Övergödning är ett av de största problemen för hav och vatten.
Algblomning, syrebrist, svavelvätebildning och döda bottnar har under de senaste somrarna rapporterats från södra Sverige. Det beror på att våra kustvatten är övergödda.
Riksdagen har beslutat att tillförseln av närsalter till kustvattnen skall minska. Miljömålet för kväve, minskning med 50 % till 1995, kommer vi inte att klara.
Läckage från skogs- och jordbruksmark är den största utsläppskällan och läckaget från skogen ökar dessutom kontinuerligt. Dikning och torrläggning av våtmarker gör att vatten och närsalter snabbt når kusten. Genom torrläggning har också våtmarkernas roll som biologiska reningsverk gått förlorad. I dag inser vi att våtmarkerna kan vara mycket kostnadseffektiva biologiska reningsverk. Denna betydelse markeras genom regeringens beslut att förbjuda ny dränering och torrläggning av våtmarker i södra Sverige.
Många sydsvenska kommuner har startat projekt för att skapa skyddszoner och våtmarker utmed vattendrag för att samtidigt rena vatten och skapa värdefulla natur- och rekreationsområden. Större projekt i odlade områden kräver också stora investeringar. Det gör att vissa planer endast kan genomföras delvis, eller i värsta fall inte alls. Stora förseningar uppstår i brist på medel.
För att stimulera och påskynda arbetet med att anlägga skyddszoner och återskapa våtmarker bör statliga medel utgå till kommuner och vattenvårdsförbund. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till skyddszoner och anläggning av våtmarker.
Stockholm den 25 januari 1994 Rolf L Nilson (v) o1,1n Byggavfall och återvinningskvoter (1989)
Byggavfall totalt Återvunnet milj ton/år milj ton/år (%) Tyskland 220,9 68,2 (31) Holland 12,6 8,6 (67) Schweiz 1) 3,1 1,0 (32) Danmark 15,0 1,5 (10) Luxemburg 2) 2,7 Frankrike 3) 100,0 5,0 (5) Spanien 2) 22,0 Italien 2) 34,4 Sverige 4) 1,2 0,05 1) Enbart Zürich 2) Fullständiga uppgifter ej tillgängliga 3) Inklusive massor från tunnelbyggen etc. 4) Siffrorna för Sverige avser det avfall som mottogs av kommunerna 1990. Den totala mängden är betydligt större. e