I kulturlandskapet finns miljöer där kulturmiljövårdens och naturvårdens intressen inte går att skilja från varandra. Under en lång följd av år har riksdag och regering såväl som ansvariga myndigheter betonat vikten av samsyn och samverkan i bevarandearbetet. Genom det arbete med länsvisa program för bevarande av odlingslandsskapets natur- och kulturvärden, som länsstyrelserna nyligen avslutat, har frågan på nytt aktualiserats. Genom att det är den första landskapsdokumentationen där natur- och kulturvärden bedöms samlat har bland annat behovet av bättre utformade lagregler för säkerställande ställts i blickpunkten.
Tanken är att kulturminneslagen (KML) och naturvårdslagen (NVL) skall komplettera varandra. Naturvårdslagen skall användas även för säkerställande av kulturmiljövårdens behov av områdesskydd. I de flesta fall torde handläggningen av lagskydd fungera bra. I vissa situationer kan emellertid ett tomrum uppfattas mellan de båda lagarna. Särskilt märkbart är detta när det rör sig om miljöer där de byggda inslagen, främst husen, har en stor betydelse. Det särskilda skydd KLM medger kräver ganska exklusiva värden hos de byggnader man vill bevara och byggnadernas skyddsvärden torde inte höjas, trots att den miljö de ligger i också har stora värden.
En hel del av de skyddsvärda miljöer bevarandeprogrammen uppmärksammat ligger i marginalbygder där odlingens fortbestånd är osäker och det är svårt att träffa för en längre tid bindande avtal med brukare om bevarandearbete ersatt med medel för Nola, Kola, landskapsvård etc. Det kan vara små jordbruksbyar med bara ett par gårdar, skärgårdshemman, nybyggen, finngårdar, torp, fjällägenheter och fäbodar. Det kan också röra sig om ställen där en park, en trädgård eller en fruktodling är det primära, men där helheten har stor betydelse. Åtminstone beträffande parker kan ibland en valsituation inträffa, där valet står mellan att tillämpa antingen NVL eller KML eller kanske låta lagskydden lappa över varandra. Skyddet enligt NVL utgår ju från biologiska värden medan KML gör det från konstnärliga/arkitektoniska. NVL omfattar vissa biotoper som enligt en del uttolkare även är fasta fornlämningar enligt KML. De olika lagskydden för biotoper och fornlämningar anses dock inte helt ha samma styrka. Kongruens är önskvärd. Nordiska Ministerrådet har i en rapport 1989, ''Rekommendationer för kulturlandskap'', förespråkat ett nordiskt bevarande av genuina odlingslandskap där den framtida skötseln kan följa den traditionella hävden för en välbelagd historisk epok. Utmärkande skall vara att de är kompletta miljöer. De skall i väsentlig omfattning användas pedagogiskt, det vill säga för forskning och undervisning. De skall fungera som referensområden och ses som kulturlandskapets motsvarigheter till den ''orörda'' naturens nationalparker.
Det behövs en samordnad lagstiftning som tillgodoser behovet av ett långsiktigt säkerställande av landets mest bevarandevärda miljöer i kulturlandskapet oavsett sektorstillhörighet. Det kan ifrågasättas om inte också bevarandet av domesticerade växt- och djurarter bör regleras enligt denna lag.
En översyn av sektorsgränserna inom bevarandeområdet är dessutom angelägen. Det är även viktigt och rationellt att personal och kompetens för bevarandearbetet, åtminstone i odlingslandskapet, samlas i samma statliga verk. Hela ansvaret för förmedling av de stöd, som skall användas för att genom civilrättsliga avtal köpa bevarandetjänster (f.n. Nola, landskapsvård osv.) bör läggas på detta verk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en samlad bevarandelag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bevarandet av domesticerade växt- och djurarter bör regleras i en bevarandelag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en bevarandelag bör innehålla ett skyddsinstitut för odlingslandskap, som motsvarar den opåverkade naturens nationalparksinstitut,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att personal, kompetens och ansvar för bevarandearbetet i odlingslandskapet samlas i samma statliga verk.
Stockholm den 24 januari 1994 Stina Eliasson (c) Stina Gustavsson (c)