Stränderna är en ovärderlig tillgång för avkoppling och rekreation. Detta är det ingen som ifrågasätter. Till de milsvida stränderna runt Skåne söker sig årligen tiotusentals människor för att njuta av sol, hav och frisk luft.
Men bilden är inte enbart positiv. Stranden är hotad och på sina håll helt bortspolad. Även bebyggelsen som från början låg på betryggande avstånd från havet har fått känna på naturens oanade krafter. Stranderosion är ett allvarligt och växande problem som hotar att tillintetgöra betydande värden om det inte sätts in långsiktiga och planerade åtgärder.
De fortgående utsläppen av växthusgaser som följer av energiförbrukningen befaras få till följd en klimatförändring och en allmän höjning av jordens temperatur genom den s.k. växthuseffekten. Enligt Stockholm Environment Institute (SEI) kan denna förorsaka att havsytan stiger med mellan 20 och 100 cm (troligen 60 cm) under nästa århundrade.
Om inte klimatändringen hindras kommer erosionsproblemen längs den skånska och halländska sandkusten med stor sannolikhet att öka. Omfattande motåtgärder måste då tillgripas för att skydda kusten. I ett sådant läge kan vi se dagens problem som en tillgång. Här och nu har vi möjlighet att 20 år i förtid lära oss något om hur problemen skall hanteras.
Stranderosionen har förekommit i trakten av Ystad i Skåne under lång tid. Den har dock inte vållat erosionsproblem förrän på 1950-talet. Under de senaste decennierna har vid några tillfällen ''erosionskatastrofer'' inträffat. Stormar, högvatten och vågor i kombination har medfört att strandlinjen på vissa ställen förskjutits ett par hundra meter. Hus har fallit i havet. Bad och rekreationsmöjligheter har förstörts. Vidtagna åtgärder har delvis varit felaktiga och förvärrat situationen.
De största problemen förekommer i Löderups strandbad. Enligt forskarna förekommer här landets mest omfattande erosion. Här hotas såväl enskilda som kommunala och statliga intressen. Bl.a. hotas 300 fritidshus, vägar, camping, fritidsanläggningar, badliv, rekreationsmöjligheter etc.
Teknikutveckling med försök i dator och laboratoriemiljö har pågått de senaste två åren. Det är både Stockholms och Lunds Tekniska högskolor som utfört detta forskningsprojekt som nu är slutfört.
I Löderups strandbad är nu två hövder av olika konstruktioner under uppförande. Det är utav medel från både Ystads kommun och fastighetsägare. Eftersom hövderna byggs långt ifrån varandra, den ena i den östligaste delen och den andra i den västligaste, kommer inte detta att utgöra något fullskaleförsök utan endast ett svar på respektive hövds tekniska funktion. För att forskningsprojektet skall bli i fullskala krävs det ytterligare fyra hövder. Kostnaden för varje hövd är beräknad till ca 3 miljoner kronor. Därutöver kommer sandutfyllnad.
I december 1993 uttalade riksdagen, efter förslag från jordbruksutskottet, att det var viktigt att staten iklädde sig ett större ekonomiskt ansvar, dels för att påbörjade skyddsåtgärder skall kunna fullföljas, dels för forskningsoch teknikändamål men också för ett genomförande av ett fullskaleförsök.
Trots detta uttalande har regeringen inte anvisat några medel till detta. Av den anledningen vill vi föreslå att riksdagen anvisar 7 miljoner kronor till att genomföra ett fullskaleprojekt mot stranderosion.
Ystads kommun har hittills satsat över 10 miljoner kronor på erosionsproblemen. Fastighetsägarna har också bidragit med ekonomiska medel. Staten bör därför också ta sitt ansvar och ekonomiskt stödja ett fullskaleprojekt.
Eftersom stranden i Löderup har de mest omfattande erosionsskadorna är det naturligt att det byggs ett forskningsprojekt vid denna strand som kommer hela riket till gagn. Som beskrivs i inledningen kommer växthuseffekten att orsaka erosionsproblem på flera andra platser i vårt land. Då är det viktigt att vi har kunskap och teknik att hantera sådana problem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen anvisar 7 000 000 kr för ett fullskaleprojekt mot stranderosion vid Löderups strandbad, Ystads kommun.
Stockholm den 25 januari 1994 Kaj Larsson (s) Börje Nilsson (s)