I proposition 1993/94:30 om Biologisk mångfald sägs att bevarandeplaner skall upprättas för alla arter av husdjur och lantraser för vilka Sverige anses ha särskilt ansvar. För att detta skall kunna förverkligas måste skyndsamma insatser sättas in.
Jordbruksverket anser sig inte ha personal och ekonomiska resurser för att ta itu med denna för vårt land så viktiga fråga och bl.a. följa upp den inventering av fjällrasen som gjordes 1990--1992. Då konstaterades att fjällkon, som är en del av vårt kulturarv, minskat oroväckande. Levande fäbodar är inte bara av värde för den svenska historien utan också för turism-, besöks- och upplevelsenäringen i Norrland, som har stora framtidsutsikter. Till en levande fäbod hör inte bara byggnader, redskap o.d. utan också husdjuren som var orsaken till att fäbodarna kom till. En fjällko kan inte ersättas av en rödbrokig ras, eftersom den inte hör till den naturliga miljön på en fäbodvall.
Avelsorganisationernas uppgift är att sköta inventering och registrering av husdjur, hålla kontakt med djurägare, planera avel, förmedla livdjur, ge information och rådgivning, stödja aktiv djurhållning i deras naturliga miljö m.m. För några särskilt hotade djurslag, framför allt fjällkor, finns det inte några avelsorganisationer som kan klara den uppgiften. I dessa fall är statliga insatser nödvändiga, till dess det finns organisationer som kan överta ansvaret.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel bör anslås för att bevara svenska lantraser.
Stockholm den 25 januari 1994 Sigrid Bolkéus (s)