Enligt lagen om kväveoxider tas en kväveoxidavgift ut från bl.a. en panna i vilken varmvatten, hetvatten, ånga eller hetolja framställs för bostadsuppvärmning, elproduktion eller användning i industriella processer. Avgifter tas inte ut från förbränning i sodapannor eller lutpannor.
Syftet med lagstiftningen är självfallet att begränsa utsläppen av kväveoxider, vilket är bra. Avgiften är konstruerad som en ''tvåstegsraket'' där man måste mäta dels de faktiska utsläppen av kväveoxider, dels den energi som man kunnat använda sig av. Avgiften är 40 kr/kg kväveoxid. Sedan görs en avräkning från avgiften på kväveoxidutsläppen i förhållande till den energi som man kunnat använda sig av, vilket betyder att vissa anläggningar får mer tillbaka än de ''betalat in'', medan andra får betala.
Lagstiftningen har i ett avseende fått ett egendomligt resultat, som jag inte tror var lagstiftarens avsikt.
Som exempel vill jag nämna ett företag i Malmö -- Nordisk Carbon Black, Nordens enda tillverkare av kimrök, en basråvara inom gummi- och tryckfärgsindustrin -- som enligt min mening drabbats på ett olyckligt sätt av höga miljöavgifter.
I formell mening omfattas företaget av lagen. Jag tycker dock att man på goda grunder mycket väl skulle kunna jämställa kimrök-tillverkning med skogsindustrins soda- och lutpannor, som ju inte omfattas av lagen. Skälen härtill är att energiproduktion inte är det primära för företaget och att alternativet till enerigiproduktion är att låta förbränna processgasen i en s.k. fackla utan någon samhällelig nytta. I dag försörjer företaget Malmös totala fjärrvärmebehov med ca 5 procent, ca 2 procent av Malmös totala elbehov samt Malmö oljehamns behov av s.k. hamnånga.
Företaget har investerat i en anläggning så att energimängderna vid produktionsprocessen har kunnat utnyttjas. Nu ''straffas'' istället företaget för denna åtgärd. Därtill kommer att produktion av kimrök är en ur beredskapssynpunkt strategisk vara. Att det dessutom i internationellt hänseende hämmar konkurrensen försvårar ytterligare problemen.
Lagstiftningen om miljöavgifter vid kväveoxidutsläpp bör därför enligt min mening ses över och i detta avseende förändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av lagen om miljöavgift för kväveoxidutsläpp.
Stockholm den 24 januari 1994 Olle Schmidt (fp)