Skogsnäringen är den största nettoexportnäringen i Sverige. Detta faktum och förhållandet, att omfattande luftföroreningsorsakade skogsskador under senare år börjat uppträda i våra skogar gör det till en angelägen uppgift att noggrant följa skadeläget.
De mest produktiva skogarna finns i den södra delen av landet och från dessa delar har regionala skadeinventeringar med flygbilder, utförda av bl.a. Skogsvårdsorganisationen och Lunds universitet avslöjat omfattande skador. Från sydvästra Sverige kommer nu rapporter om nya, ännu delvis oförklarade skador.
Nya miljöproblem, ett mildare framtida vinterklimat liksom luftföroreningarnas redan kända påverkan på skogsresurserna gör det angeläget att skogssituationen i Sydsverige övervakas på ett samordnat och uthålligt sätt.
Mot denna bakgrund är det allvarligt att skogsskadeinventeringar baserade på flygbilder, som både internationellt och i vårt land är den bästa metoden att följa skadeutvecklingen i de mest försurningsdrabbade områdena i södra Sverige, inte används inom den nationella miljöövervakningen.
Övervakningen av skogsutvecklingen i södra Sveriges försurningsdrabbade områden är en nationell angelägenhet. Regional samordning finns och kan fortsätta, men kravet på omfattande överblick, enhetlig metod och redovisning, finansiering och kontinuitet kräver också ett nationellt ansvar.
Riksdagen har beslutat om miljöövervakning. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att utforma ett nationellt program. Som komplement skall Länsstyrelserna utforma regionala miljöövervakningsprogram. Allt detta måste samordnas på nationell nivå.
En, jämfört med riksskogstaxeringen, fördjupad skadeövervakning kan inte ses som en regional angelägenhet. En regelbundet återkommande -- förslagsvis vart tredje år -- skogsskadekontroll samordnad av Skogsstyrelsen omfattande Skåne, Blekinge, Halland samt Kronobergs, Jönköpings, Älvsborgs och Göteborgs och Bohus län måste organiseras och finansieras inom ramen för det nationella miljöövervakningsprogrammet.
Det nuvarande nationella miljöövervakningsprogrammet är i huvudsak kemiskt inriktat men omfattar också vissa biologiska och markhydrologiska data. Programmet syftar till att följa och identifiera idag existerande miljöbelastningar.
I ljuset av förväntade framtida klimatförändringar, som en effekt av ökade koncentrationer av drivhusgaser, tillkommer nya påverkansfaktorer. Framtida klimatförändringar kan förväntas kraftigt förändra de naturgeografiska miljöförhållandena utefter våra flacka kuster samt i Nordsverige genom påverkan av permafrost, utbredning och frekvenser av laviner, jordskred och andra markrörelser.
Den nationella miljöövervakningen bör med hänvisning till ovanstående kompletteras så att kusterosionen görs till föremål för övervakning i valda kustområden. På motsvarande sätt bör i valda fjällområden erosion, vittring, laviner, skred och andra markrörelser bli föremål för nationell övervakning. Vad gäller denna typ av miljöövervakning i fjällen bör det framhållas, att Sverige genom tidigare forskning och goda bakgrundsdata har helt unika förutsättningar att bidra till den internationella bilden av klimatpåverkan i de nordliga områdena.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationell miljöövervakning.
Stockholm den 24 januari 1994 Siw Persson (fp)