Elektroniskt avfall borde i framtiden inte finnas med i vår ordlista eftersom tanken på kretslopp bör tvinga oss ta hand om förbrukade varor. Men fram till idag har vi ännu inte lyckats med att stoppa det stora sopberg som dagligen växer med bl.a. elektroniska varor. Det finns företag och teknik att redan idag bespara vår natur, depositionsplatser, från dessa produkter som får en allt kortare livslängd tack vare en allt snabbare och effektivare utveckling. Producentansvaret bör snarast bli ett måste. Auktoriserade återvinningsföretag som garanterar ett adekvat omhändertagande av miljöfarligt avfall bör också bli verklighet. Elektroniskt avfall beräknas öka ännu några år innan producentansvaret slår igenom totalt.
Avfallsmängder
I utredningen ''Varor som faror'' (Ds 1992:58) redovisas bl.a. antalet kasserade datorer och skrivare. För perioden 1985 till 1991 kasserades totalt 925 000 st. För år 1991 var antalet kasserade persondatorer 95 000, skrivare 65 000, bärbara datorer 10 000, minidatorer 5 000 och terminaler 51 000. Användningen av elektroniska apparater har ökat dramatiskt under 1980-talet. Dessa produkter är mycket komplexa och innehåller en rad olika material och ämnen med mycket skiftande egenskaper, t.ex. olika metaller och tungmetaller, oorganiska ickemetaller, plaster och kemikalier. Varje persondator uppskattas exempelvis innehålla närmare ett halvt kilo flamskyddsmedel. Totalt beräknas de persondatorer som nu finns i bruk i Sverige innehålla 410 ton flamskyddsmedel. Skrotade datorer under 1985-91 beräknas innehålla 200-300 ton flamskyddsmedel. I Norden beräknas det ha sålts 80 miljoner kontors- och hemelektronikprodukter med en genomsnittsvikt på 2 kg, detta motsvarar ett avfallsberg på 160 000 ton. Grovt uppskattas detta innahålla 30 000 ton plast, 4,7 miljoner kvadratmeter kretskort och 5 000 ton flamskyddsmedel. Därtill kommer bly, kadmium, krom, fenoler och glas m.m.
Resursinnehåll
Förutom det miljöfarliga innehållet i produkterna så finns det resursmässiga aspekter på att högvärdiga material som aluminium, guld, silver och koppar även hamnar på soptippen. Genom att återvinna dessa metaller kan man få tillbaka en del av det monetära värdet för att delvis bekosta återvinningshanteringen. I Sverige (Rönnskärsverken) och Finland (Outokumpu OY) finns det möjlighet att återvinna ädelmetaller, vilket saknas i Danmark och Norge. Rönnskärsverken tar emot c:a 3 000 ton årligen från England, Frankrike, Sverige och Holland.
Avfallshantering
Uttjänta elektronikvaror särbehandlas inte av miljöskäl i särskilt stor utsträckning. Det finns kommuner som t.ex. Helsingborg, som redan idag sorterar vitvaror, datorer och övrig elektronik samt sänder detta till återvinningsföretag, trots att man måste betala för att bli av med avfallet. Det torde på kort sikt vara billigare att jämna ut och krossa avfallet med en caterpillar på sopberget.
Genom att ''köra tillverkningsbandet'' baklänges på ett återvinningsföretag kan man demontera apparaterna och sortera dem för vidare bearbetning. Hösten 1992 invigdes Technoworld som idag tar emot uttjänta varor och skickar dem vidare efter demontering och sortering till bl.a. SAKAB. Det är i sammanhanget mycket viktigt att det ställs krav på återvinningsföretagen. Troligen krävs det att enbart auktoriserade företag skall hantera återvinning av elektroniskt skrot. Risken är att en kommun köper möjligheten att bli av med sitt skrot, betalar för sig. Därefter lämnar företagaren hela sopberget och reser utomlands med sina inkomster utan att ha varken sorterat, deponerat eller omhändertagit avfallet. Mycket av det material som dessa företag hanterar betraktas inte som miljöfarligt avfall under transporten till soptippen eller återvinningsföretaget. Men efter att de olika delarna demonterats har de helt plötsligt blivit miljöfarligt avfall. Logiken är svår att finna. Därför krävs en utredning om ett bättre system och en hur ett auktorisationsförfarande bäst kan fungera.
Miljöbomb
Det är förbluffande hur ovarsamt flamskyddsmedel hanteras. Ofta, utan kännedom om datorernas innehåll, läggs de i lagerlokaler för överblivna produkter. Det är märkligt att det skadliga ämnet ''bromerat flamskyddsmedel'', nära släkt med PCB, lämnas helt vid sidan om i debatten. Forskning om konsekvenserna borde tas upp med tanke på miljön, då halterna i naturmiljön både på land men också i Östersjön ständigt ökar. Flera kommuners hantering av dessa sopor sker helt utan sortering. Detta gör att vi helt ovetande har en miljöbomb i varje dator, skrivare, mobiltelefon och övrigt elektroniskt avfall.
Producentansvar
Producentansvar för elektronisk apparatur bör införas omgående. Ett producentansvar skulle styra tillverkningen att redan från början vara miljöanpassad i största möjliga utsträckning vad gäller materialval och konstruktioner att vara lätta att nedmontera och återvinna när varan tjänat ut. Lämpliga styrmedel bör utformas vilka styr kunden att återlämna sin uttjänta dator till tillverkare eller kommunens avfallshantering. Kommunerna skall kunna debitera försäljare/tillverkare för de kostnader som uppstår i sluthanteringen.
Producentansvaret kommer förhoppningsvis i framtiden att bli ett konkurrensmedel. Var och en borde som konsument bli medveten om krav på kretsloppstanken och producentansvaret. Vi kunder handlar förhoppningsvis ännu mer miljömedvetet i framtiden än vad vi gjort under det föregående decenniet. Det är därför viktigt med kampanjer som aktualiserar detta i folks medvetande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hanteringen av elektroniskt skrot,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av auktorisation för de återvinningsföretag som omhändertar elektroniskt skrot,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om producentansvar och kretsloppstankens förverkligande och utveckling.
Stockholm den 24 januari 1994 Kenneth Lantz (kds)