Öland -- unikt i världen
Öland har en unik natur. Där finns inte bara en unik naturtyp utan flera. Dels finns Stora Alvaret, som saknar motsvarighet i ett internationellt perspektiv. Dels finns här Sveriges största lövskog (frånsett fjällbjörkskogen) med en ytterst varierande och rik flora och fauna. Öland har också strandängar vars biologiska mångfald överträffar alla andra gräsmarker i landet. Ett antal sällsynta eller mycket sällsynta arter har här sin hemvist. I vissa fall är Öland deras sista och enda lokal.
Naturvårdsverkets ängs- och hagmarksinventering visar att det finns 50 000 hektar naturbetesmark på Öland. Det är en naturtyp som rymmer en hög biologisk mångfald och som hotas av total utplåning p.g.a. det moderna jordbruket. Öland består med andra ord av 40 % naturbetesmark -- för andra landskap är denna siffra 2-3 %. Det visar tydligt Ölands unika karaktär med avseende på landskapets sammansättning.
Speciellt floran är unik med ett antal orkidéarter som det mest exklusiva. Kalkmarken i kombination med mänsklig påverkan under tusentals år har gjort Öland till ett eldorado för botanister, fågelskådare och entomologer.
Sammantaget gör detta Öland till det landskap i landet med de allra högsta naturvårdsvärdena, hur man än räknar. Och det gör Öland till ett av Sveriges mest uppskattade turistmål.
Hoten mot Öland
Turismen på Öland hotar inte naturvärdena. Det stora hotet är de långsiktiga förändringarna i skogs- och jordbruket.
Naturbetesmarkerna förändras med förändringar i djurhållning. Vissa marker betas för lite, en del inte alls, man har upphört med slåtter osv.
Lövskogen -- Mittlandsskogen -- är en unik blandning av rena skogspartier, igenvuxna betesmarker, gamla hasseldungar, fuktängar, öppna torrängar, kärr och kantzoner. Sällsynta arter som fläckticka, baronmossa, läderskål, vresalm och mörk jordstjärna har här en fristad.
Denna unika blandning och variation gör att skogsvårdslag och gängse hantering av skyddsvärda skogsområden inte räcker för att bevara Mittlandsskogens naturvärden. Den komplicerade och uppsplittrade ägarbilden bidrar till svårigheterna.
Olika former av reservat och användning av naturvårdslag är inte heller självklart eftersom naturanpassat skogsbruk kan accepteras -- och även är nödvändigt -- för att bevara naturvärdena.
Vänsterpartiets förslag
Avtal bör träffas med markägare om civilrättsliga avtal (i enlighet med betänkandet från skogspolitiska kommittén) om att mot ekonomisk ersättning bevara naturvärdena. NOLA-systemet kan tjäna som exempel. Världsnaturfonden (WWF) har utarbetat ett handlingsprogram tillsammans med berörda myndigheter och markägare. Avtalen bör bygga på det arbetet.
Medel till detta anvisar Vänsterpartiet genom förslagen i vår riksdagsmotion om miljöpolitik. Där föreslår vi en miljöavgift på skogsprodukter från konventionellt skogsbruk.
Finansieringen kan också kompletteras med WWF:s förslag om en ''naturvårdsfemma'' på övernattning på Öland. Det kan kallas ett slags miljöavgift på turism. Eftersom ca 1 miljon turister besöker ön innebär det ett tillskott på 7-8 miljoner. Den totala kostnaden för att bevara Ölands naturbetesmark beräknas preliminärt till ca 50 miljoner kronor/år.
Det finns även ett värde i sig att pröva denna modell. Vi tror att människor har en betalningsvilja om man vet vad pengarna används till. Om det fungerar tillfredsställande kan samma modell tillämpas i andra regioner även om Öland är speciellt lämpligt som pilotprojekt.
För andra aktuella åtgärder, som t.ex. röjning, renovering av stängsel, stenmurar, inventeringar etc., kan arbetsmarknadsmedel såsom ALU-medel användas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillräckliga ekonomiska resurser skall avsättas för att bevara Ölands unika naturvärden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pröva systemet med en miljöavgift på övernattning på Öland,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att använda arbetsmarknadspolitiska medel för att bevara Ölands unika naturvärden.
Stockholm den 22 januari 1994 Rolf L Nilson (v)