Våra hav hotas
Östersjön är ett av jordens mest förorenade och därmed skadade hav. Orsaken till detta är en stor mänsklig påverkan under lång tid i kombination med att detta hav är relativt instängt, litet, grunt och har låg vattenomsättning.
Situationen på Västkusten och i Öresund är inte lika allvarlig men inger oro, särskilt grunda vikar och fjordar på västkusten är påverkade och kraftigt förorenade, främst av kväve- och fosforutsläpp.
För sex år sedan enades de åtta nordsjöstaterna om att halvera kväveutsläppen till 1995. Detta kommer inte att uppfyllas. Detta borde inge stor oro och generera stor aktivitet från berörda regeringar eftersom avtal som inte följs har negativ verkan. Man kan tro att utvecklingen går åt rätt håll när situationen i verkligheten fortsätter att försämras. En liknande politisk utveckling äger rum; regeringskonferenser avlöser varandra, avtal undertecknas men Östersjön fortsätter att försämras. Att rena Östersjön kostar minst 150 miljarder, svenska regeringen anslår 200 miljoner, mindre än 2 promille av vad som behövs...
Östersjön är ett unikt vattenområde. Det kan nästan betraktas som en insjö med ett visst inflöde av saltvatten. Östersjön är jordens största brackvatten och är en väldigt ung geologisk skapelse -- endast några tusen år.
Våra hav har under industrialismen stått som slutstation för en mängd olika utsläpp från mänskliga aktiviteter och anläggningar; industriverksamhet, jordbruk, våra va- system, bilismen, sjöfarten, energianläggningar etc.
Under senare årtionden har diffusa utsläpp via atmosfären ökat sin andel av belastningen på haven, t.ex. står luftnedfallet för ca 95 % av blytillförseln. Nedfallet från atmosfären härstammar från många olika källor från ett stort område runt våra hav. Bilism, industriverksamhet och energiproduktion är de huvudsakliga källorna.
Det finns gott om fakta som visar på denna mänskliga negativa påverkan på våra hav ända från 1900-talets början; den biologiska produktionen i södra Östersjön har ökat med ca 50 %, mediansiktdjupet har i norra Östersjön minskat från 9 till 6 meter på 30 år, blåstången fanns på 40- talet ner till 12 meters djup vid Öregrund -- nu går den ned till 8 meters djup, arealen bottnar utan syre har ökat med tio gånger sedan 60-talet, döda bottnar utan djurliv är nu ca 100 000 kvadratkilometer stora, belastningen av kväve och fosfor har under 1900-talet ökat med fyra respektive åtta gånger, förhöjda halter av ett antal giftiga substanser finns i både levande organismer och bottensediment, etc.
De skadliga utsläppen till våra hav kan indelas i tre kategorier; näringsämnen, metaller och övriga giftiga substanser.
Överskotten på näringsämnen gör att tillväxten i havet -- av framför allt alger -- råkar i obalans. Det skapar algblomningar, syrefria bottnar och en total obalans mellan olika typer av vattenlevande organismer, från de lägsta till de allra mest avancerade arterna högst upp i näringskedjorna, t.ex. sälar och rovfåglar.
Metaller och andra giftiga substanser orsakar skador på vattenlevande arter och gör fångster från haven otjänliga som människoföda.
Den mänskliga påverkan som är viktigast att åtgärda är utsläppen från våra avloppssystem samt näringsläckaget från skogs- och jordbruk. Vänsterpartiet redovisar sina förslag på dessa områden i andra riksdagsmotioner om miljön.
Vänsterpartiets förslag till åtgärder
Vänsterpartiet anser att restaureringen av våra hav är av avgörande betydelse. Vi måste kunna vända den negativa utvecklingen för våra hav.
Östersjön och delar av Västerhavet är i dag så starkt belastade att en minskning av belastningen av vissa ämnen omedelbart måste till. Risken för nya eller ökande utsläpp måste effektivt undanröjas. Inga mänskliga aktiviteter får tillåtas som ens kan misstänkas öka risken för ett förvärrat tillstånd för våra hav.
Vänsterpartiet har under en följd av år försökt väcka intresset för en rad åtgärder för att minska hoten mot våra hav. Havens tillstånd skall kontinuerligt förbättras. Kort sammanfattning;
1. Ökad kollektivtrafik -- minskad bilism.
2. Effektivare energianvändning, förnyelsebara, miljövänliga energislag såsom vindkraft och biobränslen.
3. Anläggning av våtmarker etc. som näringsfällor -- särskilt i södra Sverige.
4. Bättre gödselhantering, miljöanpassat skogs- och jordbruk, t.ex. att jordbruksmarker ska vara beväxta, bevuxna kantzoner vid odling ska lämnas. Skogsdikning ska minska, avverkningsytor minska, etc.
5. Internationellt samarbete -- särskilt med öststaterna, för att snabbt bygga reningsverk m.m.
6. Minska utsläppen från industrin -- särskilt av metaller och klororganisk substans.
7. Minska metalläckaget från gruvavfall, t.ex. från Garpenberg och Falu koppargruva.
8. Övergång till ekologiskt boende vilket t.ex. betyder slutna va-system som ej mynnar i våra sjöar/hav.
Detta skall kompletteras med följande åtgärder:
All oljeutvinning i Östersjön förbjuds.
En Öresundsbro som äventyrar det extremt känsliga flödet av vatten mellan Östersjön och Västerhavet får ej byggas.
Fartyg i våra hav som medför miljöfarlig last skall vara dubbelbottnade och i övrigt ha hög sjöduglighet.
Regeringen måste ta upp förhandlingar med våra grannländer om att minska luftföroreningar från fartyg, särskilt med avseende på svavelutsläpp.
Lotstvånget ska utvidgas i känsliga kustområden.
Bättre övervakning av sjötrafiken behövs.
Vänsterpartiet anslår i sin partimotion om miljö 200 miljoner kronor för åtgärder som berör Östersjön, utöver regeringens förslag. Detta räcker inte långt utan utgör en förstärkning som kontinuerligt får räknas upp till dess vi kan konstatera förbättringar i havens tillstånd.
Regeringen bör få i uppdrag att återkomma med förslag om en långsiktig plan och finansieringsform för Östersjöns bevarande.
I en riksdagsmotion om samarbetet med Östeuropa beskriver vi hur våra östra grannländer skall utvecklas och därmed kunna bidra till bevarandet av Östersjön.
Sammanfattningsvis måste våra hav nå sina naturliga tillstånd i så hög grad som möjligt. Haven ska återigen blir badbara från alla stränder och klippor, alla våra havsfångster ska bli ätbara och alla kommande solnedgångar över våra hav ska spegla sig i ett levande och friskt vatten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att förbättra havens tillstånd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka miljösamarbetet med övriga stater runt våra hav,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fartyg som trafikerar våra hav och medför miljöfarlig last skall vara dubbelbottnade och i övrigt ha hög sjöduglighet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förhandla med våra grannländer om att minska luftföroreningarna från fartyg,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en långsiktig plan och finansieringsform för Östersjöns bevarande.
Stockholm den 24 januari 1994 Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Karl-Erik Persson (v) Rolf L Nilson (v)