Bakgrund
Miljömedvetandet har ökat i Europa under senare år, speciellt framstående är de nordiska länderna, där ambitiösa målsättningar arbetats fram. Det finns idag ett utpräglat miljöintresse hos konsumenterna, man lämnar gärna sina använda produkter i tron att de återvinns. Denna tro hjälper till att hålla miljömedvetandet på en hög nivå. Tyvärr är det inte alltid så att produkterna återvinns, de lagras eller transporteras till en avfallsstation.
Batterier
Vad beträffar batterier har ansträngningarna för att förbättra miljön koncentrerats till att reducera kvicksilveroch kadmiumhalten i primärbatterier samt att kontrollera flödet av bly, kvicksilver och kadmium i sekundära batterier.
En batterikampanj drogs igång 1986 vars målsättning var att reducera mängden kvicksilver i hushållsavfallet med 75%.
Ett antal ton batterier samlades in, men man hade svårt att hitta en lämplig lösning för omhändertagning av dessa. Försök hos SAKAB har gjorts utan framgång, upparbetningsanläggningen stängdes p g a att den i sig själv var miljöfarlig.
Lagstiftning
Lagstiftningen i Sverige är anpassad till EU:s direktiv som klassar batterier med mer än sammanlagt 0,025 viktprocent kvicksilver och kadmium eller med mer än 0,4 procent viktprocent bly som miljöfarliga.
Det utgår en miljöavgift på:23kr/kg för alkaliska och kvicksilveroxidbatterier 25kr/kg för nickel- kadmiumbatterier 40kr/kg för blybatterier över 3 kg vikt
De som saluför miljöfarliga batterier är skyldiga att ta emot förbrukade batterier och apparater innehållande sådana batterier.
Batterier i miljö- och resurssammanhang
Brunstens- och alkaliska batterier bedöms idag inte innehålla tungmetaller. De kan ändå inte anses vara miljövänliga. Även om de deklareas innehålla 0% kvicksilver och kadmium, innehåller de andra ersättningsämnen för att behålla samma goda egenskaper (hållbarhet och energidensitet).
Det marknadsförs vidare en hel del olika primärbatterier (t.ex. knappceller) med farligt innehåll där de farliga ämnena ej för närvarande går att ersätta. Nyutvecklade batterityper som i allt större antal äntrar marknaden deklareras som ej miljöfarliga på grundval av att de ej innehåller kvicksilver eller kadmium. Men dessa metallhydrid-, litium-, natrium-svavel- osv- batterier innehåller helt andra, hitills ej brännmärkta kemikalier.
Regeringens mål är att reducera spridningen av tungmetaller -- kvicksilver, kadmium osv. -- som finns i de miljöfarliga batterierna till ett minimum genom att samla in dem. Målsättningen är att insamlingsgraden av dessa miljöfarliga förbrukade batterier bör vara minst 90%.
Förutom miljöskäl talar också resursskäl för att man i största utsträckning bör återvinna allt som tekniskt går att återvinna.
Dessa miljö- och resursskäl har styrt oss till kretsloppstänkandet. Det omfattande arbetet som Miljö- och Naturresursdepartementet gjorde resulterade i Proposition 1992/93:180 om riktlinjer för en kretsloppsanpassad samhällsutveckling.
I propositionen talas det om att problemet i dagens samhälle är att materialhanteringen är enkelriktad -- från utvinning av råvara till deponering av avfall. I Kretsloppssamhället måste man istället i mycket större grad än idag använda förnybara varor och energikällor samt minska förbrukningen av ändliga råvaror till en bråkdel av vad den är idag.
Vidare kan man i propositionen läsa att teknik för återvinning av batterier är under snabb utveckling. Insamlings- och återvinningslösningar skall utvecklas i samverkan med andra länder så att den felande länken i kretsloppet skapas.
Batteriflöde
Det säljs i Sverige årligen ca 6 000 ton brunstens- och alkaliska batterier, ca 500 ton NiCd samt ca 15 ton knapceller. Kommunerna ansvarar för att de insamlade batterierna hämtas, sorteras och slutgiltigt omhändertas.
Redan i början av 80-talet började man i några kommuner att samla in batterier. Insamlingen tog fart i och med att Batterikampanjen kom igång. Den finansieras med medel ur Batterifonden som administreras av Statens Naturvårdsverk.
F n transporteras de mindre batterierna till SAKAB i Norrtorp för förvaring. Diskussioner pågår om vad som kommer att hända med dessa lagrade batterier. Lagringen utgör också en miljöfara, då farliga ämnen kan läcka ut i omgivningen.
Återvinning av batterier
Sekundära batterier återvinns i Sverige sedan länge. En anläggning för blybatterier finns i Landskrona och för NiCd finns en anläggning i Oskarshamn. Även små NiCd batterier går att återvinna i Oskarshamn.
Det är nu hög tid att ta ett samlat grepp och försöka återvinna alla typer av batterier. I Schweiz har man bestämt sig för detta. Där togs en anläggning för upparbetning av grovsorterade batterier i drift i oktober 1992. De återvunna produkterna säljs på världsmarknaden. Förutom detta utfaller ca 2% slagg som är helt ofarligt och kan deponeras eller användas vid t.ex. vägbyggen. Processen ger inga dioxiner eller furaner, avloppsvattnet och rökgaserna innehåller inga farliga ämnen och är därför i sig rena och miljövänliga.
Tekniken finns nu alltså för en upparbetning av alla batterier och den har visat sig fungera. Vi anser att en anläggning liknande den i Schweiz bör etableras i Sverige. Naturligtvis bör det privata näringslivet ta huvudansvaret för att en upparbetningsanläggning byggs, planer finns redan på att uppföra en anläggning i Göteborgsregionen. Regeringen bör dock för att tillämpa kretsloppsprincipen medverka till att en sådan typ av anläggning etableras i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla typer av batterier bör insamlas och återanvändas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att en anläggning för upparbetning av alla typer av batterier etableras i Sverige.
Stockholm den 24 januari 1994 Siw Persson (fp) Kenth Skårvik (fp)