beslut från länsstyrelsen för att det ska bli obligatoriskt för fartygen att rapportera vid passage av dessa punkter. Med hjälp av dessa mer exakta lägesbestämningar bör möjlighet införas att stoppa ett fartyg om det finns risk att två fartyg med farlig last möts i någon av de trängre passager som finns i Mälaren.
I dag finns inte anmälningsplikt för alla fartyg som har någon typ av miljöfarlig last. Alla ämnen är dessutom inte klassade som miljöfarliga även om de orsakar påtaglig skada om de kommer ut i en vattentäkt av Mälarens betydelse och storlek. Det är därför angeläget att en sådan anmälningsplikt införs. Det praktiska förfarandet är enkelt att ordna eftersom varje fartyg ju måste passera någon av slussarna i Södertälje eller Stockholm. Uppgifter om typ av last och volym skulle väsentligt underlätta en räddningsaktion om en olycka händer.
En lång rad utredningar under mer än 20 år har framlagt förslag till åtgärder för att förbättra säkerheten vilka delvis genomförts. Fortsatta åtgärder bör nu ges hög prioritet.
Naturvård
Storstadsbor är starkt beroende av tillgänglig, fri och oförstörd natur för friluftsliv och annan rekreation. Regionplaneringen och kommunernas långsiktiga planering skall syfta till att säkerställa att tillräckliga grönområden och områden som främjar biologisk mångfald, t ex våtmarker, kommer att finnas i framtiden. Även när beslut skall fattas om enstaka mindre exploateringar av grönområden är det angeläget att de långsiktiga och övergripande behoven av naturmark uppmärksammas.
Den orörda naturens långsiktiga värde för samhället och för den biologiska mångfalden måste vara en viktig förutsättning för all planering och alltid ställas mot kortsiktiga ekonomiska intressen. När ett område väl är exploaterat går det inte att återställa.
Fler områden i Stockholms län bör ges ett fastare skydd genom inrättande av naturreservat, djurskyddsområden, naturvårdsområden och även nationalparker.
Tack vare kampanjen Håll Skärgården Ren och andra informations- och serviceinsatser har människor blivit mer rädda om vår unika skärgårdsmiljö. All utveckling i skärgården måste ske med särskild hänsyn till den känsliga naturen. Det gäller i hög grad sjöfarten -- särskilt Finlandsfärjorna med allt större tonnage, som bl a medför luftföroreningar, buller och slitage på stränderna.
Länsstyrelsens miljövårdsenhet bör förstärkas eftersom storstadsregionen ställer särskilda krav på resurser för samordnad miljöplanering och miljövård i hela Stockholms län.
Bevara det öppna landskapet
I storstadsområdena är det särskilt viktigt att bevara den öppna landskapsbilden och att skogar, ängar och hagmarker finns tillgängliga för rekreation och friluftsliv. Runt Storstockholm är det ytterst viktigt att det sammanhängande ''gröna bältet'' bevaras. Det går genom regionen som sammanhängande naturområden och med spridningskorridorer mellan dessa.
Enligt länsstyrelsens inventering av ängs- och hagmarker i Stockholms län är det 2.233 ha som klassas som mest värdefulla och som har högsta prioritet för att bevaras.
Ett tidigare folkpartiförslag om en generell arealersättning skulle innebära att 1.000--2.000 kr per hektar och år skulle avsättas för att bevara odlingslandskapet.
Idag utgår bl a viss arealersättning och NOLA-bidrag (naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet). Pengarna kommer från flera olika håll, men är ändå helt otillräckliga. I Stockholms län är det staten via naturvårdsverket och länsstyrelsen, landstinget, Skärgårdsstiftelsen och i viss utsträckning kommunerna som bidrar. Till detta kommer kostnaderna för naturvårdande åtgärder i de kommunala naturvårdsområdena.
Det är nödvändigt med en samordning av resurserna mellan staten och de regionala organen. Även kommunerna måste i framtiden räkna med att ta betydligt större ansvar för naturvårdsåtgärderna.
I Stockholms län är även skogen av största betydelse för rekreation och friluftsliv. Därför är det särskilt angeläget att naturvårdsanpassa skogsbruket i tätortsnära områden som Storstockholm. Storskaligt skogsbruk med jättemaskiner kan göra skog och mark oframkomliga och för lång tid rasera rekreationsvärdet. Redan vid plantering av ny skog bör rekreationsvärdena beaktas.
Naturvårdsersättning till skogsbruk, s k skogs-NOLA, som folkpartiet liberalerna föreslagit, bör lämnas till skogsägare som åtar sig särskilda och långtgående hänsyn till naturvård och rekreation i sitt skogsbruk.
Skärgården och de små Mälaröarna med sina skogar är naturligtvis extra känsliga för t ex kalhuggning. Det är också från landskapssynpunkt närmast ovärderligt att skogsbruket där bedrivs särskilt varsamt. Riktlinjer och ersättningsmöjligheter för ett naturvårdsinriktat skärgårdsskogsbruk bör därför upprättas.
Med hänsyn till den stora samhällsekonomiska betydelse som goda rekreationsmöjligheter har i en storstadsregion måste en omfördelning göras till förmån för Stockholms län av arealoch naturvårdsersättningar till jord- och skogsbruk. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning till Stockholms län av resurser för miljöövervakning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av ekonomiska modeller i kommunalt miljöarbete,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga utvecklingsinsatser för lågbullrande vägbeläggningar,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska utsläppen av kväveoxider med 50 % till 1998,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphandling och teknikutveckling av miljöanpassade fordon och arbetsredskap, 1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgasrening och elanslutning i hamn för Finlandsfärjor,1
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en lagändring som innebär att miljöskyddslagen skall gälla även för farleder,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av stimulanser till Stockholmsregionen för att få till stånd en ökad användning av biobränsle,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att skyddet av Mälaren skall förstärkas genom att restriktioner införs för kemikalieanvändning på tillrinningsområden,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tankfartyg för oljetransporter i Stockholms skärgård och på Mälaren skall ha dubbelskrov,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk positionsrapportering och anmälningsplikt för vissa fartyg i Mälaren samt om ökade befogenheter för lotsarna,1
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en lagändring som innebär att miljöskyddslagen skall gälla också för farleder i svenskt vatten,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat skydd för naturområden i Stockholms län,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till miljövårdsenheten vid Länsstyrelsen i Stockholms län, 3
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning av anslag till naturvårdsåtgärder i jord- och skogsbruk i Stockholms län.
Stockholm den 25 januari 1994 Ylva Annerstedt (fp) Lotta Edholm (fp) Hadar Cars (fp) Karin Pilsäter (fp) Sören Norrby (fp) Barbro Westerholm (fp) Daniel Tarschys (fp)
1 Yrkandena 3, 5, 6, 10 och 11 hänvisade till TU. 2 Yrkande 8 hänvisat till NU. 3 Yrkande 14 hänvisat till BoU.